Hallo.
Ik vroeg me af of je van tarwe (wat naar wat ik gelezen heb ook de nodige enzymen draagt) mout kan maken wat diastatisch genoeg is om paardenvoer of broodmix te maischen. Zetmelen om te zetten.
Ik heb flink wat tarwe omdat ik graan jenever wil maken, maar nu las ik hier in alle recepten van jenever dat er maar weinig tarwe in hoeft en meer gerst rogge en nog vannalles. Dus die vlieger gaat niet op.
Zoals ik hier lees zou je van alleen tarwe een bijna smaakloze neutrale alcohol stoken??
Alsvast bedankt
Door op tijd te stoppen krijg je een goede verhouding enzym en zetmeel . Daarna moet je het eesten . Drogen maar zo dat je de enzymen niet stuk maar .
Oke ga ik mij verdiepen in die tijd en verhoudingen.
Als ik dan met 1/5 gemout en 4/5 ongemoute tarwe ga maichen kan ik later bij de fijnstook de jeneverkruiden in de ketel hangen om jenever te maken, zie ik dat goed? Ik moet dan de tarwe (gemouten en ongemouten) wel schroten of malen neem ik aan.
Ik heb tot nu toe altijd met droge bakkersgist gewerkt, is dat ook een optie?
Let trouwens wel op met eesten dat de manier van drogen / warmte toevoer invloed heeft op smaak .
Voor moutsmaak zonder vervelende bijsmaakjes dus ook oppassen dat je niet boven kool , turf of zelf aard gas eest .
Ik dacht als het gekiemd was om het te verdelen over 2 of 3 oven platen en dan gedurende een onbekende periode te drogen in de hete lucht oven op 40 graden. Of 30 graden aantal uur en 45 graden aantal uur.
Er zijn misschien wel meer op mensen op de forums die zelf willen gaan mouten .
Dank u .
met groet , Axel
Ja dat denk ik ook wel axel. Al is het maar een paar keer om het gedaan te hebben. Het is wel erg veel werk voor bijv. 5kg
Haha nou @robbert. Aan de aanmoediging zal het niet liggen.
Oke op een rooster kan ook. Alles valt te maken, maar je zegt dat ik niet naar tijd moet kijken. Dat klopt wel, maar volgens wat documentatie die ik heb gelezen moet je eesten tot een bepaalde vocht graad. Maar die kan ik thuis niet meten natuurlijk...
Rumo , paola , axel en notna jullie reacties waardeer ik zeer. 🙏🙏🙏 Thanks.
@robbert ja doorgaan hoor! Het kan af en toe betweterig overkomen misschien, maar dat komt omdat jij al onze paden al bewandeld heb. Eigenlijk probeer je ons 'eigewijze' te behoeden voor jouw geleerde momenten in het verleden. Dus doorgaan hoor, wordt echt gewaardeerd. En nu ik toch zo lekker bezig ben mag ik wel dan een verzoekje in schieten voor de tiny projects...en dan denk ik aan een echte druivenrakia, brandy 🤣 Sorry @Johny terug naar jou draadje
@Robbert De filmpjes zijn erg leerzaam, en sinds ik de kant en klaar pakketjes met kruiden voor jouw tiny projects aanbied wordt er geregeld besteld, ik geloof dat er een hoop mensen druk mee zijn en het zeer waarderen 👍 . en laat die laat die azijnstokers en azijnzeikers lekker zeiken!
@Robbert, gemotiveerd zijn er genoeg lees je! Ikzelf ook gemotiveerd door jou Tiny filmpjes en heb mijn schuur vol lliggen met aangekocht koper om zelf een klein keteltje te gaan maken , dus zou ik zeggen ga lekker door met de fijne kleine projecten wand er zijn er steeds meer ook die een gekocht of zelfgemaakt keteltje willen gaan gebruiken.
Robbert gewoon doorgaan met die filmpjes, ik heb er heel veel van geleerd en zonder al jou adviezen had ik zover niet gekomen.
Even terug komende en dankzij op bovenstaande reacties Zal ik binnenkort de nokia 1020 uit het stof halen .
En een paar filmpjes afmaken en binnenkort plaatsten .
Naast drankjes uit een graan alcohol komt er een mooie zachte uit druiven omdat ik heb van een bekende een aantal liters goede port gekregen waaruit ik nu een perfecte basis heb kunnen maken .