Meldingen
Alles wissen

Diastatische mout maken


Berichten: 188
Topic starter
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo.  

Ik vroeg me af of je van tarwe (wat naar wat ik gelezen heb ook de nodige enzymen draagt) mout kan maken wat diastatisch genoeg is om paardenvoer of broodmix te maischen.  Zetmelen om te zetten.

Ik heb flink wat tarwe omdat ik graan jenever wil maken, maar nu las ik hier in alle recepten van jenever dat er maar weinig tarwe in hoeft en meer gerst rogge en nog vannalles. Dus die vlieger gaat niet op.

Zoals ik hier lees zou je van alleen tarwe een bijna smaakloze neutrale alcohol stoken??

 

Alsvast bedankt

 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
25 reacties
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@johnny tarwe kun je ook inderdaad mouten .

Door op tijd te stoppen krijg je een goede verhouding enzym en zetmeel . Daarna moet je het eesten . Drogen maar zo dat je de enzymen niet stuk maar .

Je kunt een deel tarwe en een deel gemout tarwe dan maischen of vol mout .

Wanneer. Je dan vergist op een lactobacillus dan krijg je zeer zachte neutrale alcohol .

Ook kun je een natte  bakkersgist gebruiken . Dit is de saccharomyces cerevisiae. . ( men noemt het bakkers gist maar is in principe zelfde als biergist ) 

Door een ruime pitch krijgt je een snelle start.   En is snel de zuurstof weg waardoor anearobe gist het zuiverst omzet . 

Start je met lage pitch moet eerst gist delen en duurt het langer voordat zuurstof op is waardoor ook meer vervuiling wordt afgestoten .

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

P.s . Er zijn goede commerciele mouten te verkrijgen maar met zelf mouten en ook zelf gisten te maken kun je ook meer sturing in smaken creëren.

Mouten is niet echt moeilijk maar neemt veel ruimte .

Beantwoorden
Berichten: 188
Topic starter
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Posted by: @robbert

Door op tijd te stoppen krijg je een goede verhouding enzym en zetmeel . Daarna moet je het eesten . Drogen maar zo dat je de enzymen niet stuk maar .

Oke ga ik mij verdiepen in die tijd en verhoudingen.  

Als ik dan met 1/5 gemout en 4/5 ongemoute tarwe ga maichen kan ik later bij de fijnstook de jeneverkruiden in de ketel hangen om jenever te maken, zie ik dat goed?   Ik moet dan de tarwe (gemouten en ongemouten) wel schroten of malen neem ik aan.

Ik heb tot nu toe altijd met droge bakkersgist gewerkt, is dat ook een optie?

Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@johnny mout kum je 10 % van gebruiken op totaal van granen.  Maar 1/5 of meer kan ook. 

Ja je kunt de alcohol uit tarwe prima met een kruidenmand erboven gebruiken om een jenever of gin te maken .

Ja je moet het mout en het graan ook schroten of grof malen .

Let trouwens wel op met eesten dat de manier van drogen / warmte toevoer invloed heeft op smaak .

Voor  moutsmaak zonder vervelende bijsmaakjes dus ook oppassen dat je niet boven kool , turf of zelf aard gas eest . 

Beantwoorden
(@axelf)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 64

@robbert ik heb nu zelf geprobeerd te mouten maar ik krijg de smaken niet . Alle mout lijkt in resultaat op elkaar . Zelf wat muf.

Ik heb bij u de gin , bombay gin  , de islay whisky , en ook Uw bourbon geproefd met de enorme volle smaken . En ook de zilte , peated rook .

En nergens bij U de een  muffe smaak .

Wat doe ik fout ? 

Zou het mogelijk zijn dat u bij de demo filmpjes ook een filmpje kunt zetten over het stap voor stap mouten.

Er zijn misschien wel meer op mensen op de forums die zelf  willen gaan mouten .

Dank u .

met groet , Axel

 

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@robbert als je spreekt over 10 % mout op het totaal aan granen bedoel je dan per definitie diastatisch mout?

Zover ik begrepen heb heeft diastatisch mout een hogere enzymwerking dan gewoon mout. Of spelen er nog andere verschillen?

Nu merk ik dat het aanbod aan mout behoorlijk uitgebreid is, vnl voor bieren, dus rijst de vraag welke mouten je kan gebruiken voor whisky.

Naast mouten worden er ook 'vlokken' verkocht, zijn dit gewoon geplette granen of zijn deze ook op een of andere manier berwerkt? Kan je daarmee gelijk aan de slag of ben je toch beter af met geschrote granen?

Ik probeer gewoon wat inzicht te krijgen in deze belangrijke basisgrondstof, dank bij voorbaat...

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@odevie je hebt ? minimaal 10% mout nodig met actief enzym . dat wordt ook diastatisch genoemd.

De vlokken zijn prima om mer te werken hoewel het afhangt waar ze vandaan komen . Soms zijn ze gestoomt of anders " gespoeld "

Maar vlokken geven minder smaak omdat ze ook verder weinig blies en kaf bevatten.

Een gebroken /gewalst /geschroot gemalen graan waar nog kaf en bliezen inzitten geven vollere smaken en zijn makkelijker in werken als je het spoelt na maïschen.

Voor whiskey's en bourbon  is het inderdaad beter de gebroken , grof gemalen  of geschrote korrel te gebruiken dan vlokken .

Beantwoorden
Berichten: 188
Topic starter
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Posted by: @robbert

Let trouwens wel op met eesten dat de manier van drogen / warmte toevoer invloed heeft op smaak .

Voor  moutsmaak zonder vervelende bijsmaakjes dus ook oppassen dat je niet boven kool , turf of zelf aard gas eest . 

Ik dacht als het gekiemd was om het te verdelen over 2 of 3 oven platen en dan gedurende een onbekende periode te drogen in de hete lucht oven op 40 graden.  Of 30 graden aantal uur en 45 graden aantal uur.  

Posted by: @axelf

Er zijn misschien wel meer op mensen op de forums die zelf  willen gaan mouten .

Dank u .

met groet , Axel

Ja dat denk ik ook wel axel.  Al is het maar een paar keer om het gedaan te hebben.  Het is wel erg veel werk voor bijv. 5kg

Beantwoorden
7 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@johnny in hete lucht oven op platen is niet echt een goed idee .

Gebruik roosters en ga niet uit van tijden maar controleer . Een minuut te kort of te lang is al niet goed .  Laagdikte en vochtigheid zijn ook bepalend .

@Axelf ik heb niet zoveel zin meer in filmpjes te maken .  Ook al zeg ik duidelijk  sorry in aftiteling dat het magere kwaliteit is omdat ik ze maak met een niet meer dan een Nokia 1020 en verder geen bewerkings apparatuur zeiken mensen ( die amper zelf een fatsoenlijke borrel kunnen maken)  over kwaliteit van filmpje . 

Mensen kijken niet naar inhoud  van filmpje maar hoe het er uit ziet  . 

Ik ben geen filmmaker met dure apparatuur text bewerkers en MovieMaker programma's  .   Slechts een oude nokia telefoon met goede lens.

IK wil best mensen op weg helpen met simpele basis dingen uit destileren  als mouten en een whiskey maken . Maar er wordt toch niet inhoudelijk gekeken .

 

Beantwoorden
(@axelf)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 64

@robbert.

Beste Robbert laat die mensen maar lullen.

Dat is gewoon afgunst .

Uw filmpjes zijn leerzaam en stimuleren .

Ik kijk graag naar de tiny filmpjes . En hoop ook eens een drankje zoals u te kunnen maken .

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@robbert, je moet die filmpjes ook niet op You Poepe zetten maar alleen hier op het forum wij waarderen het wel.

Beantwoorden
Paolo
(@paolo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 618

@robbert

Gewoon doorgaan met "Robbert's Tiny Projects"  !!

Jouw knowhow is zo belangrijk voor mensen als ik, en dat zijn er heel wat', die willen leren echt te stoken en echt mooie smaken te krijgen.

Robbert ga door hoor. Je hebt te veel fans om het niet te doen !!

 

Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@robbert de mensen die inhoudelijk kijken klagen niet en daar hoor je dus nooit iets van. De andere kijkers kunnen klagen maar is maar een heel kleine groep. Ga a.u.b. gewoon door met filmpjes maken van je kleine maar ook grote projecten. We hebben namelijk heel veel aan je filmpjes. En gewoon niet reageren op de klagers.

Beantwoorden
Sjonnie
(@sjonnie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 95

@robbert. Gewoon doorgaan Robbert! Ook met je Nokia filmpjes. Die zijn voor mij erg leerzaam geweest en zo te zien aan de reacties voor zeer velen! Is niet makkelijk: iets lekkers maken met 1 hand.... Ik vond het al knap dat je zoiets duidelijks in je eentje kon maken. Voor mij ben je echt een voorbeeld en een motivatie om informatie te delen. Door jou durven mensen iets te vragen!! Zo is denk ik ook de vraag om dit filmpje gekomen. Zie het maar als een compliment!

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@robbert

Niet iedereen is een azijnzeiker, ik vind het geweldig om naar jou filmpjes te kijken , en vind ze erg leerzaam, en ik denk velen met mij, dus ik ben ervan overtuigt dat het wel degelijk gewaardeerd word om jou kennis en kunde vast te leggen in een filmpje, het gaat om de kennis en inhoud, niet om de kwaliteit van het filmpje, die azijnzeikers moeten maar netflix of zo gaan kijken.

En diegene die het te slecht vinden om te kijken, kunnen toch door scrollen, ik ben overtuigd dat jij een hoop mensen blij zou maken, en wel filmpjes blijft posten.

Beantwoorden
Berichten: 188
Topic starter
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Haha nou @robbert.   Aan de aanmoediging zal het niet liggen.   

Oke op een rooster kan ook. Alles valt te maken, maar je zegt dat ik niet naar tijd moet kijken. Dat klopt wel, maar volgens wat documentatie die ik heb gelezen moet je eesten tot een bepaalde vocht graad.  Maar die kan ik thuis niet meten natuurlijk...

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@johnny je kunt het wegen. Het graan gewicht asn begin is nagenoeg hetzelfde als het geeeste mout

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Rumo , paola , axel en notna  jullie reacties waardeer ik zeer. 🙏🙏🙏 Thanks.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@robbert ja doorgaan hoor! Het kan af en toe betweterig overkomen misschien, maar dat komt omdat jij al onze paden al bewandeld heb. Eigenlijk probeer je ons 'eigewijze' te behoeden voor jouw geleerde momenten in het verleden. Dus doorgaan hoor, wordt echt gewaardeerd. En nu ik toch zo lekker bezig ben  mag ik wel dan een verzoekje in schieten voor de tiny projects...en dan denk ik aan een echte druivenrakia,  brandy  🤣

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@robbert ja doorgaan hoor! Het kan af en toe betweterig overkomen misschien, maar dat komt omdat jij al onze paden al bewandeld heb. Eigenlijk probeer je ons 'eigewijze' te behoeden voor jouw geleerde momenten in het verleden. Dus doorgaan hoor, wordt echt gewaardeerd. En nu ik toch zo lekker bezig ben  mag ik wel dan een verzoekje in schieten voor de tiny projects...en dan denk ik aan een echte druivenrakia,  brandy  🤣 Sorry @Johny terug naar jou draadje

Beantwoorden
Hilly
Berichten: 152
(@hilly)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

@Robbert De filmpjes zijn erg leerzaam, en sinds ik de kant en klaar pakketjes met kruiden voor jouw tiny projects aanbied wordt er geregeld besteld, ik geloof dat er een hoop mensen druk mee zijn en het zeer waarderen 👍 . en laat die laat die azijnstokers en azijnzeikers lekker zeiken!

Beantwoorden
Berichten: 385
 Ton
(@ton)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Robbert, gemotiveerd zijn er genoeg lees je! Ikzelf ook gemotiveerd door jou Tiny filmpjes en heb mijn schuur vol lliggen met aangekocht koper om zelf een klein keteltje te gaan maken , dus zou ik zeggen ga lekker door met de fijne kleine projecten wand er zijn er steeds meer ook die een gekocht of zelfgemaakt keteltje willen gaan gebruiken.

Beantwoorden
Berichten: 124
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Robbert gewoon doorgaan met die filmpjes, ik heb er heel veel van geleerd en zonder al jou adviezen had ik zover niet gekomen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Even terug komende en dankzij op bovenstaande reacties Zal ik binnenkort de nokia 1020 uit het stof halen .

En een paar filmpjes afmaken en binnenkort plaatsten  .

Naast drankjes uit een graan alcohol komt er een mooie zachte uit druiven omdat ik  heb van een bekende een aantal liters goede port gekregen waaruit ik nu een perfecte basis heb kunnen maken .

 

1616778194-IMG_20210326_172437584.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
 Ton
(@ton)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@robbert kijk er naar uit👍

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?