Meldingen
Alles wissen

Direct fijnstoken rumwash?

Pagina 1 / 2

Stephan
Berichten: 340
Admin
Topic starter
(@stephan)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Hoi,

Kun je een rumwash eigenlijk ook direct fijnstoken? Of is het handiger en/of beter het in tweeën te doen?

Beantwoorden
29 reacties
Robbert
Berichten: 7149
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Er zijn enkelvoudig gestookte rum's .
Een goed beslag een geschikte ketel en beetje vaardigheid in scheiding maken .

Beantwoorden
Stephan
Berichten: 340
Admin
Topic starter
(@stephan)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Nu ben ik nog niet zo heel ervaren in die scheidingen maken. Als ik hem in 1 keer stook, waar moet ik dan op letten?

En wat geeft qua smaak het beste resultaat? 1 of 2 keer stoken?

Beantwoorden
Sebastiaan
Berichten: 205
Registered
(@bassien)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik kies er eigenlijk altijd voor om in tweeen te stoken , zo haal ik er in mijn geval, meeste wat ik er in wil uit.

Beantwoorden
Stephan
Berichten: 340
Admin
Topic starter
(@stephan)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Dan toch maar in tweeën stoken. Al bubbelt het vat na drie weken nog steeds. En dat met Turbo Yeast ?.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7149
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Na 3 weken wel in de gaten houden dat het niet slepende gisting wordt en acetaat vorming komt .
Met een stook uit een run kun je een vollere smaak krijgen .maar hangt wel af wat voor ketel en helm je gebruikt .

Beantwoorden
Sebastiaan
Berichten: 205
Registered
(@bassien)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dan toch maar in tweeën stoken. Al bubbelt het vat na drie weken nog steeds. En dat met Turbo Yeast ?.

Gebruik je geen rum gist? Ik ben dan benieuwd (maar weet Robbert wel) welke impact dit heeft op de smaak

Beantwoorden
Stephan
Berichten: 340
Admin
Topic starter
(@stephan)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Dan toch maar in tweeën stoken. Al bubbelt het vat na drie weken nog steeds. En dat met Turbo Yeast ?.

Gebruik je geen rum gist? Ik ben dan benieuwd (maar weet Robbert wel) welke impact dit heeft op de smaak

Jawel, Prestige Turbo Rum . Normaal duurt het nooit zo lang, maar nu blijft hij om het half uur een beetje pruttelen.

Ik heb nagekeken, hij staat vandaag precies drie weken.

Dus ben benieuwd wat er uit komt 🙂 .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7149
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Een rum gist is gaat anders om met suikers dan andere gisten .
Het zijn diverse stoffen in de grondstoffen die makkelijker of moeilijker berijkbaar zijn door gist stammen .
Een sugarcane / melasse bevat weer andere suiker ketens dan gewone tafelsuiker /sacharose.
Zo zijn naast de suikers o.a.ook zetmeel , cellulose ,hemicellulose enz . aanwezig die alle uit weer ketens van polysachariden bestaan .
De rum gist is wat typerender en ook in eigen enzym waardoor het vrijmaken en omzetten van meerdere type suikers en bijproducten makkelijker gaat.
Dus meer aroma .

Dat betekent dus ook dat omdat het gist meer thuis is in de stoffen het minder afval bijproduct maakt dan een gist wat "minder" tuis is in het pruduct .

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 891
 RuMo
Registered
(@rumo)
Prominent Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Turbo gist voor rum hoef voor mij niet zo. Turbo staat voor mij voor snel en veel. Mijn rum stookwijn is meestal 10 a 12 procent en dan uitgaand van het 1/3 principe is dat na het stoken te weinig alcohol. Ik maak er ieder jaar ook een RumRun van. Ik stook 4 maal (met iedere keer 5 liter melasse) een striprun, doe dat bij elkaar en dan een spiritrun. Dus altijd 2 maal stoken.
Vorig jaar had ik een gist opgekweekt van suikerriet stengels, dit jaar probeer ik het met de spontane gist uit de melasse.

Beantwoorden
7 Reacties
PatBolk
Registered
(@patbolk)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 27

@rumo Hoi Rumo, mag ik vragen hoe je die suiker-riet-stengel gist hebt gemaakt? Wil dat ook eens proberen. En wat betreft spontane vergisting; is dat een kwestie van bv melasse (van de stookwinkel) verdunnen en dan op een warme plek zetten? En is dat dan met of zonder deksel/waterslot? alvast bedankt!

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Prominent Lid
Berichten: 891

@patbolk voor het gist kweken kan je  eens in het topic "zelf gist maken "kijken.

Beantwoorden
PatBolk
Registered
(@patbolk)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 27

@rumo thanx, heb het specifieke stukje over de rumgist met rietsuikerstengel gevonden aldaar!

Beantwoorden
Stephan
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 340
Geplaatst door: @rumo

 dit jaar probeer ik het met de spontane gist uit de melasse.

Hoe werkt dat Rumo 😀 ?

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1726

@stephan Zie foto Paul op whatsapp 😆

Beantwoorden
Stephan
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 340

@alchemist hahaha, ik zag het ja 🙂 .

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Prominent Lid
Berichten: 891

@stephan, de spontane gist die ik gebruikte was ontstaan in de jerrycan, deze stonden namelijk bol. Ik heb toen een klein beetje melasse genomen en dat met water en meel opgekweekt. Ik heb toen het zelfde recept gebruikt als met de suikerriet gist, alleen was de opbrengst een stuk minder. De smaak ga ik een dezer dagen proeven. Het is namelijk met rum(blank of donker) heel belangrijk om deze te laten rijpen.

Beantwoorden
Sebastiaan
Berichten: 205
Registered
(@bassien)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dat turbo schrok mij ook een beetje af stoken (zeker rum) hoeft wat mij betreft niet turbo, het moet met geduld en liefde

Beantwoorden
Stephan
Berichten: 340
Admin
Topic starter
(@stephan)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Dat turbo schrok mij ook een beetje af stoken (zeker rum) hoeft wat mij betreft niet turbo, het moet met geduld en liefde

Ik gebruik normaal de Rum gist van Coobra, maar had deze turbo een keer besteld omdat de Coobra was uitverkocht en dit de enige was die ze nog hadden liggen.

Maar voor mijn wel de laatste keer, haast heb ik niet, en kennelijk is hij niet zo turbo als de naam doet vermoeden ?.

Beantwoorden
Sebastiaan
Berichten: 205
Registered
(@bassien)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nuh 3 weken is inderdaad geen turbo.. ? tenzij hij in winterslaap was?

Beantwoorden
Stephan
Berichten: 340
Admin
Topic starter
(@stephan)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Nu maar eens kijken wanneer hij stopt met bubbelen. Al wordt het nu toch pas na de kerst voor ik hem ga stoken. Dus hij kan rustig nagisten 🙂 .

Beantwoorden
Sebastiaan
Berichten: 205
Registered
(@bassien)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Misschien domme vraag hoor maar staat ie wel binnen? (Of in ieder geval op kamer temperatuur?

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?