Meldingen
Alles wissen

Direct fijnstoken rumwash?

Pagina 2 / 2

Stephan
Berichten: 340
Admin
Topic starter
(@stephan)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Jazeker. En met een brew belt hou ik hem aardig op temperatuur.

Maar hij blijft gestaag door pruttelen ??...

Beantwoorden
jeroendv
Berichten: 107
Registered
(@jeroendv)
Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik heb ook de rum turbo gist van prestige gebruikt en bij mij was 5.5kg melasse + 1kg suiker op 3 dagen volledig uitgegist.
Dan heb ik dit overgeheveld naar de ketel en op de oude gist opnieuw hetzelfde gedaan en na 30min was het opnieuw al hevig aan het gaan en ook op 3 dagen uitgegist.
Aan de gist zal het dus niet liggen dat het lang duurt...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7149
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

rum vergisten werkt het best met een echte rumgist of gisting uit spontane natuurlijke vergisting in smaak resultaat MAAR
Met een gist als bakkergist , C70 , mangrove jack en redstar kun je heel goede gisting hebben .
Melasse heeft een hele hoge brix waarde en wordt daarom sterk verdund .
Maar vaak wordt er dan weer een pak tafel suiker bij gedaan omdat men denkt dat dat moet of zo .
Daardoor wordt het weer hoger in stroperigheid .
Melasse heeft een PH veelal tussen 5 en 6 .
Met bakken kraanwater erbij stijgt het ph .

Wanneer je de Melasse op een ph van rond 4,7 zou brengen en een SG van rond 1070 dan kun je probleemloos zowel een gewoon gist als een spontane vergisting gebruiken
Eventueel vooraf even voorverwarmen en wat mout of gebroken graan erbij wordt ook wel gedaan maar is niet perse nodig .
Een normale vergisting is rond 21 dagen . Bij een constante temperatuur.

De belofte van de turbo gisten blijkt wel vaker niet uit te komen dat is mede door de kleine variaties in grondstoffen .
(Voorwaarde van het test lab zijn altijd anders dan bij de mensen thuis)
De " nieuwe" Angel gist heeft ook met kleine variaties in grondstoffen al problemen waardoor pitching en gistings tijden variëren .
Daarnaast omdat melasse al gevoeliger is voor schimmels of andere infectie is met deze gisten risico hoger .

Beantwoorden
Pikketanus
Berichten: 508
Registered
(@pikketanus)
Respectabel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik heb 'm ook vaak gebruikt, en nogsteeds (al zo'n 5 jaar).
Dat je vat niet bubbeld wilt niet zeggen dat de gisting over is, deze gist doet er hier ook gewoon 2 a 3 weken over tot het droog vergist is, elke keer weer.
3 dagen is echt te kort. Houd eens een aansteker boven je vloeistof om te checken of de gisting klaar is, of SG waarden bijhouden.

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 891
 RuMo
Registered
(@rumo)
Prominent Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik maak mijn rum stookwijn(28l) met 5 liter melasse, 2,5 kg rietsuiker, 1 kg mout en dit maal de spontane gist die ik van Jan gratis bij de melasse kreeg. Rietsuiker doe ik er bij omdat ik gemerkt hebt dat de melasse smaak anders te dominant wordt. PH was 4.4 en het SG was niet te meten in die dikke drap. Na 1 maand stook ik de boel.

Beantwoorden
jeroendv
Berichten: 107
Registered
(@jeroendv)
Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

De gisting is echt wel op 3 dagen gedaan, ik meet de restsuikers en dan laat ik het nog een week minimum staan en meet ik nog eens. Zakt niets meer...

Beantwoorden
Stefan
Berichten: 159
Registered
(@stefanjo)
Actief Lid
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Is Fermentis c 70 ook geschikt voor melasse

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7149

@stefanjo het is zeker  geschikt voor melasse vergistingen .

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?