Meldingen
Alles wissen

Echte franse suikermais kopen in nederland

Pagina 5 / 7

Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Corn syrop lees ik veel over, in principe niet te koop in nederland omdat de overheid het erg ongezond voor ons vind ? Mischien is het in Belgie verkrijgbaar?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat hebben wij toch een wijze en waakzame overheid 🙂

In Amerika wordt veel corn sugar gebruikt en daar lijdt dan ook een redelijk deel van de burgers aan obesitas. Kan toeval zijn. 

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik las dat er in de VS zelfs bijna geen brood zonder corn syrop te koop is. De corn syrop in nederland is overigens aangepast en niet slechter dan gewone suiker. Van overheids wege natuurlijk ?

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Volgens mij zijn dat ander plantjes,5-6 toppen zul je bedoelen.?????‍✈️?

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

SG inmiddels 1050. Ik gooi er straks nog 4 kilo suiker tegenaan en vul aan tot 25 liter. Dan heb ik ongeveer het Moonshine recept dat Nimrax geplaatst heeft 🙂  Het ruikt wel heel erg lekker naar verse mais en het bruist zelfs een beetje. Maar om dit zonder toevoeging te laten vergisten vind ik erg veel moeite voor een heel erg lage opbrengst.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nu eerst nog even een andere test, zelfde recept van gisteren gedeeld door 4, geschroot en 100 gram whiskymout erbij. Nu maischen in de pan. Benieuwd of dit een hoger SG oplevert, kan haast niet anders. We gaan het zien! Hoe dn ook gooi ik het straks gewoon bij elkaar 🙂

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En ook nu 1050, ik kan er niet meer van maken.

Dit bij de batch van gisteren gedaan met 4 kilo extra suiker. en water tot 25 liter totaal. SG is nu 1125. Daar komt hoe dan ook een paar liter moonshine uit 🙂 Hoe die gaat smaken is de vraag, dat zien we nog wel. Ben benieuwd, deze recepten worden op de amerikaanse fora geroemd dus er zal vast wel iets drinkbaars uitkomen..

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klein foutje, er zat geen 25 liter maar 22,5 liter in het vat. Nu aangelengd naar 25 liter en SG 1095.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jan, stomme vraag maar wat is het nut om er 2,5 liter water bij te gooien? Kan de gist het anders niet aan. Anders kost het toch meer energie om te verstoken voor het zelfde resultaat? 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb er ook over getwijfeld, maar heb laatst mn 2e ronde appelsap ook iets te zoet gemaakt en die blijft nu hangen op 1020. Ik wil wel alle suiker vergisten. Dat beetje energie maakt mij niet uit. Ik gebruik overigens Whisky gist van Still Spirits. De kans dat hij het wel aangekund had is erg groot hoor maar wilde het zeker weten..

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Binnen een kwartier stond het waterslot te spuiten. Gaat supergoed en ruikt lekker.

Beantwoorden
Berichten: 17
 Tjeb
(@tjeb)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Leuk experiment 

Heb zelf ook een zak mais besteld ben benieuwd hoe dit verhaal afloopt 

 

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De lage opbrengst komt waarschijnlijk en onder andere door retrogradatie van het zetmeel. (Zie ook  https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Zetmeel   of http://www.chemischefeitelijkheden.nl/Uploads/Magazines/CF-197-zetmeel.pdf

In het kort komt het hierop neer.

Zetmeelmoleculen zijn lange ketens van suikers (glucose) die in een kristal- of korrelvorm zijn gerangschikt. In (warm) water vouwt het molecuul zich uit en is dan beschikbaar  om door de enzymen (van mout bijvoorbeeld) in stukken geknipt te worden.

Nu gebeurt dat ontvouwen in warm water zich bij een ideale temperatuur en waterverhouding. De zetmeel/watermassa bereikt een bepaalde dikte (pap) . De verstijfsel- of geleertemperatuur. Voor "gewone" mais ligt deze tussen de 62 en 77 graden Celsius.  Hierbinnen is de mogelijkheid voor de enzymen om maximaal aan de slag te gaan.

Echter is de vorm van het zetmeel binnen de maiskorrel (kaport gekookt of niet) niet altijd even makkelijk bereikbaar voor de enzymen. Het is niet één zetmeel molecuul omgeven door een watermolecuul. Om het nog lastiger te maken gaat zetmeel  door afkoeling vervolgens 'retrograderen' door terug te keren naar zijn oorspronkelijke en voor enzymen moeilijk bereikbare vorm.( Resistent zetmeel RS3) Met andere woorden, de glucosemoleculen zitten weer vast en de enzymen kunnen er niks mee.

Conclusie: Voor amateurs is het gewoon erg lastig om zonder speciale middelen, ongemoute granen efficient  om te zetten naar vergistbare suikers. Gelukkig zit er al een leuk aandeel natuurlijke suiker in de mais.

Desalniettemin volg ik je topic met veel plezier en ben ik heel benieuwd wat het gaat worden! ???

groeten Catnip

 

Beantwoorden
Berichten: 17
 Tjeb
(@tjeb)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mijn zak mais is ook binnen ga iets maken met 3 kg mais 2kg zelfgemaakte mout en een paar plakken roggebrood. Ik denk dat ik er ook nog wat suiker bij gooi. Ben benieuwd hoe het bij jou smaakt als je al zo ver bent.

 

 

Beantwoorden
Pagina 5 / 7
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?