Meldingen
Alles wissen

Eerste gebruik allambiek


Berichten: 3
Topic starter
(@opstoker)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Beste forumleden!

Sinds kort ben ik in het bezit van een koperen alambiek (10L). Uiteraard moet die goed schoon gemaakt worden voor gebruik; daarvoor ben ik opzoek naar tips.

Ik heb 'm met een biologisch afbreekbaar sopje een aantal keer doorgespoeld (bak vol laten lopen met sop, pompje aangesloten op het uiteinde van het koelspiraal zodat het sop door de leidingen in de pot terecht komt). En een nacht in een bak met sop laten staan; vervolgens goed droog gemaakt.

Met een keukenpapiertje over de binnenkant van de pot wrijven laat zien dat de pot wat bruin/zwart afgeeft. Na goed poetsen met water/sop en een schuursponsje is dat er voor het grootste deel wel uit. Mijn vraag is alleen hoe ik dat nu met de leidingen en de spiraal in de koeler moet doen. Die kan ik natuurlijk niet met de schuurspons poetsen... Hoe weet ik of die schoon zijn? Heb dingen gelezen over giftige stoffen die achter kunnen blijven van het solderen, maar natuurlijk ook het gevaar van kopercorrosie. In de pot en de helm zie ik geen groene plekken.

Ik wil het natuurlijk graag veilig houden; maar ik weet nu niet of ik overdrijf of dat het daadwerkelijk kwaad kan en of de buizen wel schoon genoeg zijn.

Op het forum las ik adviezen over het stoken van azijn en het gebruik van citroenzuur. Aan de andere kant ook adviezen dat je dat vooral niet moet doen omdat dat juist corrosie in de hand werkt.

Concreet zijn de vragen dus eigenlijk:

- Is dat donkere wat met keukenpapier tevoorschijn kwam normaal? Is het schadelijk/ giftig?

- Is het spoelen van de ketel met sop voldoende? Moet ik meer doen?

- Hoe weet ik dat de koperen buizen schoon genoeg/ veilig zijn?

Dank alvast!

Beantwoorden
8 reacties
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3205

@opstoker ik weet even niet waar je de ketel vandaan hebt, ik zou sowieso de eerste ronde alcohol die erdoor gaat weggooien, daar kun je iets van goedkope wijn voor gebruiken.

Beantwoorden
(@opstoker)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 3

@alchemist Dank voor je reactie! Het is deze ketel: Verwijderde link

Dank voor je tip, ik zal wat goedkope wijn halen (en wellicht toch azijn, zoals hieronder wordt geadviseerd?).

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 269
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Eerst een azijnstookje. Geen koelwater in de condensor zodat alles goed doorstoomd met azijnstoom. Zorg dat de ketel niet droog kookt. Vervolgens goed schoonspoelen met lauwwarm water. Dan een eerste stook met wat goedkope wijn. Ketel zouy dan voldoende schoon moeten zijn om vervolgens echt aan de gang te gaan.

Beantwoorden
2 Reacties
(@opstoker)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 3

@kevin Dank voor je reactie! Dus toch een azijnstook. Als het gelijk daarna doorgespoeld wordt levert dat geen problemen op qua oxidatie?

Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 269

@opstoker Na azijnstook en naspoelen met lauwwarm water de ketel drogen met theedoek en aan de lucht drogen. De worm condensor even doorblazen en aan de lucht drogen. Liebigkoeler kan een stukje doek of keukenpapier aan een touwtje doorheen en aan de lucht drogen. Mijn ervaring is dat alles dan voldoende schoon en droog is.

Beantwoorden
Berichten: 10
(@tom182)
Active Member
Deelgenomen: 1 maand geleden

Dit is wel een topic waar ik op aan kan sluiten. Inmiddels is deze beauty bezorgd:

 

Om te beginnen ga ik dus een keer een stookje met azijn doen, zonder koelwater. Ongeveer 30 minuten met een paar liter mengsel van 50% water en 50% azijn. Daarna goed spoelen met water en afdrogen.

Verder wat praktische vragen: is het nodig om tussen de schroefkoppelingen een stukje witte fitterstype te doen of is dat overbodig?
De deksel / helm van de alambiek, verlies je daar damp? Ik weet dat het afdichten met wat bloem en water kan. Maar is dat nodig of doen jullie dat anders?

En tot slot, de in- en uitstroom van de koelemmer. Ik zie dat dat 2 verschillende maten pijpjes zijn. De uitstroom bovenin heeft een wat grotere diameter dan de instroom. Wat voor slangen zetten jullie daarop en hoe bevestig je die het handigst? Ik denk dat het uiteindelijk moet leiden naar zo'n Gardena koppeling die ik op het buitenkraantje zet en zachtjes de kraan laat lopen. Een vat met een dompelpompje gaat me voor nu nog even te ver.

Beantwoorden
2 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2047

@tom182 mooie ketel daar kan je lang en veel plezier van hebben. Een nieuwe ketel is over het algemeen schoon er zal alleen wat olie opzitten dat voor de productie en transport er op gedaan is. Het blijft een hardnekkig verhaal dat je nieuwe ketels met allerlei sterke en agressieve schoonmaak middelen en methodes moet behandelen. Een sopje met afwasmiddel is meestal voldoende. Behalve als je echt van die blauw/ groene oxidatie in je ketel of koeling heb en dan kan je middeltjes als azijn enzo gebruiken. Het doffe in de ketel is juist goed want dat zorgt nu juist voor het schoner maken van je alcohol(de buitenkant mag natuurlijk wel mooi glimmen 😀) Het is belangrijker dat je de ketel en koeling na het stoken schoon en vooral droog maak(met een föhn bijv.) en dan hoef je de volgende keer geen agressieve middeltjes te gebruiken die het oppervlakte ruw maak zodat het nog sneller gaat oxideren. 

Om deksel of koppelingen aftedichten zijn die moonshine middeltjes zoals meel niet nodig een paar laagjes teflon tape is voldoende.

Slangen en pompjes kan je eenvoudig op de aquarium afdeling van een dierenwinkel of tuincentrum kopen. Dat zou ik wel doen met minimaal een 25 liter emmer ernaast. 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 605

@tom182 die koppelingen hoef je niks aan te doen, hand vast draaien en als ze warm worden sluiten ze prima, mocht er iets damp uitkomen even een stukje vaster doen met een tang

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?