Meldingen
Alles wissen

Eerste keer


Berichten: 30
Topic starter
(@christian4279)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hoi allemaal. Ik ben een echte beginneling en als jullie wat tips willen delen zou dat top zijn. Van masch maken tot aan het distilleren. Alle tips zijn welkom

Beantwoorden
24 reacties
2 Reacties
(@kapisjon)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 570

@christian4279 waar kom je vandaan, wellicht dat meekijken met iemand kan helpen.

Beantwoorden
(@christian4279)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@kapisjon utrecht

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hoi Christian,

Voor de eerste tips kun je het beste de beginner's gids lezen. 

 

Als je dan  nog specifieke vragen hebt kun je die hier kwijt :-). 

Beantwoorden
5 Reacties
(@christian4279)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@stephan thanks voor de tip. Heeft u toevallig ook een goed recept voor whiskey mash?

Beantwoorden
 Reno
(@reno)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 96

@christian4279 @robbert heeft mij om voor de eerste keer ervaring op te doen met Viking Enzyme Malt -7-10 EBC aangeraden. Voorbereiding was niet zo moeilijk en staat hier nu op de emmer. Leuk op te proberen en ervaring op te doen. Voor mij ook de eerste keer.

Even daar op google.

Beantwoorden
(@christian4279)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@reno ga ik doen. Dankjewel

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@christian4279

https://stookforum.nl/forums/stooktips/theorie-whisky-maken-maischen-quasi-simpele-uitleg/

 

Misschien maakt dit wat dingen meer duidelijk voor je.

Beantwoorden
(@christian4279)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@alchemist top. Dankjewel. Hier heb ik veel aan. Duidelijke uitleg. Nogmaals dank

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Christian4279 

Kijk anders even dit filmpje .

Zo simpel is het maïschen maken van Whiskey beslag .

Beantwoorden
15 Reacties
(@christian4279)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@robbert er staat ook een filmpje op youtube van stooktv whiskey mash filteren en meten met de vinometer maar weet jij toevallig ook waar het eerste deel van dit filmpje staat. Heb het gezien maar kan het nergens meer vinden

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@christian4279

https://www.youtube.com/user/jantjew1978/videos

 

Ik zou wel overwegen om het filmpje wat Robbert stuurt een paar keer te bekijken, dat legt een goede basis voor Whisky / Jenever / Gin.

Beantwoorden
(@christian4279)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@alchemist maar daar staat het desbetreffende filmpje wat ik bedoel niet tussen op de een of andere manier.

Beantwoorden
(@christian4279)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

Dat leek me makkelijker haha

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

Ik kan me iets herinneren van wat je bedoelt, dat was de mout fijnmalen in een blender en kokend water erbij gieten als ik me niet vergis. 

Maischen heeft wat mij betreft een toegevoegde waarde, maar als je het makkelijk wilt doen kun je ook moutextract (géén vloeibaar bierpakket, dat bevat hop) overwegen, dan is het een kwestie van oplossen in water en gist erbij doen.

Beantwoorden
(@christian4279)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@alchemist ja klopt. Dat filmje bedoeld e ik. Dacht eerst zoiets te proberen voordat ik het wat moeilijker maak.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

Dan blijf ik bij m'n advies van het moutextract, 

https://www.stookwinkel.nl/product/mangrove-jacks-vloeibaar-mout-extract-dark-15-kg/

https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/moutextracten

 

Dit geeft een nog makkelijkere start en is sowieso minder geklieder. 

Beantwoorden
(@christian4279)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@alchemist top. Dankjewel

Beantwoorden
(@christian4279)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@alchemist ben op je advies ingegaan en heb dit gekocht. 5 kilo suiker erbij gedaan en in mijn gistvat gedaan. Nu alleen de vraag hoe lang moet dit nu gisten??

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@christian4279 daar zit genoeg spreiding in om een concreet antwoord te geven. Afhankelijk van de gist die je gebruikt hebt en de hoeveelheid, is 3 a 4 weken te verwachten (dan ga ik uit van een niet turbogist).

 

Heb je toevallig de S.G. waarde gemeten in het begin? Zodra deze rond of onder de 1.000 komt is het vaak al klaar om te stoken, of als deze na 3 dagen onveranderd is gebleven.

Beantwoorden
(@christian4279)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@alchemist nee. Dat ben ik dus vergeten. Wist dat ik wat vergat maar niet meer wat. Heb dus geen begin sg gemeten helaas

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@christian4279 Niet helemaal erg, geef het eens 2 weken voordat je de S.G. meting de eerste keer doet.

Beantwoorden
(@christian4279)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@alchemistokay. Thanks

Beantwoorden
(@christian4279)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@alchemistokay heb nu voor het eerst sg gemeten met een alcoholmeter maar deze geeft niks aan. De meter blijft bovenin drijven. Doe ik nu wat voor verkeerd. Staat nu een week in het vat en waterslot staat al een dag helemaal stil??

Beantwoorden
(@christian4279)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

Heb nu wel met een vinometer gemeten en volgens mij heb ik 11 %

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?