Meldingen
Alles wissen

Eigen Eiken Vaatjes

Pagina 1 / 4

Berichten: 42
Topic starter
(@spazreiner)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hallo nog eens,

Met het andere topic de potstill op komst voorgelegd en nu een ander projectje die klaar moet zijn als de pot haar potentie heeft afgegeven.

Ik vindt het dus leuk om te knutselen, voor de vaatjes, die ik relatief duur vind, dacht ik met een redelijke tafelzaag ook wel het een en ander in elkaar te kunnen zagen. Heeft iemand ervaring met het kuipen versimpelde stijl?

Bij een zagerij in Vriezeveen uit hun afval container reststukken vers gezaagd eiken plankdelen mogen vissen, 17 en 27mm en wat stukken van 10mm en 20cm breed. Van de 17mm heb ik nu 18 stukken gezaagd met een hoek van 5 graden aan beide kanten. Lengte is 34 cm, diameter is ongeveer 15, met de twee deksels en een stevige krans wordt de binnenruimte ø15 bij 25 en als mn berekeningen kloppen kan er 4,4 liter drank in (bijna een Imperial Gal).

Met de 27mm wil ik rond de 10L. uitkomen

Ook hier komen wat vraagjes naar boven;

Is 17mm wanddikte genoeg? Ik dacht er zowieso over na om een olie of dunne laklaag er aan de buitenkant op te smeren. Kheb gelezen hier dat de engeltjes soms wel heel onredelijk veel van de hobby stoker afsnoepen! Met een smaak/geurloze olie of lak (die wel ademt) kunnen de engeltjes er misschien minder goed bij.

Branden dacht ik ook te doen, plankjes om en om branden, of alles?

Het vaatje wordt cilindrisch dus mist een buik om te vullen, dit hoop ik op te lossen met een holling aan de binnenkant rondom de kraan/vulpunt. Voor het lageren gaat er een messing stop ingedraaid worden denk ik, in eiken valt bsp te tappen, na het lageren kan deze omgewisseld worden met een kraantje.

Mocht het wat worden wil ik kleine producties ervan maken, ik zie m'n keldertje al vol liggen met cilinders! Haha, brandmerkje erop enzo.

Ik zie graag kennis en kunde tegemoet en zal komende tijd meer foto's en info delen, morgen krijg ik de zware slangklemmen binnen, kan de volgende stap ondernomen worden!

Groetjes, reinieR

Beantwoorden
50 reacties
Berichten: 67
(@robinhvm)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Leuk om te zien. Wat ik weet is dat er redelijk veel verschillende soorten eiken op de markt is. Ieder zijn eigen smaak en touch(ik ben werkzaam in een zagerij). Ik heb meer de maken met de structuur die er per soort inzit :).

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gedurfd! Succes met de vorderingen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Is het gewaterd hout ?
Komt het van stammen die voor zagen tijd in water heeft gelegen ?
Zoniet moet je rekening houden met looizuur en is vat niet gelijk bruikbaar voor drank .
Je kunt met Calcium of zwavel conditioneren .
Ook kun je het vat stomen nog .
Wanneer je brand moet het hout strak aan elkaar zitten .
Anders slaat vuur er tussen en gaat het vat lekken .
Je kunt dus niet om en om branden .
Het moet in geheel en gelijkmatig .
Zweten kun je tegengaan met speciaal klei
B.v. spoelen met bentoniet .
Naden die niet gelijk dicht trekken kun je dichten met naalden om en om langs de naad te slaan .
Ook kun je bij plaatsen van deksel afdichten met breew katoen en eventueel carnaubawas was er tussen smelten .
Lager niet drank in een vat waar een messing kraan al in zit .
Gebruik houten kraan of stop , sla een messing kraan voor gebruik aan eind lagering .
( Je krijgt anders een soort metaal smaak .
Leuk project . Je gebruikt vrij dikke wand delen ga je het op een houtdraaibank nog rond maken of uitsteken ,?

Wanneer hout wat torderen gaat of je wil het buigen kun je met brander aan ene kantn en bevochtigen het nog vormen.

Beantwoorden
Berichten: 42
Topic starter
(@spazreiner)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

zo, je bent een wandelend stookkennis archief, zeg! Het eiken was iets paarsig uitgeslagen hier en daar, dus niet gewaterd denk ik. Ik zal het conditioneren eens verder moeten uitzoeken, calcium in water in het vat laten staan voor weken of wordt het ingewikkelder?

Messing zal ik ook mijden voor het lageren, dank, is te snappen ook.

En ja, morgen met de zware slangklemmen hoop ik dat ie in te klemmen valt en draai ik de beide kanten uit en af. met een gleuf voor de deksel. Die gleuf dacht ik desnoods met de zaagtafel te doen, daarbij is de Carbauwas tip ook zeker handig!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb vaker vaten gerepareerd , gereconditioneerd , ook wel nieuwe duigen ingezet als een was gescheurd .
Hoort er allemaal bij .
( Ik ben al 40j bezig in dit dus dat archief is een klein beetje ervaring )
De gleuf kun je beste met een bol frees en geleider doen .
Maak een holle gleuf niet een kantige.
Ook het deksel dus af gerond . Dat krijg je beter dicht dan kantige gleuf .
Als je deksel gaat plaatsen doe dan fietsbanden even op plaats van hoepels . Alleen een hoepel aan overslaande kan . Dan blijft alles op zijn plaats en toch heb je even een rek moment dat deksel er in springt .

Beantwoorden
Berichten: 42
Topic starter
(@spazreiner)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Bij de zagerij had ik niet veel te kiezen, het was even struinen voor gratis. Met meer kennis later kan ik betere planken gaan kiezen, ook met Robberts tips kan ik veel, goed eikenhout is vast niet zomaar gevonden.

Letten op de nerf en dichtheid (zover ik het kan) probeer ik wel en het zijn vast twentse eiken (grolsch haalde haar hop hier uit de buurt, misschien een goede indicatie van smaak?)

Heb jij toevallig mooi smaakvol eiken liggen?

Beantwoorden
Berichten: 67
(@robinhvm)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Helaas momenteel niet, we werken veel met oud eiken. Als ik nieuw eiken heb gezaagd kan ik het wel laten weten.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

SpazReiner, ik denk dat ik gemist heb welke drank je erin wilt gaan doen. Een optie voordat je begint met vaatjes te vullen en langer te wachten kun je ook eens kijken om een batch van de drank te maken en deze te verdelen over een aantal flessen met hout, je kunt dan kijken wat je drank gaat doen in combinatie met de behandeling van het hout. De reden dat ik dit noem is omdat iedere drank (ongeacht wat voor soort het is), qua smaak beter combineert met sommige soorten hout of behandeling hiervan. 

Kijkend naar Amerikaans eiken bijvoorbeeld heeft het roosteren van het hout qua temperatuur ook invloed op de smaken die het hout zal afgeven. Ik noem Amerikaans eiken omdat hier op het internet meerdere grafieken, zoals onderstaande, te vinden zijn.

Mijn ervaring na het splitten van een batch en deze te verdelen tussen verschillende soorten hout dat het smaakprofiel flink verandert, ik kan me goed voorstellen dat het roosteren of branden van het hout ook een significante impact heeft. 

Het idee zou zijn om een batch te pakken van bijvoorbeeld 2 liter en deze in 4 te delen, het in een fles te plaatsen met het hout (4 soorten roostering of gebrand) en deze af te sluiten met een prop watten. Laat het een maandje, of twee, staan en ga dan proeven.

Je zou dus kunnen denken aan onbehandeld, geheel gebrand (zou wel een zijde maar doen), mix van onbehandeld en gebrand, twee soorten geroosterd hout.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

p.s . @SpazReiner , je weet waarom een vat bol is en niet cilindrisch ?
daar is een hele simpele reden voor namelijk .

Beantwoorden
Berichten: 42
Topic starter
(@spazreiner)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Kheb dr over nagedacht, ik dacht voor het luchtvrij afvullen en bezinksel na verloop van tijd wat onderin de buik achterblijft?

Het zal met een cilindrisch vat anders worden, dingen om over na te denken. Voor vullen dacht ik een holling rond het gat in het midden te draaien, zo kan alle lucht eruit. Voor het uitschenken gaat ie met het gat naar beneden, eerst kraantje erin met een lang stuk draad waardoor het met een cm het vat in steekt, zoiets.

Met alle info wordt het eerste exemplaar wellicht al de moeite waard.

Ook voor de gleuf frezen handig, een holling en carnaubawas, normale vaten hebben harde hoeken. Weer een goede tip.

Eens kijken hoe ver ik vandaag naast andere werkzaamheden kan komen, ik hoop dattie de draaibank door geweest is met een ronde buitenkant en kopse binnenkanten.

Eiken in de oven komt er ook bij.

Beantwoorden
Berichten: 42
Topic starter
(@spazreiner)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Bedankt voor de info, ik wil binnenkort rum stoken, eerst een suikerwash. Ik hoop dat het vaatje binnenkort gevult kan worden met waarschijnlijk eerst een port/sherry.

Ik heb verschillende reststukken eiken, die gaan vandaag de oven in. Gister nog wat geyoutubed, curen of agen gaat heel snel op zulke kleine hoeveelheden. Het eiken zal ik op verschillende tijden afbakken, volgens het grafiekje lijkt rond de 200 graden een mooie smaak te geven.

Voor het verse hout zal ik wel uit moeten kijken dat het niet teveel gaat werken, denk ik, als ik de duigen zou gaan bakken, alles in gebakken duigen.

Proefstokjes zijn daarvoor een uitkomst, ja.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ikzelf heb kleine stukjes in de oven gedaan voor m'n eerste poging rum, gok iets van 15x15x100 mm en die 3 uur hadden ze bij mij nodig. Dat gezegd hebbende moet ik sowieso eens gaan kijken voor een andere oven want de ovenfunctie laat wat te wensen over. 

 

Ik weet vrij weinig van rum eerlijk gezegd, ik meen dat de vaten die gebruikt worden meestal van binnen gebrand zijn. Afhankelijk van de smaken waar je naar op zoek bent kan de 200 graden inderdaad een mooie touch geven, ik weet alleen niet welk soort eiken je hebt en of alles 1 op 1 naar andere soorten doorgetrokken mag worden qua temperatuur.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De reden daarvoor is simpel vroeger klonk men de hoepels en nog eerder gebruikte men wortel of wilgenteen. Wanneer je die erom trek kun ne niet op spanning zetten . Sla je ze om een cilinder sla je aan andere kant er weer af .
Zo zet je hout vast en kum je met na slaan het steeds strakker krijgen .
Daarom waren houten emmers ook conisch

Beantwoorden
Berichten: 42
Topic starter
(@spazreiner)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Gister wat stokjes 3 uur in de oven gehad op 200 graden, dat rook erg lekker overal! Aanrader

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?