Meldingen
Alles wissen

eikenhout bewerken


Berichten: 188
Topic starter
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo medestokers,

Door mijn handicap dat ik alles zelf wil maken, wil ik zelf mijn eikenhout maken om drank op te laten rijpen. Nu ben ik me er wel van bewust dat een eikenboom dat veel beter kan doen en dat ik daar dus gebruik van moet maken . Daarom heb ik via een trappen-makerij een zak frans-eikenhout gekregen wat niet behandeld is. Daar heb ik blokjes van gemaakt en in het water gezet.

Maar hoe nu verder?  Hoe lang moeten ze in het water? Hoe(lang) kan ik ze het beste drogen? Hoe krijg ik er de sherry, port, bourbon enz. aan. En wanneer moet/kan ik ze toasten? 

Alvast bedankt voor de tips.

 

PS: Welke smaken behalve bovengenoemde worden er gebruikt om te rijpen? Mijn eerste doel is om whisky, genever en iets cognac-achtig te maken.

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
5 reacties
3 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@johnny Het kan zijn dat er ergens iets van Robbert staat op het forum wat het behandelen van hout beter beschrijft, echter hier is mijn duit in het zakje.

 

Normaal ligt hout buiten gedurende een periode van 18 a 36 maanden of wordt het gewaterd. Het zelf wateren thuis duurt makkelijk enkele weken, ik heb het ook eens gedaan. Echter omdat je meubelmaker noemt, is het mogelijk dat het hout reeds gewaterd is en je deze stap had kunnen overslaan, misschien nog handig om na te vragen.

 

Het wateren en behandelen, laat het hout gedurende een aantal weken in het water zitten en ververs het water een aantal keer. Je kunt het erna aan de lucht laten drogen maar dat kan even duren afhankelijk van het formaat, drogen in de oven op een 120 graden gaat ook gedurende een 2tal uur waarschijnlijk (wederom formaat afhankelijk). Je kunt ook hoger gaan als je bepaalde smaken naar voren wilt trekken, op het internet kun je zoeken naar "oak toasting chart" en je vindt voorbeelden van Amerikaans eiken. Eigen ervaring is dat de smaken en temperaturen voor Amerikaans eiken wel afwijken, laat staan voor Fran eiken, overweeg wat testjes te doen vooraf.

 

Toasten of roosteren is wel aan te bevelen, je kunt dit na het drogen doen op verschillende manieren. Gasbrander (of pit op het fornuis) is het makkelijkste en je kunt kiezen hoever je wilt gaan. In de regel wil je net iets verder gaan dan dat je verwacht.

 

Behandelen met een drank doe je nadat ze zijn afgekoeld, leg ze in een laagje drank en laat het hout deze opnemen gedurende een aantal dagen. Ik zou niet aanbevelen om deze erna te drogen in de oven, ik heb dit eenmaal eerder gedaan en de drank wordt dan dusdanig ver in het hout gezogen dat je weinig ervan merkt in de Whisky.

 

Qua smaken, dit artikel geeft wat voorbeelden;

Types of Whisky casks - Whisky.com

 

Waar je wel rekening mee moet houden, in ieder geval dat doe ik, is dat niet alle soorten hout en drank even goed combineren. Afhankelijk van het type hout, het roosteren etc. komen bepaalde smaken naar voren die soms minder goed werken met een bepaalde drank laat staan dat er nog Whisky / Calvados bij komt kijken. Mijn voorstel is ook om met batches te werken, dus maak 1 Whisky bijvoorbeeld en verdeel deze over 4 soorten hout (hierbij kun je ook denken aan 1 soort hout maar met 4 verschillende soorten drank behandeld). 

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 477

@alchemist Dank je voor de link hierboven, heerlijk leesvoer...

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@johnny wanneer hout opgeslagen is geweest voor langere tijd zou ik zowiezo ook het hout even met zwavel behandelen.  Wil je er een bourbon , sherry , port of andere smaak aan hebbem zal je het eerst enkele weken of maanden moeten laten weken in een dergelijke drank. 

Afgezien van de genoemde smaken worden ook vaten waar wijnen , brandewijnen , ciders ,cognac , metaxa , mezcal en dergelijke op gerust hebben gebruikt. . 

Toasten , roasten , of charring en gradatie daarvan is maar net wat de wens is . 

Soms is het openen van de nerf door droging al voldoende .

Je kunt het doen in een oven maar ook op staalplaat , gas vlam of houtvuur , of veen vuur bewerken .

Vooraf wateren , calcium , zuur behandelingen hebben invloed . 

De tijd tussen hout kap en verwerken heeft invloed ook op het aanwezige looizuur .

Looizuren / tanines kunnen beneficiair zijn maar ook negatieve invloed hebben op de te rijpen drank daarom is even vooraf een proefje doen met onbekend hout  altijd wel handig .

Let wel op !  onbehandeld meubel hout wil niet zeggen dat het niet evengoed is gedroogd in een ruimte waar ook een gas in wordt gebruikt om eventuele insecten,  wormen , larven te doden. . zitten er zwarte donkere vlekken in zou het op enkele plekken toch met oxaalzuur in contact zijn geweest .

 

Beantwoorden
Berichten: 188
Topic starter
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hartelijk dank voor deze duidelijkheid. Ik had al flink gezocht en er staat hier en daar wel wat over. Maar ik kreeg het niet op en rijtje.

Eerst wateren voor de zekerheid.(ik heb toch alle tijd)

Dan toasten en dan in een port of iets dergelijks laten rusten.

@robbert. Zwavel bewerken, hoe gaat dit in zijn werk?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@johnny bij vaten noemen ze zwavel behandeling " wieken " 

Door zwavelwiek te branden en het hout daarmee te " roken " kun je het hout behandelen .

Pas op dat je geen zwavel restanten zelf op je hout krijgt en alleen het rook zijn werk laat doen . 

( Je kunt het in een bbq met gesloten deksel doen) 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?