@johnny Het kan zijn dat er ergens iets van Robbert staat op het forum wat het behandelen van hout beter beschrijft, echter hier is mijn duit in het zakje.
Normaal ligt hout buiten gedurende een periode van 18 a 36 maanden of wordt het gewaterd. Het zelf wateren thuis duurt makkelijk enkele weken, ik heb het ook eens gedaan. Echter omdat je meubelmaker noemt, is het mogelijk dat het hout reeds gewaterd is en je deze stap had kunnen overslaan, misschien nog handig om na te vragen.
Het wateren en behandelen, laat het hout gedurende een aantal weken in het water zitten en ververs het water een aantal keer. Je kunt het erna aan de lucht laten drogen maar dat kan even duren afhankelijk van het formaat, drogen in de oven op een 120 graden gaat ook gedurende een 2tal uur waarschijnlijk (wederom formaat afhankelijk). Je kunt ook hoger gaan als je bepaalde smaken naar voren wilt trekken, op het internet kun je zoeken naar "oak toasting chart" en je vindt voorbeelden van Amerikaans eiken. Eigen ervaring is dat de smaken en temperaturen voor Amerikaans eiken wel afwijken, laat staan voor Fran eiken, overweeg wat testjes te doen vooraf.
Toasten of roosteren is wel aan te bevelen, je kunt dit na het drogen doen op verschillende manieren. Gasbrander (of pit op het fornuis) is het makkelijkste en je kunt kiezen hoever je wilt gaan. In de regel wil je net iets verder gaan dan dat je verwacht.
Behandelen met een drank doe je nadat ze zijn afgekoeld, leg ze in een laagje drank en laat het hout deze opnemen gedurende een aantal dagen. Ik zou niet aanbevelen om deze erna te drogen in de oven, ik heb dit eenmaal eerder gedaan en de drank wordt dan dusdanig ver in het hout gezogen dat je weinig ervan merkt in de Whisky.
Qua smaken, dit artikel geeft wat voorbeelden;
Types of Whisky casks - Whisky.com
Waar je wel rekening mee moet houden, in ieder geval dat doe ik, is dat niet alle soorten hout en drank even goed combineren. Afhankelijk van het type hout, het roosteren etc. komen bepaalde smaken naar voren die soms minder goed werken met een bepaalde drank laat staan dat er nog Whisky / Calvados bij komt kijken. Mijn voorstel is ook om met batches te werken, dus maak 1 Whisky bijvoorbeeld en verdeel deze over 4 soorten hout (hierbij kun je ook denken aan 1 soort hout maar met 4 verschillende soorten drank behandeld).