Meldingen
Alles wissen

Ervaringen en tips

Pagina 1 / 4

Berichten: 42
Topic starter
(@jayzeenl)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hier nog even een aantal vragen nav wat opgedane ervaringen. 
Ik heb nu ongeveer 5 pogingen achter ik denk dat het proces steeds beter gaat. Echter blijf ik een gist smaak overhouden. Ik denkt dat mij grote probleem zit in het klaren. Dit is mijn huidige proces.
8kg suiker oplossen in 10L heet water. aanvullen to 25L water en wachten tot de Temp onder de 30 graden is. Gist  (classic 8 turbogist) erbij. even rusten en daarna roeren om alles goed te mengen. Deksel erop met waterslot and in de klimaat kast voor 14 dagen op 20 graden.  (Meestal na 10 dagen is er al geen activiteit meer maar een aantal dagen extra kan geen kwaad).
Na 14 dagen SG testen en overhevelen naar een andere emmer. Dit giet ik weer terug in een schone emmer en laat deze met deksel staan in de klimaat kast op 4 graden voor nog een 14 dagen.
Na 14 dagen hevel ik dit over in de pan en stook dit 1 maal. Ik gooi de eerste 200ml weg en vang daarna de alcohol langzaam op totdat de temperatuur bovenaan de kolom bij de 92 graden is. Daarmee krijg ik ongeveer 3L Alcohol van boven de 90%. De rest vang ik op en wanneer genoeg stook ik deze nog een keer.
Hieraan voeg ik ingredienten toe voor de Gin en laat deze 3 dagen staan om vervolgens de ingredienten er weer uit te filteren en af te stoken. Ik vang de verschillende cuts op en voeg de juiste bij elkaar en verdun naar 44%. 
Nu is mijn probleem dat ik nog steeds een nasmaak in mijn Gin heb (gistsmaak zoals ikzelf denk en kan proeven). Deze nasmaak is in de laatste batches wel minder maar nog steeds aanwezig.  Ik drink me er wel doorheen maar ik wil er wel vanaf in mijn volgende batches.
Ik wil nu twee keer stoken voordat ik de ingrediënten toevoeg. Tevens wil ik de eerste stook gaan filtreren met het EZ Filter systeem. Nu vraag ik me af of naast deze twee extra stappen nog andere tips zijn die jullie me kunnen geven. Ook indien ik twee keer stook is dan het EZ filter systeem nog nodig of bereik ik wat ik wil ook met twee keer stoken. 

Alvast bedankt voor de tips

Beantwoorden
56 reacties
Berichten: 1835
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik zou om te beginnen  minder suiker gebruiken (6 kg max)  en geen turbogist maar een wodka gist of iets dergelijks.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik zou andere gist gebruiken,wat Rumo zegt,maar ik stook nooit suikerwater,mischien ook wat langer vergisten.mijn fruit of mais staat meestal 4 wkn.en ik klaar nooit iets.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik zou ook minder suiker of zelfs glucose gebruiken en dan de pure yeast van Still Spirits.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

En je zou de kruiden in minder dan 90 % kunnen macereren. Bijvoorbeeld in 45 %. Dan trek je er andere smaakstoffen uit.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je na een stook moet filteren heb je voor de stook iets fout gedaan of is fout gegaan . Een goede basis hoeft nooit gecorrigeerd .
Gooi die turbo gisten weg en ga wat goeds gebruiken !
Probeer eens Mangrove jack of fermentis gist .

Daarnaast met 8 kilo suiker zet ELKE gist onder druk waardoor de gist meer bij product gaat leveren . en dus meer bijsmaak .
Deze bijsmaken haal je niet weg met klaren dat zijn aan alcohol gebonden of opgeloste zuren , zouten , esters , acetaten enz.

Een suiker vergisting hevel je af van de gist en kun je zo verwerken .
Klaren is bij een goed bereide basis beslag niet noodzakelijk .
Een goed werkende ketel heeft geen problemen met iets troebelheid .

Wanneer je een stookwijn na vergisten meteen gaat koelen houd deze co2 vast .
Ook dit kan verzuring geven .

Gin is een graan alcohol gestook over kruiden .
niet een maceraat getrokken in suikeralcohol .

Indien je een "gin achtige" drank toch wil maken als maceraat kun je beter zoals kees22 zegt de kruiden trekken op lager percentage . het vocht maakt week en maak andere aroma's los .

Bier maken is iets heel anders dan een stookwijn !

Beantwoorden
Berichten: 42
Topic starter
(@jayzeenl)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bedankt voor jullie tips. 

Wat raden jullie aan voor de stookwijn die ik in handen heb. Zou 2 keer stoken en of filtreren de bijproducten kunnen verwijderen. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

calcium carbonaat toevoegen en opnieuw stoken . max brug temperatuur 81gr

Beantwoorden
Berichten: 42
Topic starter
(@jayzeenl)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Heb het nog niet gestookt. Het staat nog steeds in de klimaatkast. Kan ik gewoon wat Calcium carbonaat toevoegen in de pan. (denk je dat de nasmaak door de zuren komt?)

Alcohol percentage van de stookwijn is 22% ( ga zeker minder suiker gebruiken en andere gist)

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

30 tot 40 gr per 10 liter en rustig stoken .

Beantwoorden
Berichten: 42
Topic starter
(@jayzeenl)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vandaag eindelijk kunnen stoken. Helaas geen succes. 22 liter kraakheldere stookwijn met 22% alcohol in de boiler. Calcium carbonaat erbij en langzaam gestookt. Eerste 300 ml weggegooid en toen 2 liter opgevangen bij een temp boven in kolom van tussen de 78 en 81 graden.

Restant afgestookd en apart opgevangen. Helaas zat er een hele vreemde nog niet eerder geroken geur aan en bleek bij het leeg maken van de boiler dat de calcium carbonaat aangebrand leek te zijn. Een witte aanslag met daaronder een bruine aangekoekte laag die is nog niet eerder heb gehad zat op de bodem van de boiler. De smaak van de 2 liter opgevangen was zoet met een brand smaak.

Volgende poging wordt deze week nog ingezet waarbij ik 6kg suiker ga gebruiken ipv 8kg.

Welke gist raden jullie aan? Geen turbogist meer?

Tevens is deze stook nog te redden of kan deze in de gootsteen...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Aanbranden van calcium is wel bijzonder .
heb je een elektrische directe verwarmjng ?
gebruik je kooksteentjes .

je kunt er actief kool door roeren . Paar dagen laten staan en opnieuw stoken .

Van de commerciële gisten zjjn de westcoast en cider van mangrove Jack okee . En van fermentis de safspirit C70 .

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat jammer dat het mislukt is. Het lijkt me dat dit onvergiste aangekoekte en vervolgens verbrande suiker is. Ik weet ook niet zeker of die 22 % abv wel klopt met eventueel teveel restsuiker. Wellicht had je dit van te voren kunnen proeven of dit zo was. Een SG van 1120 (25 liter / 8kg =312,5 gram suiker per liter water) kom ik uit op 16,2 % abv. Voor 22 % procent moet er nog meer suiker bij waarvan ik niet verwacht dat gist dit aan kan.  Ik zou voor veel minder gaan. Als je je oorspronkelijke SG onder de 1060 houdt kan je eigenlijk elke gist wel gebruiken. (156 gram suiker per liter).  Succes volgende week,

groeten Catnip

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

zou kunnen dat aanbranden komt door suikers en de calcium meenam .
Meeste gisten starten niet meer boven 1120 . 1100 is een grens waar je het beste onder kunt blijven .
I.d.d. 1060 is meest ideale voor een volledige vergisting te krijgen

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hi JayZee, 1 goede raad, nooit de Turbo 8 gist gebruiken en al zeker niet zonder actieve carbon. Veel opbrengst maar vreselijk eindprodukt.

Om Gin te maken, gebruik ik de Still Gin gist (te verkrijgen bij Stookwinkel en is slechts de helft van de prijs). Deze gist in combinatie met 6 kg geïnverteerde kristalsuiker geeft een mooi resultaat - 14% zonder suikeroverschot in wash. Ik gebruik steeds klaringsmiddel waardoor je suikerwash na 24u/48u glashelder is.

Je kan calciumcarbonaat of schelpen toevoegen om eventuele onzuiverheden eruit te halen tijdens de stripping run. Echter acht ik het met deze gist niet nodig onder normale omstandigheden.

Daar ik nogal streng ben op vlak van Gin, doe ik steeds een spirit run (je kan wat natriumbicarbonaat toevoegen, zou je het nodig achten, zou je alcohol uit de eerste run niet 100% gelukt zijn).

Kruiden 3d macereren op 92% ABV lijkt mij niet ideaal. Leng aan tot 65% en laat de jeneverbessen eerst 12u marcereren en vervolgens de overige kruiden 24u lang toevoegen. Nadien opnieuw afstoken.

Zou je de kruiden toevoegen in je stook (in je wash of ophangen in ketel), is 24u macereren voldoende.

Welk recept volg je/ heb je voor je Gin?

Succes.

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?