Meldingen
Alles wissen

Ervaringen en tips

Pagina 2 / 4

Robbert
Berichten: 9952
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als de gist van goede kwaliteit is is na corrigeren nooit nodig .
Gin hoort gemaakt te zij uit granen distillaat .
Natriumbicarbonaat bicarbonaat is dan ook beter niet te gebruiken .

P.s. gin hoort een gedistilleerd te zijn over kruiden overgehaald .
Gin is geen maceraat .

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klopt volledig. Geen additieven nodig indien de wash van goede kwaliteit is.

Idealiter uit granen ..... staat nog steeds op mijn todo lijst πŸ™‚

Dus jij macereert niet bij het brouwen van gin? Ook niet voor korte tijd?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9952
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

wanneer ik gin maakt probeer ik altijd zoveel mogelijk vers te gebruiken .
ik kneus het en daarna gaat het in de mand .
Wanneer ik alleen droge jeneverbes heb wel ik het even boven stoom .
Nee ik macereer dan niet .

graan geeft veel beter alcohol voor gin .
Is zacht en voller van smaak .. Dus zeker to do ?

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Straf dat er voldoende smaak meekomt in het destillaat, louter door de alcoholdampen over de kruiden te laten lopen. Wikkel je de kruiden in een theedoek of heb je een zelfgemaakt basket hiervoor gemaakt? Jou kennende naar grote waarschijnelijk de 2de optie πŸ™‚

Ik ga ervan uit dat de hoeveel kruiden op deze manier voldoende groot moet zijn en dat je wel erg traag moet stoken. Zal wel op dit forum te vinden zijn en probeer het volgende keer ook eens met mijn chinese stillpot dat voor 1/3de gevuld is zodoende er voldoende ruimte is voor de dampen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9952
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

wanneer je goede verse kruiden gebruikt kunnen en de kruiden zijn goed geplaatst waardoor ook de damp temperatuur op die plaats de smaakstoffen en etherische oliΓ«n goed losmaakt krijg je de smaken goed mee . ( nadeel bij macereren is je lost ook andere niet gewilde stoffen op die bij mand methode dus niet meekomen )
Je kunt een keukenzeef in ketel onder helm hangen . Je kunt ook een kruidenbol bij kookwinkel halen .
Er zijn ook linnen zakjes die gebruikt worden met daarin de kruiden en zo in helm gepropt worden .
Er staan diverse Gin recepten hier op site . Ook ik heb geloof ik ooit een oud recept achter gelaten .

( p.s. Odin's gin is niet echt representatief recept voor wat gin zou moeten wezen ! Zuip feestjes gin )

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb een keukenzeef poten gegeven mbv inox draad. De diameter van de zeef is net kleiner dan die van de stookketel. Dit gaf vorige keer een mooi resultaat toen ik absynth stookte volgens een recept dat jij hier gepost had (3 flessen die de zomermaanden trouwens niet overleefd hebben).

Idd de kruiden mee afstoken is niet ideaal. Zo heb ik ooit mijn gin verbrod door 1 Γ  2 gr lavendel mee af te koken met als resultaat dat de lavendel overheersten.Β 

Odin's gin is inderdaad saaikes en te braaf. Zelf gebruik ik een ander recept dat eerder aanleunt bij het jouwe:

Volgend recept heb je ooit gepost en ik bewaard:

Dit is lijst ingrediΓ«nten .
per 100 liter Gin beslag.
950 liter welwater ,
80 kilo grof roggemeel
80 kilo tarwemout
80 kilo gerstemout
calcium sulfaat . 400 gr .
12 liter giststarter

3 overhalen
3 e overhaal op korf.
Jeneverbes 600 gram
sleedoorn bessen 600 gram
Anijszaden 400 gram
koriander 300 gram.
venkelzaad 400 gram
karwijzaad 200 gram
peenzaad 250 gram
gentiaan wortel 30 gram
Curacao schil. 600 gram

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9952
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

dat is een ouderwets, professioneel Gin recept . Je zal alleen even een grotere ketel moeten gebruiken of even terug rekenen . ik heb ook nog absint dat heeft de zomer overleeft . Maar er mist wel iets... . Ik geloof 19 liter nog over . ?

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik ga voor optie kleinere ketel en omrekenen. De hoeveelheid opbrengst zou ietswat overweldigend zijn πŸ˜€

BTW, weet iemand wat peenzaad is? Dit vond ik niet onmiddelijk terug.

Thanks!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9952
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Peenzaad is zaad voor winterwortels .

Beantwoorden
Berichten: 42
Topic starter
(@jayzeenl)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bedankt voor alle adviezen. Ik denk dat het beste advies wat ik zo lees is om geen turbogist meer te gebruiken. Ik heb de gist voor gin van still spirits binnen en ga een nieuwe batch maken.

Had nog wat tails staan van vorige stoken (ook de laatste stook bijgevoegd) en heb deze gefiltreerd met het EZ filter systeem volgens de aanwijzingen. De lucht werd aanzienlijk beter en heb deze wederom gestookt. Ongeveer 8 liter van 38%.

Nu kwam er eerst een hele blauwe keur uit rond de 75 graden en heb deze apart in een maatcylinder opgevangen (zie foto) aangekomen bij de 78.3 graden ben ik per 800 ml op gaan vangen. De geur die eraf komt heeft een sterke ammonia geur.

Nu was ik toch al niet van plan het te gaan gebruiken voor consumptie en heb het uit interesse gewoon gestookt.

Ben wel benieuwd wat deze hele sterke blauwe kleur veroorzaakt kan hebben.

Tevens hoe kan het naar ammonia hebben geroken. Ik denk bij nader inzien dat ipv de verbrande geur bij de eerste stook dit ook goed ammonia kan zijn geweest.

Beantwoorden
Berichten: 42
Topic starter
(@jayzeenl)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Foto

Beantwoorden
Berichten: 42
Topic starter
(@jayzeenl)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik ben maar een noob en heb pas een paar keer gestookt . Maar dit zou ik niet drinken als ik jou was....

Beantwoorden
Berichten: 42
Topic starter
(@jayzeenl)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nou hou zelf nog wel van expirimenteren maar hier trek ik ook een grens... moet wel zeggen dat de tweede 800 ml veel beter ruikt

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gargamel moet ik meteen aan denken, gedestilleerde smurf.

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?