Meldingen
Alles wissen

Experimentje met ozon.


Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb al ozon uitgetest op een uitgestookte ketel. Na gebruik de ketel legen en vullen met koud water en er ozon doorjagen. Alle geurtjes van foezel waren zo goed als afwezig. Ook heb ik geprobeerd van ozon op een destillaat van ong. 95% alcohol maar dat gaf zeer weinig resultaat. Dan heb ik geprobeerd om lo-wine van 50% alcohol te beluchten en de geur was veel neutraler. Mijn conclusie is dat ozon goed helpt om een neutraler resultaat te krijgen zolang er genoeg water in het destillaat zit. Zijn er nog mensen met dergelijke resultaten?

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
7 reacties
7 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@stierke ja zeker heb ik al jaren dergelijke resultaten. jaar of 5 geleden plaatste ik al iets erover oo forum.  

Ik gebruik al vanaf 80er jaren een ozon apparaat.

Ook in mijn filmpje " tiny projects 15 Vodka " toon ik gebruik van mijn oude ozon apparaat.

Al sinds 40er jaren word in Rusland ozon vodka verkocht. 

 

1687535158-Screenshot_20230623-173737.png
Beantwoorden
(@stierke)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 579

@robbert Mijn punt is dat er voldoende water moet zitten in het destillaat en dat wordt in geen enkel artikel vermeld.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957
  1. @stierke wanneer je uitsluitend alcohol hebt zal ozon een scheikundige binding aan gaan met het O molecuul in  de alcohol waardoor dit afbreekt  en  ook jou percentage afneemt.  Ook alcohol zal dus beïnvloed worden .

Stoffen opgelost in water of  en gebonden aan water zullen sneller afbreken.   

Ozon is sterk oxiderend en breekt celwanden af van aanwezige stoffen. 

 

Beantwoorden
Diets
(@diets)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@robbert Dus als je moeilijke bijsmaakjes en geuren hebt in je "schone alcohol" zou je het kunnen aanlengen tot 40%. Daarna met ozon 24 uur beluchten en opnieuw stoken?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@diets nee dat is niet de juiste methode.

Je belucht met ozon een half uur - 1 uur en daarna laat je het rusten i.v.m. half life time .

Afhankelijk van temperatuur is dit gemiddelde 20 - 30 min . In deze periode werkt ozon door  

Na 24 uur kun  je kijken wat er met de smaak is gebeurd.ven eventueel herhaling.

Door ozon  werking zal ook jou percentage iets dalen dus pas na bewerking verdunnen .

Normaal gebruik je ozon als laatste bewerking NA destilleren.  Dus niet daarna nog eens overhalen. .je kunt het wel doen maar in principe is de ozon een nacorrectie.

Voor vodka is het een normale procedure ozon of actief koolfiltering . Maar dat is ook de enige.

Andere na correcties van drank zoals actief kool gebruik , ozon , kieselguhr e.d . doe je alleen wanneer er in procès van beslag maken iets niet is goed gegaan of bij een slechtwerkende ketel en daardoor slecht eindproduct. 

 

Beantwoorden
Diets
(@diets)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@robbert Prima info, dank je.

Ik sta er echt van te kijken hoeveel kennis hier aanwezig is.

Beantwoorden
(@stierke)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 579

@robbert gedeeltelijke oxidatie van alcohol geeft acetaldehyde en volledige oxidatie azijnzuur. Die twee stoffen zijn niet merkbaar aanwezig in het destillatie dus denk ik dat ozon niet bij machte is om alcohol te oxideren.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?