Meldingen
Alles wissen

Filtreren over actieve kool

Pagina 2 / 4

Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Neen, foezels komen alleen voor als men van vruchten etc stookt.
De hoeveelheid methanol is afhankelijk van het goed van tevoren verwijderen van steeltjes en schillen.
Omdat methanol (dus niet bij stookwijn van suiker) een nog lagere dampingstemperatuur heeft, zal deze door de voorloop woorden verwijderd.

Beantwoorden
Berichten: 70
(@petrus)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als je 2 x stookt verdwijnt dan de gistsmaak of moet je daarvoor echt filtreren?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als je voor een tweede keer stookt, wordt de gistsmaak alleen minder als je deze voor het stoken verdund met water. Maar dan zal je alcoholpercentage evenredig meer/minder worden. Met aktieve kool na de eerste stook is beter.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
Topic starter
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In deze video komt ook de carbon-filtratie ter sprake.

Beantwoorden
Berichten: 70
(@petrus)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kun je ook een Brita filter gebruiken? Gert Strand beschrijft filtreren met een lange buis (4 x 150 cm) vol met actieve kool. Iemand ervaringen? 
Betweter heb jij de Engelse T500? En kun je mss beschrijven hoe je filtert?

Beantwoorden
Berichten: 19
(@leendert)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste stokers, ik heb de volgende vraag:
Ik lees uit het voorgaande dat er gefilterd wordt na de eerste dan wel volgende stoken op pure alcohol.
Wat gebeurt er als je gaat filteren op alreeds bewerkte brouwsels waarvan de smaak niet slecht is maar ook weer niet goed?
Raak je dan alle smaakstoffen kwijt?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Niet alle smaakstoffen, maar er blijft dan een flauw aftreksel van over.

Beantwoorden
Berichten: 35
(@gertje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dus als ik het goed lees kan ik ook de (buisjes) actieve kool gebruiken die men verkoopt in vis- of aquarium zaken ? 

Beantwoorden
Berichten: 24
 Wout
(@wout)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Petrus, ik filter sinds een paar weken met een active-coal kolom die gemaakt is volgens de beschrijving van Gert Strand, dus rond 40 x 150 cm gevuld met natte kool. Het is hierbij belangrijk dat je de kool NIET droog laat vallen ( want dan komt er lucht/ zuurstof in je kolom), en dat je de juiste korrelgrootte gebruikt ( 1 kg kost een paar euro bij de Braumarkt).
De alcohol van-meer dan 50%- moet hier bijzonder langzaam doorheen sijpelen ( druppel voor druppel) anders is de contacttijd te kort. Het resultaat na een nacht druppelen is een heerlijke zachte neutraal zonder bijsmaken!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

kool is een correctie middel .
Het achter gebleven kool residu kan smaak afvlakken wanneer door kool gefilterde Alcohol wordt verder verwerkt .
Het is altijd verstandig om aanpassingen en eventuele correcties indien noodzakelijk voor het distilleren te maken .
De koolstof bijsmaak wordt meestal niet opgemerkt maar na een vergelijk met een ander neutraal zal zeker de koolsmaak opvallen en zal je het onderliggend ook terug gaan vinden ik andere op gefilterde alcohol gemengde dranken .

Met Een goede basis beslag en een goed ingerichte en bediend distillatie apparaat is na correctie overbodig .

zuivere Russische vodka wordt 5 x overgehaald en daarna door een goot met kool gefilterd .
hierdoor heeft ook die vodka een karakter dat ook anders is dan industrieel puur alcohol op gelijke drinksterkte gebracht

Beantwoorden
Berichten: 24
 Wout
(@wout)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Robert, ik stook met een potstill én probeer daarmee neutraal te maken van suikerwash. Zonder kool filter gaat me dat moeizaam af.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wout, wat voor gist etc gebruik je?

Ik kom met een Airstill al redelijk in de buurt van een neutrale alcohol, blijft alleen een bijsmaakje van mn gistvoeding zitten (sinaasappelsap). Suiker inverteren met citroenzuur, bakkersgist en beetje sinaasappelsap. Ga wel binnenkort eens proberen met echte gistvoeding.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

alchemist gebruik eens iets anders dan sinaasappelsap b.v. Een boon of tofu .

Wout , probeer eens in potstill een suikerwash ( zoals alchemist al zegt maar met bonen of i.d . ( tofu , soJa ) als voeding ) met 2 gr calcium carbonaat per liter . Hou temperatuur dicht bij 78,3 op brug .
je percentage gaat flink omhoog en alcohol is zachter .
De " zuivering " zit voor en in distillatie .
( wanneer beetje wit troebel wordt zit je in naloop of te hoge temperatuur )

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Sinds je me het advies gegeven hebt om over te stappen heeft er geen suikerwater meer vergist, zal morgen gistvoeding bestellen. Moet toch nog wat flessen hebben.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Alcohol uit granen is lekkerder en zachter dan suiker alcohol !!!

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?