Meldingen
Alles wissen

Filtreren over actieve kool

Pagina 3 / 4

Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Alcohol uit granen is lekkerder en zachter dan suiker alcohol !!!

Robbert kun je ons een aantal basis alcohol recepten beschrijven uit graan alcohol? Of ben ik nu heel lastig? Er is bijvoorbeeld een overvloed aan maïs of andere producten. Ben namelijk heel benieuwd wat de oudheid daar over schrijft en hoe jij dat geleerd hebt.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bauke ( murmillo) Dit is een topic over fouten filteren .
Maar in recepten wil ik met alle plezier nog eens basis recepten voor suiker , graan en wijngeest neerzetten .
Maar hier in kort . Mais is een prima product Bauke maar niet om een neutraal granen alcohol van te maken .
Je kunt uit een enkele maar ook meerdere granen alcohol stoken .
een tarwe mout vergisten met een neutraal melkzuren gist en deze 2 tot 3 overhalen geeft al een zeer zacht alcohol .
voordeel ervan is dus dat de alcohol minder scherp is dan uit suikers dus een op lager percentage al neutraler in smaak .
enige nadeel is je moet eerst het zetmeel omzetten .
zelf maak ik het liefst het uit licht roggemout en tarwe hiervan maak ik beslag volgens standaard maisch
deze vergist ik met een melkzuur gist of bakkers gist .
Ik stook het af op een kolom op exacte constante temperatuur .
(komt eigenlijk neer op basis beginselen van het distilleren . hetzelfde als jenever en whiskey maar dan meerdere overhalen waarbij je alleen de alcohol uitstookt op 78,3 en zuiver voorloop en naloop weghaalt

.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Robbert, je hebt gelijk ik ben oftopic.  Excuus daarvoor. Wel bedankt voor je uitleg. Voor de verhoudingen zal ik je persoonlijk vragen. Ben mijn basisboek vergeten wat ik op vakantie zou gaan lezen. Dus nu zit ik al 2 weken met allerlei vragen. 🙁

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je actieve kool gebruikt voor vissen, dan kan je het ook gebruiken voor jezelf. Wel even lezen, of ze geen extra toevoegingen hebben gedaan.

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Je hebt toch altijd methanol, al dan niet aceton en wat nog meer voor bijproducten de gist maakt? Er is naar mijn weten geen een gist die ik ken die geen bijproducten produceert. Goed, in fruit zijn meer stoffen aanwezig die door gisting in methanol veranderd, maar wilt niet persé zeggen dat een suikeroplossing geen voorloop zou hebben. Voorloop altijd weghalen, ookal is het uit slechts suiker gebrouwen. Misschien als je 100% stressloos vergist met een bepaalde gist dat je geen bijproducten hebt, al lijkt me dat vrij moeilijk, zo niet onmogelijk...

Trouwens, je stookt het toch minimaal 2 keer? Kun je dan niet koolfilteren vlak voor je het een 2e keer in de ketel stopt? Het is dan (als het goed is) toch al verdund tot onder de 40%. Zo haal je lijkt mij de ongewenste stoffen er al uit voor het een 2e keer gestookt is. Tenminste, zo zou ik het denk ik gedaan hebben.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gist produceert naast ethyl altijd andere bijproducten . dat zijn o.a. verschillende alcoholen , zuren en proteine .
Zuren en alcoholen vormen o.a. esters en acetaten .
Kwaliteit van basis product , gist en manier van vergisten heeft invloed op hoeveelheid bijproducten .
ja je moet altijd voorloop en naloop scheiden . wat je ook verwerkt .
Gewone suiker vergisting ook .
Gewone suikers zijn moeilijker vergistbaar dan inverte suikers dus zal gist ook meer afval produceren .
Het omzetten / inverteren van suikers is zeker zinvol maar het lukt nooit om dat in enkele minuten of uren te doen dus je zit altijd met deel niet omgezette sucrose .
Het distilleren op 96% van suiker wil dus niet zeggen dat je alle rommel kwijt bent .
Ook manier van overhalen en inrichting van ketel is van invloed om de juiste fracties er zoveel mogelijk te uit te halen .
Het aantal keren overhalen is niet alleen afhankelijk van kwaliteit , smaak maar ook wat je wil bereiken .
De ene x volstaat 1 x de andere x zal misschien 2 - 3 of meer keren vragen .
Tussendoor kool gebruiken zou kunnen maar normaal zou een goed werkende ketel en inrichting voldoende moeten zijn .

Belangrijk is ook het juiste gist in te zetten bij gekozen product .
Een gist dat " thuis " is vergist makkelijker en dus met minder afval dan een gist wat eerst moet wennen / aanpassen . ( regenereren )

Beantwoorden
Berichten: 1831
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb ook de staafjes koolstof van de dierenwinkel gebruikt, en dat werkt. Ik had met een kuntstof buis en een emmer iets gemaakt. Maar dat soort plastiek is niet goed tegen alcohol bestand, en dat gaf me een niet zo goed gevoel. Toen ik met morsen en gekloot 1.5 a 2 liter alcohol verloor was ik er klaar mee. Ik ben nu na volle tevredenheid overgestapt op het EZ filter systeem. Dit werkt in ieder geval veel makkelijker en de emmer kan je voor meerdere dingen gebruiken.

Beantwoorden
Berichten: 24
 Wout
(@wout)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Beste Rumo, ik zit met verbazing te kijken naar je kunststof koolfilter. Het is zo dat bepaalde kunststoffen kortstondig bestand zijn tegen alcohol ( dit betekent dat er geen alcohol doorheen lekt) maar dit betekent NIET dat er geen deeltjes van het plastic in je alcohol terechtkomen. Gebruik hiervoor alleen RVS/Inox of anders koper ( dat laatste voor elk gebruik ontdoen van groene oxidatie).

Verder zie ik geen kraan onder aan je kolom. Dus wat je er boven in gooit, loopt er onder bijna net zo snel weer uit? Niet goed. Er gaat onder stokers een handleiding rond van Gert Strand ( engelstalig) waarin precies uitgelegd wordt hoe je een goed functionerende filterkolom moet maken, o.a. dat de uitloop onderin slechts met enkele druppels / seconde mag stromen. De meesten die zijn ding hebben, gooien er s avonds een paar liter in en zien de ochtend daarna dat pas de helft klaar is!

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
Topic starter
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ook HDPE is bestand tegen alcohol Wout.

Beantwoorden
Berichten: 1831
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Wout, onder op de buis zit een dop met een gaatje van 1.5 mm daarop liggen 2 laagjes koffiefilter papier. De buis is volledig gevuld met koolstof. Ik ken de handleiding van Gert Strand en anderen. Ik weet niet hoeveel slechte stoffen er uit het kunstof mee komen(ik verbaas mij altijd dat mensen zich druk maken over een paar microgram kunstof en wel liters alcohol drinken). En ja RVS is altijd beter, maar dit was een test.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
Topic starter
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Maar de buis is PVC als ik me niet vergis. PVC zou ik dan toch niet gebruiken icm alcohol. Je hebt gelijk hoor alcohol is ook niet gezond maar om je alcohol nog ongezonder te maken. Maar je hebt nu toch  het EZ systeem schreef je?

Beantwoorden
Berichten: 1831
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja, en het EZ systeem is vele malen handiger. Of het beter werkt weet ik niet ik heb niets gemeten of vergeleken. Het geef mij wel een veiliger gevoel. Ik had al een 20 cm RVS buis liggen maar was het geklooi zat.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
Topic starter
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik gebruik het EZ systeem ook al een paar jaar naar volle tevredenheid. Wat je zeg het geklooi is ook niets voor mij.

Beantwoorden
Berichten: 70
(@petrus)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een hele makkelijke manier is om een paar gram actieve kool (granucol ge ontgeurend) in je destillaat (< 50 %) te mengen en een dag later over een papieren filter (methode filterkoffie) weer eruit te filteren. 

Beantwoorden
Berichten: 41
(@nathan2020)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hey 

Als ik mijn 50% alcohol door mijn actieve koolfilter jaag , blijft er een rare substantie  plekken in de Fles ? Weet iemand wat dit is ?

Beantwoorden
Pagina 3 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?