Rob, heeft het ook een invloed op de smaak (wordt het zachter, ronder, voller.......)?
Dus niet dat je proeft, want dat zal niet, maar of het een effect heeft
Hai Erik, ik kan geen vergelijking maken met glycerine, omdat ik het in mijn drank nooit hebt gebruikt, maar de jam van mijn vrouw is niet meer zo zoet en een stuk frisser.
Ook mijn vlierbessenlikeur lijkt wat voller van smaak en minder zoet.
Ik kan niet anders zeggen dat ik tevreden ben.
n.b. Op internet vond ik ze niet goedkoop
Experiment geslaagd dus 😉
bij de 'klassieke " likeuren zoals o.a. drambui ,benedictine , tia maria , bruids tranen en grand marnier werd clyserine gebruikt voor verzachten van de smaak rond mondgevoel , en een kristal achtige glans te geven aan de drankjes. ook hangt de drank meer in het glas .
bij suikersiroop krijg je al een beetje dat licht stroperige . meer dan gewoon suiker toevoegen .
wanneer je bijvoorbeeld chartreuse licht zoet met suiker gebruik je glyserine . andere chartreuses die wat meer gezoet zijn gebruikt men suiker siroop .
het kan de keuze zijn van de distileerderij .
vroeger was de suiker minder oplosbaar dan moderne geraffineerde suikers vandaar vroeger meer gebruik van glycerine .Â
Â
Over hoeveel ml glycerine per liter likeur spreken we meestal? Iemand enige richtlijn?
Thkx
Hoeveelheid normaal is 14 ml per liter .
Maat Hangt er vanaf of je ook suikersiroop of suikers toevoegt .dan kun je minder gebruiken .
Ik dacht gelezen te hebben dat glycerine ook gebruikt wordt om het kookpunt te verlagen,@ Robert , in je filmpje doe je glycerine en kalk in de suikerwash om > 95% te komen in je alquitara , of zit ik helemaal mis nu?Â
dat klopt inderdaad .
Door glycerine in de stookwijn of alcohol te doen verdampt het water moeilijker ven komt alcohol makkelijker vrij waardoor percentage omhoog gaat
Dat valt gemakkelijk uit te proberen. Als ik het toevoeg in mijn boka en ik tap niets af moet de temperatuur in de brug zakken. Hoeveel glycerol per liter toevoegen?
Â
Â
Je gebruikt 10 tot 15 mil per liter .
Op brug temperatuur 78,3 tot 81 gr .
Maar glycerol verhoogt toch het kookpunt?
Als ik het goed begrepen heb houdt glycerol water goed vast waardoor alcohol zich makkelijker scheid van het water
Ik heb de Glycerine bij het kruidvat gehaald van het huismerk, meen dat een aantal anderen hier het ook gebruiken.Â