Beste allen,
Spaanseketel binnen, startset vergistingsvat binnen, boek gelezen, forum doorgelezen. Maar ik snap het niet meer zie door de lege flessen de inhoud niet meer.
Ik heb een 8 kilo suiker met gist nu 6 dagen staan en het gebabbel wordt minder dus de volgende stap moet ik gaan nemen. Ik wil 2x gaan destilleren ik hoop op een 80% alcahol daarna de jeneverbes, anijs en kardemomzaad in laten trekken 48 uur. Dit verdunnen naar 45%. Dit destilleren eventueel met sinaasappel schijf in de ketel. Daarna drinkbaar maken door te verdunnen.
Vraag 1 zouden jullie dit ook zo doen?
Vraag 2 ik heb gekocht still spirits classic Gin en Bue Jewel Gin wanneer zou je dit toe kunnen voegen en wat vervangt het.
Ben benieuwd wat goed doe of wat ik anders kan doen!
Alvast bedankt voor jullie hulp bij mijn ontmaagding als beginnen stoker.
Als achtergrond om het proces wat beter te snappen
Beste Marco,
Vraag 1 zouden jullie dit ook zo doen?
Het klinkt als een prima plan!
nog wel even wachten tot dat je stookwijn is uitgegist.
Vraag 2 ik heb gekocht still spirits classic Gin en Bue Jewel Gin wanneer zou je dit toe kunnen voegen en wat vervangt het.
De essence voeg je toe aan zuivere alcohol.
wellicht dat je een klein beetje van je 80% kan achterhouden om deze te gebruiken met de essence zodat je gelijk het verschil kan zien.
Hello Marco
Je vraagt verschillende zaken en haalt twee methodes door elkaar. Niets mis mee, je start een nieuwe hobby op en het is verwarrend. Dit forum is prima maar geeft vaak te complexe zoekresultaten.
Je bent gestart met 8kg suiker die uitgegist is na 1 week. Daaruit veronderstel ik dat je turbogist gebruikt. Naar mijn mening niet echt de beste methode om te beginnen en zeker niet de eenvoudigste. Wel de snelste en je lijkt haast te hebben. 🙂
Goed, indien die suiker uitgegist is, distilleer je het mengsel.
Er zijn vanaf hier twee methodes, en we kunnen je verder helpen zodra je ons laat weten hoeveel liter je bekomen hebt na die eerste distillatie en hoeveel graden die drank is.
Methode 1.
Voeg de essences die je kocht toe aan de alcohol en je hebt een drank die naar gin gaat smaken. Verwacht geen denderend resultaat. Je kan eventueel de alcohol zonder essences een 2e maal distilleren, essences daarna toevoegen,op drinksterkte brengen.
Iets beter resultaat wellicht maar ook niet echt spectaculair
Methode 2.
Gebruik je essences NIET. Laat je kruidenmengsel (jeneverbes etc) macereren in je distillaat. Robbert kan je zeker helpen met de juiste hoeveelheden maar moet dan wel weten hoevel alcohol aan hoeveel graden je bekomen hebt uit je eerste distillaat.
Na (ongeveer) 24 trekken kan je de alcohol een 2e maal distilleren.
Je hebt nu (hopelijk) een beter product dat naar gin zal smaken.
Je vroeg ook hoe wij het zouden aanpakken. Wel, daar zijn evenveel antwoorden op als er hier stokers aanwezig zijn. 🙂
Voor een beginnende blozende maagd zoals jij (je eigen woorden) zou ik persoonlijk aanraden niet met turbo gisten te werken maar met gewone gist en complexere suikeroplossingen.
Bij goede alcohol hoort doorgaans geduld en verstrijken van tijd.
En voor ik het vergeet, er bestaat een degelijke aflevering van keuingsdienst Van Waarde over gin.
Als je die even bekijkt dan weet je meteen dat er ook commercieel heel veel gins bestaan die gewoon industriele alcohol met essences mengen en dit verkopen als gin. Dan wel in een hippe fles met een stevig prijskaartje
https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/13-12-2018/KN_1703626
@psycat ontzettend dank voor je uitgebreide antwoord. Ik heb geen haast maar sta te popelen om te beginnen, meer enthousiaste dan haast!
Ik heb inderdaad 8 kilo suiker en turbogist gebruikt voor de 1e keer en niet geprobeerd graanalcohol te maken.
Ik ga verder met methode 2 en neem het advies om van de 80% de essences een klein beetje te maken om het verschil te proeven.
Salaam Marco,
Vergisten is (grofweg) het omzetten van suikers in alcohol. Indien je granen of aardappel etc gebruikt : dan moet je weten dat die geen suiker bevatten maar zetmeel. Je moet dan eerst dat zetmeel omzetten in suiker en daarna die suiker vergisten. Dus, maw, 1 stap meer in het proces.
Voor je je daaraan waagt, zou ik proberen te werken met suikerhoudende producten. Bv FRUIT. Dat bevat suiker en kan je dus rechtstreeks vergisten en omzetten in alcohol. MAW Veel eenvoudiger. Ook die turbogist opzij zetten en werken met gewone gist. Die is veel langzamer maar geeft een fijner resultaat.
Of een combinatie van fruit en suiker. De zomer staat voor de deur en weldra heb je volop heerlijk fruit om te vergisten.
Denk eraan dat traditionele top kwaliteit dranken in het verleden werden geproduceerd met heel wat minder middelen dan die waarover jij nu reeds beschikt. Maar met tonnen ervaring en fingerspitzgefuhl. Dus, leer, maak fouten, verbeter, verbeter opnieuw, fijnstellen tot je het onder de knie krijgt. En hier zijn genoeg top specialisten die je helpen indien je vragen hebt
Succes