Meldingen
Alles wissen

help eerste keer Gin maken


Marco Harskamp
Berichten: 6
Registered
Topic starter
(@marco1971)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Beste allen,

Spaanseketel binnen, startset vergistingsvat binnen, boek gelezen, forum doorgelezen. Maar ik snap het niet meer zie door de lege flessen de inhoud niet meer. 

Ik heb een 8 kilo suiker met gist nu 6 dagen staan en het gebabbel wordt minder dus de volgende stap moet ik gaan nemen. Ik wil  2x gaan destilleren ik hoop op een 80% alcahol daarna de jeneverbes, anijs en kardemomzaad in laten trekken 48 uur. Dit verdunnen naar 45%. Dit destilleren eventueel met sinaasappel schijf in de ketel. Daarna drinkbaar maken door te verdunnen.

 

Vraag 1 zouden jullie dit ook zo doen?

Vraag 2 ik heb gekocht still spirits classic Gin en Bue Jewel Gin wanneer zou je dit toe kunnen voegen en wat vervangt het.

Ben benieuwd wat goed doe of wat ik anders kan doen!

Alvast bedankt voor jullie hulp bij mijn ontmaagding als beginnen stoker.

 

Beantwoorden
20 reacties
6 Reacties
Bas1975
Registered
(@bas1975)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 41

@marco1971 ik denk dat je hier veel verschillende reacties op zal krijgen.

o.a. dat "echte" Gin  van graanalcohol gemaakt dient te worden. (Wat overigens een discussiepunt zal blijven).

De vraag is eigenlijk; Wat vindt je zelf lekker en wat voor smaakprofiel zoek je. Wil je eerst met essence werken (wat ik voor de eerste keer zeer goed kan begrijpen) of ga je meteen voor de real deal? Met essences kun je zeker voor een eerste keer heel behoorlijke resultaten behalen. En de kans op succes is groter.

Totdat je op het punt komt dat je verder gaat experimenteren met recepten, kruiden en specerijen. En dan ontdekken gaat (met vallen en opstaan) dat er nog een hele wereld aan smaak bestaat. Zo gebeurt het met de meeste denk ik. 

Als ik je verhaal goed gelezen heb, zijn er al twee zakjes in huis. met essence. Wacht even hoe je eerste stook uitpakt en als je tevreden bent met de alcohol dan deze zakjes eerst gebruiken. Dan heb je al gelijk een leuk eerste resultaat. 

Ga daarna eens op diverse fora en boeken lezen over Gin recepten.  1 boek lezen is vaak niet genoeg.

 

 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7253

@bas1975 wanneer je over echte gin praat ga je ook terug naar de 17e eeuw dat betekent dat er in die tijd ook nog geen suiker alcohol was !  immers in die tijd was er wel een  rietsuiker en dat was nog te duur en  pas begin vorige eeuw werd de suiker biet door verbetering in teelt pas interessant om te gaan gebruiken . De snelle commercie  en ook begin vorige eeuw de groei van de essense industrie bracht verandering en begon men met het mengen en roeren van suiker alcohol om aan de vraag te voldoen .

Tja smaken verschillen en ook de ontwikkeling van smaak van persoon tot persoon.  

 

 

 

Beantwoorden
AxelF
Registered
(@axelf)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 53

@robbert  De distilleerderij waar u heeft gewerkt in Engeland produceerde toch ook Gin ? Wat gebruikt die als basis voor Gin . Ik las ergens dat er ook melasse met graan mout werd gecombineerd bij Gin productie . En wat zijn dan verhoudingen tussen granen , mout en melasse ? 

 

Met vriendelijke groet Axel.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7253

@axelf dat klopt ik heb daar inderdaad ook naast whiskey , gin en rum wel helpen maken .

Ik mag ondanks dat jaren geleden is nog steeds niet recepturen delen van daar AxelF Dat was een clousule wat nog steeds van toepassing is .

Maar ook daar werd en wordt nog steeds granen en mout gebruikt .

Het klopt ook dat er evenals hier in Nederland bij bepaalde oude jenevers combinatie van granen en later bijgevoegd melasse alcohol wordt gebruikt . ( Dus niet uit geraffineerd suiker ) maar net als hier in Nederland met jenever is in elke windstreek de basis wel anders in verhoudingen . 

Met een beetje proeven kun je ook net als in whiskey's een beetje achtergronden van karakters van rogge , tarwe ,mais wel herkennen in een goede gin .

T is ook handig om te voren andere merken ook te proeven om te weten waar je zelf heen wil in palet.

Beantwoorden
Troet
Registered
(@troet)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 433

@marco1971 de combinatie van de kruiden kan best een lekkere borrel maken  aar het is geen Gin want Gin is op een basis van jeneverbes. Maar jou combinatie kan lekker zijn maar stook het heel rustig anders is het scherp en verouder het door hem zeker twee dagen in een bad te zetten van 45 graden met een prop  de hals en flink schudden , af en toe , en ook wat eiken snippers gebruiken dan is hij redelijk snel op smaak . Proost . 🥃

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Prominent Lid
Berichten: 943

@marco1971 welkom, door je snelle introductie lijk je mij iemand met weinig geduld 😉 Ik weet niet hoe of hoeveel suiker beslag je heb gemaakt maar met 8 kg suiker en het bubbelt na 6 dagen nog zal je denk ik nog wat geduld moeten hebben. Probeer eerst eens een goed suikerbeslag te maken en dat goed te laten vergisting. Als je dat naar tevredenheid tot een lekker neutraal drankje kan stoken kan je je daarna gaan toeleggen op een gin. Kleine stapjes.

Beantwoorden
Petrus
Berichten: 63
Registered
(@petrus)
Actief Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Als achtergrond om het proces wat beter te snappen 

Beantwoorden
Kapisjon
Berichten: 518
Registered
(@kapisjon)
Respectabel Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Beste Marco,

 

Vraag 1 zouden jullie dit ook zo doen?

Het klinkt als een prima plan!
nog wel even wachten tot dat je stookwijn is uitgegist.

Vraag 2 ik heb gekocht still spirits classic Gin en Bue Jewel Gin wanneer zou je dit toe kunnen voegen en wat vervangt het.

De essence voeg je toe aan zuivere alcohol. 
wellicht dat je een klein beetje van je 80% kan achterhouden om deze te gebruiken met de essence zodat je gelijk het verschil kan zien.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Marco Harskamp
Registered
(@marco1971)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 6

@kapisjon kijk hier heb ik wat aan! dank!

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 390
Registered
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hello Marco

 

Je vraagt verschillende zaken en haalt twee methodes door elkaar. Niets mis mee, je start een nieuwe hobby op en het is verwarrend. Dit forum is prima maar geeft vaak te complexe zoekresultaten.

Je bent gestart met 8kg suiker die uitgegist is na 1 week. Daaruit veronderstel ik dat je turbogist gebruikt. Naar mijn mening niet echt de beste methode om te beginnen en zeker niet de eenvoudigste. Wel de snelste en je lijkt haast te hebben. 🙂

Goed, indien die suiker uitgegist is, distilleer je het mengsel.

Er zijn vanaf hier twee methodes, en we kunnen je verder helpen zodra je ons laat weten hoeveel liter je bekomen hebt na die eerste distillatie en hoeveel graden die drank is.

 

Methode 1.

Voeg de essences die je kocht toe aan de alcohol en je hebt een drank die naar gin gaat smaken. Verwacht geen denderend resultaat. Je kan eventueel de alcohol zonder essences een 2e maal distilleren, essences daarna toevoegen,op drinksterkte brengen.

Iets beter resultaat wellicht maar ook niet echt spectaculair

Methode 2.

Gebruik je essences NIET. Laat je kruidenmengsel (jeneverbes etc) macereren in je distillaat. Robbert kan je zeker helpen met de juiste hoeveelheden maar moet dan wel weten hoevel alcohol aan hoeveel graden je bekomen hebt uit je eerste distillaat.

Na (ongeveer) 24 trekken kan je de alcohol een 2e maal distilleren.

Je hebt nu (hopelijk) een beter product dat naar gin zal smaken.

Je vroeg ook hoe wij het zouden aanpakken. Wel, daar zijn evenveel antwoorden op als er hier stokers aanwezig zijn. 🙂

Voor een beginnende blozende maagd zoals jij (je eigen woorden) zou ik persoonlijk aanraden niet met turbo gisten te werken maar met gewone gist en complexere suikeroplossingen.

Bij goede alcohol hoort doorgaans geduld en verstrijken van tijd.

Beantwoorden
2 Reacties
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Prominent Lid
Berichten: 943

@psycat ik ben het niet helemaal met je eens. Een Turbo gist wordt door veel beginners gebruikt juist omdat het zo eenvoudig is. Sommige blijven de Turbo's gebruiken omdat ze er tevreden over zijn, misschien proeven ze geen verschil met een hoogwaardige alcohol of voldoet het voor hun doel. Voor een beginner zou ik zeggen probeer gewoon die turbo's en daarna proberen wij je wel op andere gedachten te brengen 😉

Beantwoorden
Psycat
Registered
(@psycat)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 390
Geplaatst door: @rumo

@psycat ik ben het niet helemaal met je eens. Een Turbo gist wordt door veel beginners gebruikt juist omdat het zo eenvoudig is. Sommige blijven de Turbo's gebruiken omdat ze er tevreden over zijn, misschien proeven ze geen verschil met een hoogwaardige alcohol of voldoet het voor hun doel. Voor een beginner zou ik zeggen probeer gewoon die turbo's en daarna proberen wij je wel op andere gedachten te brengen 😉

Hi Rumo

Daar zit inderdaad een waarheid in. Met Turbo packs kan je letterlijk op maandag starten en er zaterdag van drinken. En het resultaat is niet eens ZO slecht, zeker niet als je dat spul mengt met bv cola. Turbo is gedemoniseerd en we vergeten vaak dat er veel voordelen aan zijn. Oa snelheid en eenvoud van gebruik.

Dit gezegd zijnde, behoort een fijne smaak, naar mijn mening, niet tot de kwaliteiten van turbo eindprodukt. Zelfs niet na wanhopige correcties met houtskool etc. Plus, en dit is belangrijk, je leert er heel weinig mee. Vergelijk het met vissen. Je kan met een goedkope hengel de knepen van het vak leren of je kan een staaf dynamiet in de vaart flikkeren. In het tweede geval heb je dadelijk heel veel vis zonder al die moeite.

Toegegeven het is bij de haren getrokken, maar toch.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 390
Registered
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

En voor ik het vergeet, er bestaat een degelijke aflevering van keuingsdienst Van Waarde over gin.

Als je die even bekijkt dan weet je meteen dat er ook commercieel heel veel gins bestaan die gewoon industriele alcohol met essences mengen en dit verkopen als gin.  Dan wel in een hippe fles met een stevig prijskaartje

https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/13-12-2018/KN_1703626

 

Beantwoorden
6 Reacties
Marco Harskamp
Registered
(@marco1971)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 6

@psycat ontzettend dank voor je uitgebreide antwoord. Ik heb geen haast maar sta te popelen om te beginnen, meer enthousiaste dan haast!

Ik heb inderdaad 8 kilo suiker en turbogist gebruikt voor de 1e keer en niet geprobeerd graanalcohol te maken.
Ik ga verder met methode 2 en neem het advies om van de 80% de essences een klein beetje te maken om het verschil te proeven.

 

Dank allen ik hou jullie op de hoogte

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7253

@psycat klopt helemaal een van de grootste jenever producenten van Nederland krijgt uit duitsland alcohol per vrachtwagen . 20 ton wordt gemengd met een emmertje drap en het is jenever . In ander ketel gaat ander emmertje drap en is BB en volgende is gin wat onder auspiciën van buitenlands gerenomeerd merk wordt gemengd.  Voor de rondleiding krijg je nog iets te zien van vroeger .

De moderne jongeren weten niet beter .die kennen echte smaken niet en zijn al verpest met geur kleur en smaakstoffen .

Maar er zijn gelukkig  nog steeds mensen in ( vaker wat ouderen) die wel de echte kwaliteit van het meng en roer drankje kunnen onderscheiden . 

Beantwoorden
Psycat
Registered
(@psycat)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 390

@robbert

Shalom Robbert

Indedaad volledig juist wat je zegt en natuurlijk zou iedereen graag weten over welke alcohol je hier praat Helaas kan dit niet op een forum.

Ik denk echter wel dat voor bepaalde dranken, sommige bitters bv waar heel sterk smakende kruiden in vermengd zijn, men kan vertrekken van een neutrale (natuurlijke) industriele biologische alcohol. 

De subtiele smaak van de originele alcohol gaat bijna volledig verloren in de oceaan van sterke kruidensmaken.  Volgens mij kan men in het eindproduct niet meer proeven of er gewerkt werd met zelfgestookte graanalcohol of industriele bio alcohol.

Let wel, ik spreek over industriele bio ethanol verkregen door fermentatie. 

En ja ik weet dat bovenstaand controversieel is en niet echt thuishoort in deze topic.

I

 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7253

@psycat. Het is waar dat zwaardere smaken meer over heersen.

Maar sommige stoffen slecht enkele ppm kunnen andere stoffen beïnvloeden je krijgt dan toch een soort ketting  van kleine veranderingen die aan eind toch nuance verschil brengen .

Maar de grote vraag is dan hoe goed is het smaak vermogen en wat zou de drinker willen verwachten van een drank.

 

de een geniet van een cognac als die  die echt  xo is en gebruikt een VS in de cola  en de andere drinkt een plantinga vieux met vol genot alsof het een cognac is . 

 

Beantwoorden
AxelF
Registered
(@axelf)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 53

@robbert Waarom gebruiken ze een gin basket bij productie ? Wat is het verschil tussen het laten maceren en filteren en het via een gin basket stoken . Als kruiden gewicht toch hetzelfde is is de uitkomst toch ook het zelfde in smaak ?

Met Vriendelijke groet Axel. 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7253

@axelf het verschil tussen een gin via kruidenkorf en maceraat is er wel degelijk . Via een kruidenkorf maak je gebruik van lost komen van vluchtige stoffen via verdamping. Een maceraat is het loskomen via oplossing.

In een oplossing heb je dus een andere zeg maar balans in smaken .

Een van de stoffen die o.a. Verschil maken is looizuur / tannines .zoals je weet bevatten de zaden in het schilletje tannines .

bij een maceraat zullen die meer loskomen dan bij verdampen maar in oplossing dan weer meekomen en O.a. hierdoor zal een maceraat een soort van "muffe " bij of nasmaak hebben . 

bij een kruiden korf zullen juist vluchtige etherische stoffen meer aanwezig zijn . Dus ook een frissere betere smaak .

 

( zo zit er ook verschil in koud en warm maceren  ,ook hierdoor komen andere smaak balansen )

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 390
Registered
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden
Geplaatst door: @marco1971

@psycat ontzettend dank voor je uitgebreide antwoord. Ik heb geen haast maar sta te popelen om te beginnen, meer enthousiaste dan haast!

Ik heb inderdaad 8 kilo suiker en turbogist gebruikt voor de 1e keer en niet geprobeerd graanalcohol te maken.
Ik ga verder met methode 2 en neem het advies om van de 80% de essences een klein beetje te maken om het verschil te proeven.

Salaam Marco,

Vergisten is (grofweg) het omzetten van suikers in alcohol.  Indien je granen of aardappel etc gebruikt :  dan moet je weten dat die geen suiker bevatten maar zetmeel.  Je moet dan eerst dat zetmeel omzetten in suiker en daarna die suiker vergisten.  Dus, maw, 1 stap meer in het proces.

Voor je je daaraan waagt,  zou ik proberen te werken met suikerhoudende producten.  Bv FRUIT.  Dat bevat suiker en kan je dus rechtstreeks vergisten en omzetten in alcohol.  MAW Veel eenvoudiger.  Ook die turbogist opzij zetten en werken met gewone gist.  Die is veel langzamer maar geeft een fijner resultaat.

Of een combinatie van fruit en suiker.  De zomer staat voor de deur en weldra heb je volop heerlijk fruit om te vergisten.

Denk eraan dat traditionele top kwaliteit dranken in het verleden werden geproduceerd met heel wat minder middelen dan die waarover jij nu reeds beschikt.  Maar met tonnen ervaring en fingerspitzgefuhl.  Dus, leer, maak fouten, verbeter, verbeter opnieuw,  fijnstellen tot je het onder de knie krijgt. En hier zijn genoeg top specialisten die je helpen indien je vragen hebt

Succes

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?