Meldingen
Alles wissen

Het kleine vaatjes topic

Pagina 2 / 3

Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Met een houten blok of hamer weer alles terug op de plek slaan.

1647888768-houtenblok.png
Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zorg ervoor dat alle hoepels er strak omheen zijn geslagen.

1647888795-strakkehoepels.jpg
Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vul het vat weer met water.

1647888828-Water.jpg
Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Na een dag kan de kraan er weer in gezet worden. Laat het vat twee dagen staan en controleer of het vat dicht is, eventueel kan het vat gespoeld worden met bentoniet of carnauba was aan de buitenkant aanbrengen om zwetende naden te dichten.

 

Naden die wat meer lekken kunnen gedicht worden door aan beide zijdes van de naad bagetnaalden in het hout te slaan.

1647888863-foto-bagetnaalden.jpg
Beantwoorden
Berichten: 367
(@odevie)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dit noem is nu een klaar en duidelijke beschrijving van een werkwijze. Hartelijk dank.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@alchemist 

mooi dat mijn foto's goed zijn overgenomen en beschrijving ook. .

 

Wel is van belang even te vermelden dat het een makkelijk en een snel klusje lijkt maar toch tijd en nauwkeurigheid vergt. 

 

Zelf heb ik door jaren heen tientallen vaten gebrand , gereconditioneerd , uitgeschraapt en ook door val breuk of andere oorzaak duigen in vaten vervangen . 

 

Mijn advies is wel dat oefen eerst op een oud vaatje,! 

 

Heb je een nieuw of jong vat vraag even aan iemand met ervaring even te helpen of als je twijfelt besteed het uit. .

 

Inspecteer altijd eerst het vat. 

Tegenwoordig zijn er kleine endiscoopjes voor op de telefoon dat maakt het stuk makkelijker 

vaak moet een gebruikt vat ook bij hergebruik eerst gewiekt worden. ,( Zwavel behandeling ) 

 

Maar let op Wat is kwaliteit van vat .  Zit er wax of hennep in kan het zijn dat bij reconditie branden lastig wordt en grote kans op lekkage na de tijd .

Kijk ook of een schimmel in het hout zit. !

Zo ja is wieken voldoende op moet vat uitgeschaapt ?

Een gemiddeld vat zal na 5 a 6 x gebruik gereconditioneerd moeten worden. afhankelijk van kwaliteit , dikte hout en hoe is er mee omgegaan heeft een vat niet eeuwige levensduur. .

Soms kan een vat 3 a 4 x opnieuw leven ingeblazen worden .

( Het vat op foto's is 36 j oud en nu voor 4e keer opnieuw open geweest en gaat nu weer aantal jaren mee )

Heel belangrijk voor levensduur van vat is zoals boven aangegeven plaats van opslag.

Een vat in gebruik is GEEN decoratie voor in woonkamer maar moet een goed plaatsje krijgen . Donker ,Luchtvochtigheid van 70 tot 75 % en temperatuur tussen 11 -12 en max 17 graden is behoud van vat . En daarnaast ook behoud van de kostbare inhoud. .

ook tijdens opslag heeft een vat van tijd tot tijd onderhoud / attentie nodig. 

Let op dat vat niet uitdroogt of ook uitwendige schimmels krijgt. .

In warme periode dek een vat af met een linnen doek en hou deze licht vochtig om uitdrogen te voorkomen.

 

 

 

Beantwoorden
Lambik
Berichten: 197
(@lambik)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Alchemist en Robbert,

 

Zoals altijd weer leerzaam en genieten. Chapeau!

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Calciumcarbonaat is besteld, dit weekend zal het zelf proberen worden, ik zal erna wat foto's delen van het eindresultaat.

 

De bedoeling is om voor een zeer milde verkoling van het oppervlak te gaan (nummertje 2 in de foto hieronder), met dank aan Difford's Guide .

1647972908-2016cbf25efb07d6ff95d2a5c36eb48bdfc5.jpg
Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Als t vaatje uiteindelijk lekdicht blijkt te zijn viel het allemaal best mee. Wel moet ik erbij zeggen dat het al lichtelijk geroosterd was aan de binnenkant 🤣 , de onderste helft dan.

1648303437-IMG20220326135251_copy_1638x1229.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@alchemist de plankjes die voor de deugen worden gebruikt zijn in principe nog niet bol genoeg dus in de meeste gevallen wordt door hitten krimp gecreëerd aan de binnenkant van het te maken vat waardoor de bolling ontstaan. . zet je dan de duigen strak en de hoepels en maak je de binnenkant nat zet het hout uit zo wordt het uiteindelijk lek dicht . Dus jn principe zijn alle vaten met warmte behandeld vandaar dat jou vaatje al heel ligt geschroeid was.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

@Robbert dank je wel voor dat antwoord, het vaatje is nu meer egaal geschroeid en wat steviger dan voorheen. 

 

Het in elkaar zetten viel uiteindelijk mee en het staat nu met sherry erin, de enige vochtige plekken die te zien zijn is bij de "bunghole" en bij het kraantje, bij het kraantje vermoed ik wel dat ik iets moet gaan doen. Oorspronkelijk was het afgedicht met een witte "rubberachtige" pasta waarvan ik denk dat het een vorm van bijenwas is. De schroefdraad van het kraantje is niet diep genoeg om het geheel volledig af te sluiten (zie foto hieronder), ik heb wat hennep erin gedraaid maar dat lijkt niet genoeg te pakken. 

 

Vraag is of we een andere mogelijkheid hebben om het kleine lekje hier te dichten. Voor de sherry maakt het niet zoveel uit, ik heb nog wat extra liggen maar vind het straks zonde om bij de whisky hier verliezen door te krijgen.

1648457104-IMG20220327190236.jpg
Beantwoorden
6 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

Toevoeging, de sherry op de bodem van de plastieke container komt door morsen tijdens het vullen, het is meer stevig zweten wat het vaatje doet. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@alchemist een kurk ring ertussen maken  , Of Carnauba wax . Soms kun je ook met teflon tape iets oplossen . Hennep vezel. 

Een schijfje balsahout wil ook werken. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

Zelf gebruik ik het liefst houten kraan . Deze sla Je vast en zet uit . 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@robbert Ik heb nog hennepvezel liggen, ik zal dit vanavond gebruiken, dat was ook de oplossing die ik zelf als eerste wilde doen.

Beantwoorden
KingTB
(@kingtb)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@alchemist Ik heb hetzelfde vaatje hier ook staan, volgens mij hebben we beide de 5L variant. Het heeft mij nog niet mogen lukken een dusdanige whisky te maken die ik het vat in (durf te) doen. Mijn laatste project staat voor komend weekend de fijnstook op de planning, maar ook daar ga ik de 5 liter niet mee redden ben ik bang.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@kingtb Inderdaad is dit een 5 liter vaatje, de opbrengst gaat sowieso twee vergistingen minimaal kosten hier. Ik heb wel er bewust voor gekozen om het vaatje voor te behandelen om de overdaad aan tannines eruit te trekken. Het krijtwater (4 gram de liter) na een dag liet stevige verkleuring zien.

 

De sherry rijping geeft me tijd om te kijken naar een recept om dit vaatje mee te vullen, ik ben er nog niet helemaal uit wat ik wil doen eerlijk gezegd. Het enige wat ik weet is dat het geen zwaar geturfd mout zal bevatten en waarschijnlijk ook geen chocolademout, beide om de whisky niet te complex te maken met het kruidige Franse eiken en de sherry. Ik zal vanavond eens wat gaan speuren om een idee te krijgen.

1648465219-Vieswater.jpg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dit type kraan bevalt mij het beste. Je slaat het erin door vocht zet hij uit en vast als een huis zonder lekkages.

1648468657-IMG_20220328_135454809.jpg
Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het kraantje vastgezet met henneptouw, tijdens het leeglaten van het vat leek de Sherry al een stuk donkderder te zijn geworden, van stro-achtig naar donker amber. Hopen dat de uiteindelijke whisky daar wat kleur van meekrijgt.

 

Even als geheugensteuntje voor wanneer ik mout moet gaan bestellen, ik ben de volgende opties aan het overwegen;

 

Optie 1:

  • 80% Pils Mout, 20% Special B Mout, gedachtegang is dat de Special B mout tonen van rozijnen en karamel meegeeft aan het eindproduct.
  • Mangrove Jack's M15 Empire Ale gist, zou tonen van donker fruit meegeven.
  • Tweemaal destilleren.

Kanttekening: het fruitige kan overheersen waardoor het eerder een fruitdestillaat wordt qua smaak dan een whisky, mogelijkerwijs een gedeelte van het pils mout vervangen voor pale ale voor een sterkere moutsmaak.

 

Optie 2:

  • 100% destilleerders mout, wel met een extra lange rust op 50 graden.
  • Fermentis M1 gist.
  • Driemaal rustig destilleren om estervorming te promoten en een lichtere fruitige drank te verkrijgen.

Kanttekening: loop het risico op te weinig body van de whisky zelf.

 

Optie 3:

  • 100% pilsmout.
  • Mangrove Jack's M12 Kveik gist, voor sinaasappeltonen in het eindproduct.
  • Tweemaal destilleren.

Kanttekening: risico op teveel fruitige smaken in het eindproduct.

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het is uiteindelijk optie 4 geworden, de spullen zijn net besteld dus over een tijdje kan ik beginnen met de brouwsessies.

 

  • 83% Destillatiemout van Castle Malting, wat andere opties zoals Viking Enzyme Malt waren niet meer te krijgen, sowieso lijkt destillatiemout redelijk uitverkocht overal.
  • 17% Special B mout ook van Castle Malting.
  • Mangrove Jack's M15 Empire Ale gist

 

Omdat ik toch een ietwat elegantere Whisky wil zal deze driemaal gedestilleerd worden om de contacttijd in de ketel te vergroten en ik heb gemerkt dat bij grotere batches het rendement aan eindproduct tussen 2 en 3 keer destilleren nog meevalt.

 

Het lekken van het vaatje is zo goed als over, een beetje zweten nog maar dat valt reuze mee.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het heeft even geduurd maar weer lekker aan het brouwen

1651769219-IMG20220505180902__01.jpg
Beantwoorden
Lemmy
Berichten: 92
(@lemmy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Mag een vat van teakhout ook gebruikt worden? Weet er een te staan, misschien kan ik die weer tot leven wekken.

En wat gebeurd er als je een houten vat als gistvat gebruikt? Extra smaken of eerder vervuilingen?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@lemmy teakhout is niet erg geschikt . Bevat veel olieen.

Er zijn veel destilleederijen die in houten kuipen vergisten. Ook wel gebrand houten kuipen om ook in dat stadium gebruik te maken van de hout eigenschappen .

Let wel op dat hout na elke vergisting zeer goed gereinigd moet !

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?