Na een dag kan de kraan er weer in gezet worden. Laat het vat twee dagen staan en controleer of het vat dicht is, eventueel kan het vat gespoeld worden met bentoniet of carnauba was aan de buitenkant aanbrengen om zwetende naden te dichten.
Naden die wat meer lekken kunnen gedicht worden door aan beide zijdes van de naad bagetnaalden in het hout te slaan.
Dit noem is nu een klaar en duidelijke beschrijving van een werkwijze. Hartelijk dank.
mooi dat mijn foto's goed zijn overgenomen en beschrijving ook. .
Wel is van belang even te vermelden dat het een makkelijk en een snel klusje lijkt maar toch tijd en nauwkeurigheid vergt.
Zelf heb ik door jaren heen tientallen vaten gebrand , gereconditioneerd , uitgeschraapt en ook door val breuk of andere oorzaak duigen in vaten vervangen .
Mijn advies is wel dat oefen eerst op een oud vaatje,!
Heb je een nieuw of jong vat vraag even aan iemand met ervaring even te helpen of als je twijfelt besteed het uit. .
Inspecteer altijd eerst het vat.
Tegenwoordig zijn er kleine endiscoopjes voor op de telefoon dat maakt het stuk makkelijker
vaak moet een gebruikt vat ook bij hergebruik eerst gewiekt worden. ,( Zwavel behandeling )
Maar let op Wat is kwaliteit van vat . Zit er wax of hennep in kan het zijn dat bij reconditie branden lastig wordt en grote kans op lekkage na de tijd .
Kijk ook of een schimmel in het hout zit. !
Zo ja is wieken voldoende op moet vat uitgeschaapt ?
Een gemiddeld vat zal na 5 a 6 x gebruik gereconditioneerd moeten worden. afhankelijk van kwaliteit , dikte hout en hoe is er mee omgegaan heeft een vat niet eeuwige levensduur. .
Soms kan een vat 3 a 4 x opnieuw leven ingeblazen worden .
( Het vat op foto's is 36 j oud en nu voor 4e keer opnieuw open geweest en gaat nu weer aantal jaren mee )
Heel belangrijk voor levensduur van vat is zoals boven aangegeven plaats van opslag.
Een vat in gebruik is GEEN decoratie voor in woonkamer maar moet een goed plaatsje krijgen . Donker ,Luchtvochtigheid van 70 tot 75 % en temperatuur tussen 11 -12 en max 17 graden is behoud van vat . En daarnaast ook behoud van de kostbare inhoud. .
ook tijdens opslag heeft een vat van tijd tot tijd onderhoud / attentie nodig.
Let op dat vat niet uitdroogt of ook uitwendige schimmels krijgt. .
In warme periode dek een vat af met een linnen doek en hou deze licht vochtig om uitdrogen te voorkomen.
Alchemist en Robbert,
Zoals altijd weer leerzaam en genieten. Chapeau!
Calciumcarbonaat is besteld, dit weekend zal het zelf proberen worden, ik zal erna wat foto's delen van het eindresultaat.
De bedoeling is om voor een zeer milde verkoling van het oppervlak te gaan (nummertje 2 in de foto hieronder), met dank aan Difford's Guide .
@Robbert dank je wel voor dat antwoord, het vaatje is nu meer egaal geschroeid en wat steviger dan voorheen.
Het in elkaar zetten viel uiteindelijk mee en het staat nu met sherry erin, de enige vochtige plekken die te zien zijn is bij de "bunghole" en bij het kraantje, bij het kraantje vermoed ik wel dat ik iets moet gaan doen. Oorspronkelijk was het afgedicht met een witte "rubberachtige" pasta waarvan ik denk dat het een vorm van bijenwas is. De schroefdraad van het kraantje is niet diep genoeg om het geheel volledig af te sluiten (zie foto hieronder), ik heb wat hennep erin gedraaid maar dat lijkt niet genoeg te pakken.
Vraag is of we een andere mogelijkheid hebben om het kleine lekje hier te dichten. Voor de sherry maakt het niet zoveel uit, ik heb nog wat extra liggen maar vind het straks zonde om bij de whisky hier verliezen door te krijgen.
Het kraantje vastgezet met henneptouw, tijdens het leeglaten van het vat leek de Sherry al een stuk donkderder te zijn geworden, van stro-achtig naar donker amber. Hopen dat de uiteindelijke whisky daar wat kleur van meekrijgt.
Even als geheugensteuntje voor wanneer ik mout moet gaan bestellen, ik ben de volgende opties aan het overwegen;
Optie 1:
- 80% Pils Mout, 20% Special B Mout, gedachtegang is dat de Special B mout tonen van rozijnen en karamel meegeeft aan het eindproduct.
- Mangrove Jack's M15 Empire Ale gist, zou tonen van donker fruit meegeven.
- Tweemaal destilleren.
Kanttekening: het fruitige kan overheersen waardoor het eerder een fruitdestillaat wordt qua smaak dan een whisky, mogelijkerwijs een gedeelte van het pils mout vervangen voor pale ale voor een sterkere moutsmaak.
Optie 2:
- 100% destilleerders mout, wel met een extra lange rust op 50 graden.
- Fermentis M1 gist.
- Driemaal rustig destilleren om estervorming te promoten en een lichtere fruitige drank te verkrijgen.
Kanttekening: loop het risico op te weinig body van de whisky zelf.
Optie 3:
- 100% pilsmout.
- Mangrove Jack's M12 Kveik gist, voor sinaasappeltonen in het eindproduct.
- Tweemaal destilleren.
Kanttekening: risico op teveel fruitige smaken in het eindproduct.
Het is uiteindelijk optie 4 geworden, de spullen zijn net besteld dus over een tijdje kan ik beginnen met de brouwsessies.
- 83% Destillatiemout van Castle Malting, wat andere opties zoals Viking Enzyme Malt waren niet meer te krijgen, sowieso lijkt destillatiemout redelijk uitverkocht overal.
- 17% Special B mout ook van Castle Malting.
- Mangrove Jack's M15 Empire Ale gist
Omdat ik toch een ietwat elegantere Whisky wil zal deze driemaal gedestilleerd worden om de contacttijd in de ketel te vergroten en ik heb gemerkt dat bij grotere batches het rendement aan eindproduct tussen 2 en 3 keer destilleren nog meevalt.
Het lekken van het vaatje is zo goed als over, een beetje zweten nog maar dat valt reuze mee.
Mag een vat van teakhout ook gebruikt worden? Weet er een te staan, misschien kan ik die weer tot leven wekken.
En wat gebeurd er als je een houten vat als gistvat gebruikt? Extra smaken of eerder vervuilingen?