Meldingen
Alles wissen

Hoe maak ik een Whisky mash??

Pagina 1 / 6

Berichten: 23
Topic starter
(@gerard)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Goedemorgen,

Laatst heb ik een boekje gekocht met recepten en ik heb een ketel besteld speciaal voor whisky omdat ik me helemaal wil toeleggen op whisky maken.

Ik kan alleen nergens echt terugvinden hoe ik nou een mash maak. Ik lees dingen als maak een mash van mais en vervolgens gaan ze verder met het recept. Hoe begin ik hiermee? De werking van de ketel snap ik helemaal, ook het proces van rijpen snap ik. Maar hoe maak ik nu de eerste mash?

Zou heel fijn zijn als ik dat hier kan leren. Een simpel 1-2-3 stappenplan met basis recept om mee te beginnen.

Beantwoorden
77 reacties
Berichten: 23
Topic starter
(@gerard)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dit bedoel ik, hier kan ik zeker mee verder. 

Simpel? Ja, ik denk het wel.... je uitleg is helder.

Ik ga hier mee aan de slag, nu heb ik een basis die ik niet in het boekje heb kunnen terugvinden.

Bedankt!!!

Beantwoorden
Berichten: 4
(@geert)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

voor een makkelijker recept gebruik ik:                                                                                         2 kg moutextract                                                                                                                           1 kg whisky gerst                                                                                                                        1 kg roggevlokken                                                                                                                         1 kg gerstvlokken                                                                                                                         2 zakjes whiskygist                                                                                                                     2 theelepels citroenzuur                                                                                                               1 dopje nutrilon                                                                                                                             10kg suiker +water samen 50liter                                                                                                 de vlokken en de gerst doe ik in hopzakken en laat dat in de warme brouwwijn zakken, als ik het gestookt heb gebruik ik de restwijn weer maak het weer aan met water en suiker en gist en het wordt steeds beter na een maand of 2 al goed te drinken (uit eiken houten vaatje) collega van mij een kenner ga me er een 8 voor

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beiden bedankt voor julie recepten! Ik heb ze met naamsvermelding gekopieerd naar de recpten "afdeling"

Beantwoorden
Berichten: 86
(@madcat)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

het spoelen, hoe gebeurd dit, met de vloeistof na het verwarmen neem ik aan? en de stappen tussen elke verwarmperiode de warmtebron uitzetten of door laten "sudderen" op de verkregen temperatuur?
verder heb ik bij de aankoop van mijn whisky gist gelezen dat er n mash van cornflakes gemaakt kan worden, zijn dit dat de gebruikelijke ontbijt cornflakes of whisky flakes. de gist die ik heb aangekocht is deze

Productbeschrijving

Deze Whiskygist van Prestige is een heel bijzonder product.

De fabrikant heeft het enzym Amyloglucosidase (Amylase) toegevoegd. Dit enzym helpt het zetmeel in uw mais om te zetten in vergistbare suikers.

Deze gist is tevens speciaal ontwikkeld om een mash te maken van Cornflakes, Havermout of zelfs roggebrood!

Dat levert heel bijzondere en smakelijke Whisky’s op!

Beantwoorden
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik spoel er helemaal niets uit, Het er uit spoelen doe je bij het maken van  bier omdat het belangrijk is dat er zo min mogelijk troep in zit want je wilt een helder eindresultaat. Bij het maken van whisky laat je alles lekker meegisten voor zo veel mogelijk smaak. Helderheid is onbelangrijk, je stookt het toch af. Daarna is bet helder.

Ik heb nog geen ervaring met cornflakes en dergelijke. Roggebrood moet je eerst roken alvorens te mengen met enzymen, misschien moet dit ook met cornflakes?

Beantwoorden
Berichten: 86
(@madcat)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Thnx Ben

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als je ketel geen Eau Bain Marie is (dubbelwandig) dan zou ik na de fermentatie wel even de vaste stoffen scheiden van de vloeistof. De moutbrei kan aanbranden, deze smaak krijg je nooit meer uit je Whisky, zelfs niet als je het 10 keer stookt.

Dit is heel eenvoudig, de rommel zakt altijd naar de bodem. Gewoon even overtappen met een hevelslangetje dus. Het hoeft niet helder te zijn, als het maar niet kan aanbranden. 

Thats it

Beantwoorden
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik kreeg net een update op het youtubekanaal van stookwinkel waar hij laat zien hoe je een mash maakt. 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Ben, bedankt voor het delen. Het kanaal is nog een beetje amateuristisch, maar goed, we zijn er ook juist voor de amateurs toch! 

Ik zal proberen wat vaker iets te plaatsen. Er is toch wel behoefte aan merk ik. Misschien wordt het in de toekomst nog wat professioneler!

Oh ja, je hoeft niet te zoeken op youtube hoor, je hoeft alleen maar http://www.stooktv.nl  in te tikken

Beantwoorden
Berichten: 21
(@stoutmoedig)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mensen. Ik heb het recept bovenaan gevolgd totdat ik kon gaan stoken. Twee keer, zelfs. Twee keer had mijn wort volgens de alcoholmeter een percentage van 0%. Mijn waterslot borrelde ook nauwelijks. Ik doe dus iets fout bij het gisten. Maar ik heb ik geen idee wat er mis gaat.

De wort ruikt ook heel zuur. Heb ik lactobacillen? Verhinderen die de gisting? Ik had het idee best schoon te werken. Ik begin gefrustreerd te raken...

Beantwoorden
Berichten: 35
(@likeurmeneer)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Drank, het is toch je eigen recept als ik het zo zie?

Beantwoorden
Berichten: 21
(@stoutmoedig)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Haha. Ja, ik heb het van jou gezien, hier op een andere topic. Mooie boel. Maar wat adviseer je dan? Zoals Stookforum het doet op YouTube: alles malen en slechts één keer opwarmen tot 65%?

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beide manieren zijn goed, het recept hier bovenaan noem je maisschen en heet wort,  dat is prima. Het recept op YouTube is een echte mash en dat is ook prima. Ik had trouwens 11% alcohol in die mash. Dus minder alcohol is niet waar. Dat komt omdat in de whiskygist enzymen zitten die ook de restanten van het zetmeel omzetten in suiker.

Ik denk dat het probleem in jouw mout zit. Welke mout heb je gekocht? En smaakte je mengsel zoet? Als het niet zoet is was er misschien iets fout aan je mout. Dat kun je bij de aankoop immers niet zien. 

Als het niet zoet smaakt zit er teveel zetmeel in de mout dat nog niet is omgezet in suiker. Hiervoor kun je zelf losse enzymen toevoegen. 

Wat voor gist gebruik je? Een goede Whisky gist bevat amyloglucosidase en amylase, deze enzymen zorgen ervoor dat het zetmeel wordt omgezet in vergistbare suikers. Bij een goede mout is dat tijdens het mouten al gebeurd!

Bij een goede mout zouden de extra enzymen niet nodig zijn. 

Je kunt ook het suikergehalte in de wort meten met een oechsle meter of een daarvoor bedoelde refractometer. Zo kun je zien of er daadwerkelijk suiker aanwezig is in je wort en kun je al uitrekenen wat het maximaal haalbare alcoholpercentage van je vergisting kan worden.

Beantwoorden
Berichten: 21
(@stoutmoedig)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het smaakte superzoet voordat ik het in het gistvat deed. Ik heb twee kilo 'CHATEAU WHISKY® mout' gebruikt in zes liter water en 10 gram 'Prestige Gist voor Whisky bereiding'. Daar zit amyloglucosidase in. Ik gebruik een alcoholmeter (zo een dobber). Zou die niet goed meten, denk je? Misschien moet ik toch maar in zo een refractometer investeren.

Twee weken hoopvol naar een gistvat zitten staren om dan een alcoholloze vloeistof te oogsten, is redelijk bedroevend. 😉

Beantwoorden
Pagina 1 / 6
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?