Meldingen
Alles wissen

Hoe te beginnen

Pagina 1 / 2

Berichten: 12
Topic starter
(@kornelis)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo .
Ik ben kor woonachtig in de noordoostpolder.
Ik woon tussen de boomgaarden met onbeperkt appels.
En die wil ik ook gebruiken voor mijn drank.
Maar ik ben nieuw en alle hulp is welkom .
Ik heb een koperen ketel van 10 liter aangeschaft.
Ook heb ik alle benodigdheden maar ik zoek nu alleen nog een goed recept
Ik heb een gist emmer .
Maar hoe en hoeveel appels heb ik nodig voor in de emmer en hoeveel gist moet er dan bij .
En hoe lang moet het staan voordat het in de ketel kan .
Ik hoor het graag

Beantwoorden
26 reacties
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Hoe groot is je emmer,ik gooi 100 kg in het vergistingsvat,en doe daar 150-200 gr.natte bakkersgist bij,appels in kleine stukjes snijden klokhuis verwijderen,twee emmers kokend water gist oplossen in lauw water,in het vat gooien goed roeren.en op warm plaatsje zetten.na ongeveer twee- drie weken is het uitgegist.je kunt het controleren als je geen bubbels meer in je waterslot hebt,of zo als ik de aansteker er boven vlam uit wachten als de vlam blijft branden,klaar.je kunt het dan nog even koel laten staan,dan zakt het bezinksel naar de bodem.heb je 25 kg dan deel je de 100 door vier.gr.Chris.

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@kornelis)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo Chris.
Dit is informatie, daar heb ik wat aan.
Ik ga er mee aan de slag .
Reuze bedankt !!.
Ik laat weten of het is gelukt .

Groet kor

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Sucses.Chris.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

En nog wat Kornelis,als je de drank klaar hebt en je laat hem een tijdje liggen dan komt de smaak en de geur vd appels nog meer terug.

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@kornelis)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ok dan zal ik dat doen .
Ik heb een vergistingsvat van 30 liter .
Hoeveel kg appels zou ik daar dan in kunnen doen .
Ik neem aan dat het vat niet helemaal vol moet .
Ik heb destijds ook al zakjes turbo gist gekocht .
Zou ik dat ook kunnen gebruiken of gewoon de bakkers gist

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Die emmer kun je tot 20 cm onder de rand vullen dan loopt hij niet over,ik zelf werk alleen met natte bakkersgist,maar turbo kun je ook gebruiken.maak de appels goed kapot,ik werk vaak met grote hoeveelheden,dus ben soms beetje lui maar hoe kleiner hoe beter.als je er kokend water op doet zorg dan dat het niet te heet is voor de gist,je kunt ook om dat het niet zo’n grote hoeveelheid is ze een beetje zacht koken.sucses gr.Chris.

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@kornelis)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt voor de info .
Ik ga deze week appels halen bij de fruitteler .
Dan ga ik aan de slag.
Ik ben zeer benieuwd hoe het gaat smaken .
Ik laat het je weten .
Groet kor

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Kijk of je val appels kunt krijgen,die op de grond liggen soms krijg je ze gratis of voor een prikje.

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@kornelis)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goedemorgen Chris.
Ik zal kijken of er val appels zijn .
Bedankt voor de tip .
Nog een vraag : kan ik de schil er om laten en zo ja , moet ik ze dan ook wassen .
Ik hoor het graag.

Groet kor

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik schil ze nooit en was ze ook niet,als je tegen de teler zegt dat je val of mismaakte appels wil dan zijn ze vaak goedkoper,hij kan ze toch niet kwijt.appels uit de winkel of op het einde van het seizoen worden vaak met was ingespoten voor de houdbaarheid ,die moet je schoonmaken.

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@kornelis)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ok dan vraag ik dat gewoon aan de teler.
Of ze bespoten zijn.
Wederom bedankt voor de info .
Groet kor

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@kornelis)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo Chris.
Ik heb zojuist 20 kilo appels fijn gemaakt.
Wij zitten nu nog 20 onder de rand .
Nu is mijn vraag hoeveel water moet er nu bij .
Ik hoor het graag .

Groet kor

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Gooi er kokend water bij,maar zo veel dat je er ook nog de opgeloste gist bij kunt gooien.let wel op dat het water niet te heet is als je de opgeloste gist er bij doet.en zet het op een warme plaats.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?