Meldingen
Alles wissen

Honing toevoegen aan drank


Diederrick
Berichten: 26
Topic starter
(@diederrick)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Goedemiddag,

Ik heb al even zitten kijken en zoeken, maar heb toch geen klip-en-klaar antwoord gevonden, en daar houd ik altijd zo van 🙂

Voor mijn honing eau-de-vie vind ik het leuk om een gezoete variant te maken. En waarmee zoet je een honingdrank beter dan met honing? Nu heb ik daarmee zitten experimenteren, maar helaas zorgt de opgeloste honing altijd voor een cloudy voorkomen.

De drank laten staan helpt enigszins, dan vlokt de troebelheid wel wat uit, maar zodra je een potje dan oppakt, dan wolkt het er weer vrolijk op los.

Is er een manier om deze vertroebeling permanent te laten neerslaan en uitfilterbaar te maken? Ik heb wat gelezen over bentoniet en vislijm, maar die brengen ook weer nadelen met zich mee (geur, smaak). En: als de troebeling wort uitgefilterd, neemt de clearing agent dan ook geen kleur en smaak mee uit de drank?

Ik laat me graag adviseren!

Dank, reeds!
Dirk-Jan

Beantwoorden
4 reacties
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10593

@diederrick bentoniet is met honing niet zo geschikt. 

Vislijm , caseïne , eiwit,,gelatine ,kiezelguhr en gebrand magnesium zijn bruikbare klarings middelen. 

( Gebrand magnesium niet gebruiken in wijn ! Dat geeft met zuren een ongezonde verbinding. Kam wel ik likeuren gebruikt worden  )

Zelf gebruik ik afhankelijk van  viscositeit van de drank en welke bestandsdelen ik uit wil filteren een van de verschillende middelen. B.v. Als je bepaalde etherische oliën in de drank hebt zoals bijv anijs olieën wil je die behouden daarvoor gebruik je dan een klaring middel die daar minder aan hecht. Anders neem je inderdaad smaak mee .

Zoals ik al zei bij honing is bentoniet niet handig. 

Je hebt hoge viscositeit en bentoniet blijft zef daarin zweven  . 

Vislijm of gebrand magnesium zou eerste keus zijn  daarna eiwit.

Beantwoorden
Diederrick
(@diederrick)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

ha @robbert, dank wederom voor je antwoord.

Nu is het zo dat ik de honing op zo'n 2-5% bijmeng bij een 42% vol.alc. honing-eau-de-vie, dus het eindresultaat blijft erg dun (ik heb het niet gemeten, maar ik denk rond of zelfs nog wat onder de vloeibaarheid van water, 1 mPa.s).
Is dan bentoniet nog steeds geen goede oplossing?

Het gaat er dus om de cloudiness uit een honingoplossing te halen.

Dank, nogmaals

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10593

@diederrick  bentoniet kan juist bij honing of likeur met hoog suikergehalte langer bij zweven waardoor het nog meer troebel wordt wat erg lang duurt voor het zal bezinken. 

Daarom zou ik een ander klarings middel adviseren.

Beantwoorden
Diederrick
(@diederrick)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@robbert Super, dank!

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?