Beste mede stokers,
ik heb een dikke week een suikerwash gemaakt. Echter door omstandigheden kan ik de wash niet direct verstoken. Hebben jullie ervaring van hoelang je de uitgegiste suikerwash van bezworen voor die slecht wordt?
mvgΒ
fluppe
Volgens mij maanden
afhevelen van gist en koel wegzetten . Kan dan aantal weken staan .
eventueel tabletje sulfiet erbij .
Zou het toch iets muf ruiken tegen de tijd dat je het gaat overhalen kun je 2dagen tevoren kalk toevoegen aan stookwijn en dan verwerken .
Als de ph goed is inderdaad maanden.... Is hij te zuur vormt zich Ethylacetaat en andere bijproducten.... En dat wil je niet......
van "dode" gistcellen afhevelen en Kalk toevoegen . Ethylacetaat vormt door binden van azijn / citroenzuur met ethyl wanneer er zwavelzuur of zwavelwaterstof aanwezig is . kalk bind aan zuren waardoor ethylacetaat niet verder wordt gevormt.
Van de gist afhalen betekent vaak ook dat je zuurstof toevoegt en dat kan weer andere smaakafwijkingen tot gevolg hebben. Zorg dan ook voor een vat met heel weinig kopruimte.
Het is beter om het van de gist resten aftehalen maar ik moet zeggen persoonlijk doe ik niet moeilijk . gewoon " Quick and dirty " ik mik 3 eetlepels kalk in een vat en een sulfiet tablet . tegen de tijd dat ik het ga stoken afhevelen van de koek onderin . Ketel vullen . Paar handen verpulverde kokkelschelpen in ketel en overhalen ..
voorloop en na loop weg .
En gaat prima .
Ik heb in 2014 een stookwijnton die "onder gesneeuwd" was geraakt va 20 maanden, dik 1,5 jaar teruggevonden.
Was een turbo - suiker vergisting. Toen deed ik het waterslotje nog veel te vol maar dankzij dat, stond er na die 20 maanden nog voldoende water in om af te sluiten.
Residu lag nog op de bodem. Bleek prima heldere stookwijn te zijn. Succesvol weg gestookt. Β
hallo van suikerwach weet ik niet zeker maar toen ik nieuw op dit forum was heb ik fruit dat al 2 jaar in de tonnen zat verstookt en dat was prima
gr erik
Als het boeltje (suikerwater + turbogist) bij mij niet meer pruttelt wacht ik nog een paar dagen en dan zet ik de klimaatkast van 23 naar 6 graden. Daarna wacht ik net zolang tot ik tijd en zin heb om te stoken. Dat kan na een paar dagen (minimaal drie) of na meer dan een maand zijn. Op de dag van stoken hevel ik de boel over in de stookketel. De stookwijn was altijd nog in prima conditie.
De Roggebroodmash ook gestookt na 8 maanden, ging perfect. Volgende batch staat nu 5 maanden en gaat er eerdaags ook doorheen π kraakheldere stookwijn en een heerlijk zacht resultaat.