Meldingen
Alles wissen

Hout. Hoe te gebruiken, chips, blokjes, stukken, en waar te kopen

Pagina 1 / 4

Berichten: 55
Topic starter
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik ben op zoek naar tips over het gebruik van hout voor in dranken als een whisky te gebruiken. Ik weet dat Amerikaans eiken de voorkeur heeft, maar dat frans of oost europees eiken ook goed in de buurt komt. 

Het enige probleem is dat ik geen flauw idee heb hoe ik er aan geraak. Ik heb een zakje franse (medium toast) eikenhouten chips dat ik voor mijn wijnmaken gebruikte, en was eigenlijk van plan om dat te gebruiken voor mijn whisky, maar ik lees op veel fora en reddit dat chips eigenlijk wordt afgeraden omdat het snel een slechte smaak aan de whisky kan geven. In amerika blijken er cubes (blokjes) te koop om mee te brouwen en stoken, maar dat kan ik hier nergens terugvinden. 

Wat zijn jullie ervaringen? Ik had al eens heel simpel bij de gamma gekeken, en daar hebben ze bijvoorbeeld ook latten eiken 15x15x240, waarvan ik eventueel dacht stukjes van te zagen. Maar ik weet niet 100% of dat hout geschikt is, ook al zegt hun website onbehandeld ( https://www.gamma.be/nl/assortiment/lat-eiken-kwartrond-15x15-mm-240-cm/p/B312805 )

Wat gebruiken jullie, en waar halen jullie het vandaan?

Beantwoorden
56 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden
Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1159
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1159
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Eiken brandhout (droog) met de brander voor bewerken of in de oven wil ook.

Succes, @ndré??

Beantwoorden
Berichten: 55
Topic starter
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bedankt munckerik, maar ik heb al chips, maar die werden afgeraden. Als er hier andere ervaringen zijn hoor ik die graag.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Chips werken perfect, een vat natuurlijk beter. Hout van de Gamma.....  Jammer dat ze in Schotland nooit geen wiskie gemaakt hebben, daar hadden ze vroeger geen Amerikaanse eik. Schotse wiskie gaat meestal in gebruikte vaten. Frans, Duits , Italiaans eiken, zomer eik , winter eik, als er maar geen processierups op zit. planken waar je de herkomst niet van kent, of die er niet speciaal voor zijn gemaakt, raad ik af. Herkomst en/of betrouwbaarheid is belangrijk. 

Beantwoorden
Berichten: 55
Topic starter
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dan zal ik het om te beginnen maar eerst een keertje met chips proberen zeker. Bedankt voor de reacties.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

wanneer je gewaterd onbehandeld frans , roemeens , Amerikaanse of tasmaans eiken wil gebruiken kun je bij menig parket winkel terecht .
massief onbehandeld parket voor mozaïek of visgraat vloeren worden blokjes gebruikt van gewaterd hout .
vaak zijn er wel restantjes voor paar euro te krijgen.
gewaterd hout werkt niet maar bevat minder looizuur . Dit komt vrij overeen met wat kuiperijen gebruiken voor vaten .
deze stukjes parket kun je rooster geven maar ook met een sherry , port , madera besprenkelen .
Inlaten trekken en drogen waardoor je het " gebruikte vat effect benaderen kan

let op dat je geen verlijmde of gelamineerde stukken krijgt maar massief

Wanneer je eiken of ander hout toevoegt aan drank in een fles of kruik gebruik dan ook katoen , watten of vlas om met een prop daarvan de fles af te sluiten .
geen dop!
Laat altijd mogelijkheid tot ademen van de drank voor optimaal resultaat !!!
( een vat is altijd beter )

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wanneer je eiken of ander hout toevoegt aan drank in een fles of kruik gebruik dan ook katoen , watten of vlas om met een prop daarvan de fles af te sluiten .

Bedankt voor de tip !!!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Geen dank .
Eigenlijk is het een vergeten ding door moderne tijden .
Drank moet kunnen ademen .
pas wanneer drank klaar is pas een kunststof dop (of folie over een kurk .)

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Misschien wat om nog een duit in het zakje te doen maar ik heb eiken blokjes gekocht via Oostenrijk;

https://www.stilldragon.eu/en/oak-wood-products/171-american-oak-number-4-blocks.html

Ik heb hier nu tweemaal een Whisky mee behandeld en kan zeggen dat het goed spul is. Wel even afhankelijk van het type Whisky dat je wilt maken, voor een Amerikaanse variant of iets waarbij je een zoetere afdronk wilt is deze geschikt. Wil je een iets rauwere variant maken zoals ik oorspronkelijk dan zou ik een andere overwegen. De Franse varianten aangezien deze behoorlijk lager zitten in het vanilline gehalte.

Beantwoorden
Berichten: 55
Topic starter
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

ah! bedankt alchemist. dat is inderdaad wat ik zocht. ik verschiet wel een beetje van die prijs, zeker als er dan ook nog verzending  bij gaat komen. Ik denk dat ik eerst even aanknoei met houtsnippers tot ik de destilatietechniek beter onder de knie heb, en dan zal ik eens voor duurder hout gaan kijken. Ik sla deze link in ieder geval op

Beantwoorden
Berichten: 55
Topic starter
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

En bedankt Robbert voor de goede tips. Ik heb hier in de buurt een houthandel. Ik zal daar eens horen of ze overschotten hebben.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reaper, ik zou het nu misschien ook anders doen met de kennis die ik nu heb. Eiken (liefst 8 a 36 maanden buiten gelegen) roosteren in de oven. Zoek maar naar het topic Vlierbessen port (meen ik).

Zolang je goede basisingrediënten gebruikt voor je Whisky (lees, géén suiker) komt het wel goed denk ik. Mijn eerste Whisky (met hulp tijdens stoken) was na het stoken al prima drinkbaar.

Beantwoorden
Berichten: 55
Topic starter
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik ga eens zoeken. bedankt voor de tip. 

Mijn whisky heeft als ingredienten:

2kg 2 row pale ale malt

5kg lightly peated malt. 

US05 Gist.

niet meer dan dat...

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?