Wie heeft ervaring met (eiken) vaatjes, opslaan en rijpen van whiskey en schoonmaken?
Misschien heb je iets aan dit topic 😉 ?
http://www.stookforum.nl/thread/eiken-vaten-wie-heeft-hier-ervaring-mee/
Bedankt voor de info!
Deze is ook wel leuk 😉
Â
He die had ik nog niet bekeken, top !
Â
Als mijn whisky er uit gaat ga ik dit ook eens proberen.
Lijkt me nog best lastig de eerste keer.
Kijk op tasboomkwekerij.nl
Ik gebruik ze al jaren. Een goed vat is van binnen licht gebrand en mag verder binnen met niets behandeld zijn. Ook geen parafine!! Ik doe er Hongaarse palinka in (49%). Na 3 maanden mooie cognackleur en zachte lichte rooksmaak.
Echt, prachtige vaatjes.
Je kan ze zelfs na meerdere keren gebruikt te hebben uitschrapen en opnieuw branden . 't is een klusje voor 3 handen maar zeker te doen .
Volgens mij zijn de kleine vaatjes van tasboomkwekerij van kastanjehout,dus eigenlijk portvaatjes.de grote zijn gebruikte van eiken,maar hoe lang hebben die leeggestaan,en zijn ze nog geschikt voor drank bv schimmel etc.
Als je ze vult zijn ze waterdicht ?
Je zou het vat goed kunnen spoelen met water daarna vullen met water en sulfiet tabletten erin doen na 14 dagen legen opnieuw spoelen met water en wat kalk en daarna goed naspoelen .
Ja die vaten zijn meestal groot,moet je plaats voor hebben,die kastanje vaatjes hebben div.maten,maar ik weet niet wat het met je drank doet ze zijn speciaal voor port.
Wanneer er port in heeft gezeten zal je dat proeven aan hetgeen je erin doet .
Er zijn mensen die dat lekker vinden aan een whiskey .
eikenvaten kun je meer mee en ook opnieuw schrapen en / of branden .
De vaten van  tasboomkwekerij.nl zijn echt prima eikenhoutenvaten (ook de prijs). Ik laat er gelijk een RVS kraantje in zetten. Ik gebruik ze meerdere keren, als hij leeg is gooi ik wat ik op dat moment heb er gewoon in. Ook doe ik wel eens wat houtsnippers in de drank, die ik na verloop van tijd eruit filterd en dan het vat in. Als ik met een feesje zo'n 3 liter vat op tafel zet en de gasten er zelf uit laat tappen is succes verzekerd.
Precies!
ik heb een 3 liter met rvs kraantje voor feestjes en een 5 liter (in de kelder) voor de opleg.
Vers gestookte Pálinka (Hongarije) van 49 of 53%  is erg rauw. Na 3 maanden in zo’n eikenhouten vaatje van Tas is hij heerlijk zacht met een mooie cognackleur.
Aanrader voor alle drank!!!
Rumo en Oldy weet je zeker dat ze van eiken zijn?volgens mij van kastanje hout.