Goedenavond,
Graag zou jullie hulp willen omdat het eindresultaat nu twee keer mislukt is.
Om te beginnen bij het begin, na een klein jaartje pure alcohol te kopen vond ik het tijd om zelf alochol te stoken.
Na wat internet onderzoek, en uiteraard dit forum heb ik de T500 met koperen Reflux condensor aangeschaft.
Ik zal het gehele proces zo compleet mogelijk beschrijven zodat jullie me kunnen helpen om te zorgen dat het eindresultaat niet nogmaals mislukt;
Start stookproces;
- De stookwijn, maken we van 10 liter koud water, 5 liter met 8 kg suiker. Bij een temperatuur van 28 graden doe ik de STILL SPIRITS – CLASSIC 8 – TURBO YEAST – 175 G erin en daarna de TURBO CARBON CLEAN ALCOHOL. Dit gaat in een vergistingsvat incl. waterslot.
- Na dag 11, omdat bij dag 7 t/m 11 de interval van de bubbels erg kort was, hevel ik het over zonder de onderlaag ( dikke zwarte drap inmiddels) in een schoon vergistingsvat.
- Na het overhevelen doe ik de Turbo Clear A erin en na een uur doe ik deel B erin.
- na 24 uur hevel ik het over zonder de onderlaag, wederom zwarte drap, in de ketel.
De T500 is met keramische steentje gevulte en wordt via de waterflow meter voorzien van gelijke stroom aan water voor de koeling. Na ongeveer 1 uur gaat de temperatuur klimmen en stel ik te water uitvoer op 54 graden, deze tempertuur schommelt binnen één graad. De voorloop meet ik ( 93%) en gooi ik weg ondanks dat ik overal lees dat het niet nodig is. Na de voorloop vang ik het in een glazen weckpot op en meet het tussen door. De geur en smaak zijn naar mijn inzien goed want het is wat zoetig en uiteraard behoorlijk sterk..
Nadat het er bijna niets meer uitkomt doe ik de alcohol in de weckpot en sluit het luchtdicht af en zet ik het donker weg. Na twee dagen doe ik de afgewassen ( + 1uur in waterbad, daarna 1 voor 1 gewassen met borstel en droog gemaakt) citroen schillen erin en laat deze vervolgens 3 weken erin zitten.
Na 3 weken open ik de weckpot en dan ruik een licht chemisch, beetje schoonmaak middel achtig, geurtje. Deze geur wordt erger naar mate het langer openstaan. Als ik dan de alcohol aanmeng met suikerwater om de gewenste sterkte en smaak te krijgen wordt de chemische geur niet minder op, en zou zelfs zeggen erger. De geur die ik ervaar proef ik ook terug en zit vooral voorin qua smaak ervaring, de limoncello smaakt verder goed maar die eerste ervaring de nare geur/smaak verpest het geheel.
Ik hoop dat iemand mij kan helpen om dit te voorkomen of te verhelpen.
Hoewel de belofte van de turbogisten goed lijkt . " Zoveel mogelijk , zo snel mogelijk in zo klein mogelijke oplossingen " zet je de gist onder hoge druk .
Met de 8 kilo op minder dan 23 liter kom je op een sg van ruim boven de 1100 uit .
De gist moet dus in een heel krap milieu zijn werk doen .
Dus ook de afvalstoffen stappelen op .
Gist neemt zijn afvalstoffen op en stoot nog meer uit .
door minder suiker te gebruiken of de oplossing van 8 kilo in 36 liter maken .
Hierdoor staat de gist minder onder druk en ook minder bijproducten / vervuiling uitstoten .
( Met een goede vergisting zijn middeltjes als turbo clear overbodig )
25 liter met daarin een neutraal gist , 5,5 kilo geinveteert suiker , citroenzuur en een gistvoeding meer is niet nodig voor een schoonalcohol .
Wil je 8 kilo vergisten gebruik dan 36 a 38 liter oplossing .
Leuk dat je het zelf bent gaan maken! Zo hoort het ook ? de stookjes die je gemaakt hebt en mislukt zijn kun je nog proberen te redden met een ozon generator zie onderstaande
Ozon generator
Wat ook nog een rol zou kunnen spelen zijn de Citroenen zelf. Ik gebruik alleen biologisch spul zodat ik niet hoef te boenen ...
Bedankt Robbert, volgende stook zal jou verhouding gebruiken.
Kan dat ook met de citroenen erin want ik het lijkt me dat die smaak verloren gaat?
ik zag dat de link in de post niet meer actief is, is dit een goede?
Nog een klein vraagje, je geeft aan neutraal gist. Valt, STILL SPIRITS – CLASSIC 8 – TURBO YEAST, onder neutraal gist?
Niet in de context zoals Robbert het bedoelt, wat hij bedoelt zijn o.a. Bakkersgist , Fermentis c70 , Mangrove Jacks West Coast , DADY Red Star Distillers yeast.
Ikzelf gebruik meestal de Mangrove Jacks.
Beste,
Zelf heb ik gemerkt dat na de eerste stook mijn alcohol nog heel sterk ruikt en proeft.
Ik destilleer deze 3 maal. Telkens alvorens te stoken het 3voudige aan water toevoegen en terug overhalen.
Bij de 2de en 3de stook vang ik de alcohol op in kleine glaasjes. Als ik ongeveer 10 glaasjes gevuld heb ga ik ruiken en proeven. Je zal een duidelijke verschil merken tussen het eerste en laatste glaasje. Vanaf dat je vindt dat de alcohol goed ruikt en smaakt kan je deze in een fles doen. Ik vang de alcohol vervolgens op in flesjes van een halve liter. Zelfs hierin merk ik dan een klein verschil. Tegen het einde aan opnieuw glaasjes opvangen. Je zal dan op een gegeven moment terug merken dat de smaak gaat veranderen. Vanaf dan vang ik het niet meer op.
Mvg