Meldingen
Alles wissen

Invertsuiker: to do or not to do?

Pagina 1 / 6

brice3010
Berichten: 189
Registered
Topic starter
(@brice3010)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaren geleden

http://heerlijke-recepten.blogspot.com/2013/06/invertsuiker-suikersiroop-magnetron.html

Is invertsuiker aan te raden of niet voor gebruik in stookwijn? Ik lees nogal wat verschillende meningen hierover op dit forum en elders.

Bovenstaande blogspot geeft aan dat dit voor culinaire doeleinden bruikbaar is, maar is dit ook geldig voor vergistingsprocessen?

 

Beantwoorden
83 reacties
gompie
Berichten: 991
Registered
(@gompie)
Prominent Lid
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Niet nodig, het werkt ook zonder.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8568
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 5 jaren geleden

suiker sacharose kun je inverteren naar glucose en fructose ( invert suiker)
Dus geïnverteerde suikers zijn dus enkelvoudige suikers .
deze zijn makkelijker te verteren door gist dan gewone suiker omdat gist in principe eerst zelf ook suiker sacharose moet omzetten om deze te verteren en daarna om te zetten in o.a. alcohol.
Dat betekent dat de gist minder hard hoeft te werken als je in beginsel invert suiker gebruikt.
Een stap minder te doen door de gist.
Dus daarom heeft de gist ook minder bijproduct /" afval ."
gist produceert niet alleen ethyl en co2 maar ook zuren , eiwitten , vetzuren en andere alcoholen .
Wanneer gist harder werkt wordt het ethyl percentage lager en bijproducten hoger .
Dus ook meer bijsmaak en geur .
Voor goede vergisting is een zo optimaal mogelijk milieu en voldoende tijd nodig .
Je vergemakkelijkt de vertering van de suikers .
dus gist zal ook zijn milieu minder vervuilen .
Dus snellere opgang komende vergisting en ook
sneller zou vergisting voorbij zijn .

Beantwoorden
David
Berichten: 137
Registered
(@davidoff)
Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Ik heb nu voor het eerst invertsuiker gebruikt in de sugarwash en merkte op dat het vergistingsproces sneller verliep. Deze is nu geklaard en vanavond stoken. Benieuwd of ik een verschil opmerk in kwaliteit. 

Ik heb namelijk nog enkele zakjes Still Turbo 8 gist liggen en zal zien of het eindresultaat met invertsuiker een beter resultaat geeft. Keep you posted.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8568
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 5 jaren geleden

je zal waarschijnlijk nu ook minder voorloop en naloop hebben omdat met invert suiker vergisting minder " vervuiling " levert .

Beantwoorden
David
Berichten: 137
Registered
(@davidoff)
Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Klopt. Robbert Bovendien 1 kg suiker achterwege gelaten om de gist niet in overdrive te moeten laten gaan. Spijtig genoeg is een belangrijke vergadering lang uitgelopen en ben ik pas rond 20u30 thuisgekomen. Dus geplande stookavond is in duigen gevallen. Morgen nieuwe kansen en dus laat ik het CO2 manteltje nog een dag langer mijn sugarwash beschermen. Morgen zonder fout 🙂

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8568
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 5 jaren geleden

S nachts lekker rustig . keteltje aan bakje koffie erbij . ? ben je morgen hele dag vrij

Beantwoorden
David
Berichten: 137
Registered
(@davidoff)
Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Dat was de bedoeling, Robbert, maar vrijdagavond was de kaars uit na een heftige meeting en heb ik mij, iets wat nauwelijks voorkomt, in de zetel gegooid en genoten van de leuke film 'Intouchables'. Zaterdagnamiddag heb ik de keuken voor 6 uur belegerd en 2x 10l stripping run gedaan. Ik merk op dat de alcohol na de eerste run van betere (lees als meer zuivere) kwaliteit is en dit ondanks het feit dat ik Still Turbo8 gist gebruikt heb met een pot still zonder enige reflux kolom. Ik was aangenaam verrast. Dus vanaf nu gebruik ik enkel nog geinverteerde suiker. 

Voorloop was idd minder, idem voor de heads. Ook de tail rook/proefte een stuk minder slecht. De T500 gebruikers zullen het verschil niet of nauwelijks merken maar bij een gewone potstill is het verschil des te groter. 

De opbrengst van de 2de 10l batch was een stuk minder.....vermoedelijk is deze te lang open opgewarmd geweest bij te hoge temperatuur (+/- of +65° gaf de thermometer aan) en is de helft van de alcohol via de dampkap naar buiten gevlogen......klein foutje 🙂

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8568
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Ook de T500 gebruikers zouden het moeten merken . een ketel is een ketel .

Beantwoorden
David
Berichten: 137
Registered
(@davidoff)
Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Bovendien is het maken van invertsuiker piece of cake. Ik heb deze weliswaar gemaakt de avond vooraleer ik de wash wilde opstarten. Dit omdat de starttemperatuur anders te hoog zou zijn. Dus vanaf nu enkel nog invertsuiker.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8568
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 5 jaren geleden

40 j geleden is mij in een distilleerderij verteld hoe gist te maken , hoe invert suiker en beslag maken . ik doe het nog net zo alleen in het klein .

Beantwoorden
markb
Berichten: 265
Registered
(@markb)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 5 jaren geleden

En invertsuiker maak je door gewone suiker 20 min te laten koken in water? Klopt dat ongeveer?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8568
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 5 jaren geleden

water met citroenzuur en suiker daarin .
4 kilo op 2 liter . en 2 gr citroenzuur
(1 kilo suiker = 0,675 liter volume opgelost . dus neem een pan met voldoende inhoud )
20 tot 40 min door laten pruttelen waardoor het groten deels wordt omgezet .
de oplossing is nu een mengsel van fructose , glucose , sucrose / sacharose .
Ondanks niet alle suiker zou zijn omgezet tijdens het koken zal de gist in opstart het inverte deel in beginsel gebruiken en al gaande weg de nog aanwezige sacharose / sucrose meenemen en zelf het restant mede omzette.
met andere woorden . de gist heeft het makkelijker om energie te krijgen om zijn werk daardoor ook makkelijker uit te voeren .
Dus minder gist bijproducten -- bijsmaak , geur , troebelheid .

De samenstelling fructose , glucose , sucrose / sacharose zal ook minder snel uitkristalliseren dan wanneer alle sucrose zou zijn geïnverteerd.
uitkristalliseren betekent ook weer lastiger in verwerking door de gist .
( en de suikersiroop als zijnde is mooier wanneer je deze ook zo gebruikt voor het zoeten van de likeur .)

Beantwoorden
markb
Berichten: 265
Registered
(@markb)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Dank je wel Robbert. Dat ga ik de volgende keer ook zo doen. Wat weet jij dat allemaal goed, ik hoop dat ik t ook eens zo op een rijtje krijg.. Fijn dit forum!

Beantwoorden
SirOlf
Berichten: 196
Registered
(@sirolf)
Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Koop Trimoline. Kost nauwelijks meer dan gewoon suiker en de energie die je erin moet steken om van suiker invert suiker te maken kost waarschijnlijk evenveel.

Ze verkopen het in emmers van 15kg. 

Beantwoorden
Pagina 1 / 6
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?