Meldingen
Alles wissen

Invertsuiker: to do or not to do?

Pagina 2 / 6

Berichten: 189
Topic starter
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Inderdaad, ik wist dat niet. Heb het even opgezocht: Gents Bakkershuis: niet beschikbaar, Bakwinkel (Tielt) €5/kg maar tegen dat ik daar ben kan ik het wel zelf maken, en eigenlijk vind ik dat het een beetje bij de hobby hoort: zelf maken ipv kopen.. Hoe ver ga je daarin, tja, persoonlijke keuze?

Beantwoorden
Berichten: 196
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik betaal hier in Brussel ongeveer €15 voor 15kg. Is bij een bakkerij groothandel.

Beantwoorden
Berichten: 196
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

dus €5/kg is er wel zwaar over ...

Beantwoorden
Berichten: 196
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nog een tip van Robbert bevestigd. De gist heeft het met invertsuiker ook een stuk minder lastig als je het gedurende het gisten in delen toevoegd. Minder stress is dus minder ongewenste bijproducten.

Beantwoorden
Berichten: 1828
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ben praktisch ingesteld, ik koop bij supermakt Plus 6 kg suiker(1.5kg voor €0.85)  met 1 theelepel citroenzuur maak ik daar invertsuiker van. Hier maak ik mijn stookwijn en likeur van. Ik weet niet beter. En waarom niet, als mijn stookwijn beter vergist of mijn likeur beter oplost. 1 dag voor ik mijn creatie start maak ik de inversuiker, en goed voorbereid is het halve werk.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

i.d.d. RuMo , moeilijker is het ook niet ? .

Beantwoorden
Berichten: 189
Topic starter
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gisteren ben ik begonnen met een eerste vergisting ooit: mijn vrouw was de hele dag weg op stap met een vriendin en ik kon het niet meer houden. Had haar wel vooraf gemeld dat ik er zou aan beginnen met de belofte tegen 's avonds alles te hebben opgekuist (aan de kant in dozen en opgeruimd zetten is voor vandaag).

Eerst 8kg suiker in 4l water met 10g citroenzuur langzaam opwarmen, gelukkig hebben we een 10l pot en een groot en goed regelbaar vuur; moest wel opletten in het begin tegen kristalisatie. Heeft 3u geduurd tegen dat alles was opgelost en aan de kook. Dan laten afkoelen, amai dat duurt lang. Heb die pot uiteindelijk in een keukenbassin koud water gezet.

Ondertussen met oxi alle gerief gereinigd dat ik had gekocht, de ketel (30l) vol gegoten en vlg instructies aan de kook gebracht voor een eerste reiniging. Terzijde: die T500 is werkelijk prima afgewerkt.

Toen mijn vrouw thuiskwam moest de suiker nog wat afkoelen tot 30°, dan bij de gistingsemmer -waarin al 10l klaar stond te wachten- gegoten, gist erbij, deksel en waterslot erop; vanmorgen stond die al elke 30 seconden te "boeren".

Volgende woensdag eerste stook. Foto's op komst. Ben benieuwd naar % alcohol!

Volgende stap: een gisting van 5kg frambozen voor een eerste stook met alambiek (volgens recept/werkwijze van Jan elders hier op dit forum). Maar dat zal voor na de paasvakantie zijn,

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik neem gewoon gewoon warm water van de kraan dat reeds 70°C heeft en gooi daar de suiker in + een geut citroensap. Vervolgens het vuur op stand 9. Na 15 minuten is het geheel aan de kook. Is er een reden voor dit langzaam opwarmen?

Iig success met je eerste stook.

Ik heb pas zopas een T500 aangekocht en wilde vanavond een eerste cleaning run doen. Heb je dit gedaan met of zonder koeling van de condensor?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

beste Brice3010 je hebt gisteren de suiker op gist gezet en zo te zien ook zorgvuldig . top .

Sorry voor volgende
Nu zal ik wel weer de oude negatieve zure zeurende grinch wezen maar nu zeg je volgende week woensdag dit te gaan distileren .
Ga je uit van het pakje waarop staat dat vergisting volgende week klaar is of een standaard aanname van gebruikte gist maak je toch een fout !

Controleer eerst zelf of de suikers allemaal wel vergist zijn , controleer of de vergisting echt over is !
voor elke Vergisting zou namelijk mogelijk zijn dat het langer zal duren dan het pakje zegt .
van een paar dagen tot zelfs wel een paar weken .
Wanneer je een stookwijn af werkt die niet geheel klaar is kun je dingen als bijsmaak , aanbranden , zurenbindingen meekrijgen enz.
Meer voorloop en meer naloop ( dus onbruikbare restanten)
Dus altijd eerst controleren .
Reden dat vergisting nog niet klaar zou kunnen zijn zoals pakje wel beweert .
De gist is getest onder laboratorium voorwaarden. Dus in hoeverre voldoet iemand thuis hieraan ?
temperatuur , water hardheid , mineralen en sulfaten in gebruikte leidingwater , zuurtegraad , invloed van licht ( u.v.) , de mate van omzetting van de suikers naar invert , Zuurstof in water bij afvullen , hoe groot is oppervlakte waaraan de co2 kan ontsnappen , Zuiverheid van het suiker gebruikt .

daarnaast je gebruikt 8 kilo suiker in een waarschijnlijk 20 liter water ongeveer dat betekent dat er veel verzadiging is en gist daarin moet werken en daar ook zijn afval kwijt moet dus staat gist behoorlijk onder druk.
Dit zijn een aantal zaken die invloed hebben op vergisting en tijd die het neemt .
(De moderne chemisch gemanipuleerde gisten horen dit aan te kunnen maar dan zijn de voorwaarde ook strakker betreft milieu en toegevoegde producten .)

Kortom Bedoel ik te zeggen in beginsel is jou werkzaamheid perfect maar controleer eerst SG of alle suikers op zijn en of vergisting compleet over is en stook dan pas af .
Dan ben je zeker van beter resultaat ..

Beantwoorden
Berichten: 189
Topic starter
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik neem gewoon gewoon warm water van de kraan dat reeds 70°C heeft en gooi daar de suiker in + een geut citroensap. Vervolgens het vuur op stand 9. Na 15 minuten is het geheel aan de kook. Is er een reden voor dit langzaam opwarmen?

Iig success met je eerste stook.

Ik heb pas zopas een T500 aangekocht en wilde vanavond een eerste cleaning run doen. Heb je dit gedaan met of zonder koeling van de condensor?

Geen condensor, enkel water in de pot: ik denk dat ik hier misschien een stapje heb overgeslagen? In de handleiding van de T500 (de pot zelf) stond niks van condensor. Ik heb wel een condensor maar heb daar nog niets mee gedaan; ook reinigen voor gebruik?

 

Beantwoorden
Berichten: 189
Topic starter
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

beste Brice3010 je hebt gisteren de suiker op gist gezet en zo te zien ook zorgvuldig . top . Sorry voor volgende Nu zal ik wel weer de oude negatieve zure zeurende grinch wezen maar nu zeg je volgende week woensdag dit te gaan distileren . Ga je uit van het pakje waarop staat dat vergisting volgende week klaar is of een standaard aanname van gebruikte gist maak je toch een fout ! Controleer eerst zelf of de suikers allemaal wel vergist zijn , controleer of de vergisting echt over is ! voor elke Vergisting zou namelijk mogelijk zijn dat het langer zal duren dan het pakje zegt . van een paar dagen tot zelfs wel een paar weken . Wanneer je een stookwijn af werkt die niet geheel klaar is kun je dingen als bijsmaak , aanbranden , zurenbindingen meekrijgen enz. Meer voorloop en meer naloop ( dus onbruikbare restanten) Dus altijd eerst controleren . Reden dat vergisting nog niet klaar zou kunnen zijn zoals pakje wel beweert . De gist is getest onder laboratorium voorwaarden. Dus in hoeverre voldoet iemand thuis hieraan ? temperatuur , water hardheid , mineralen en sulfaten in gebruikte leidingwater , zuurtegraad , invloed van licht ( u.v.) , de mate van omzetting van de suikers naar invert , Zuurstof in water bij afvullen , hoe groot is oppervlakte waaraan de co2 kan ontsnappen , Zuiverheid van het suiker gebruikt . daarnaast je gebruikt 8 kilo suiker in een waarschijnlijk 20 liter water ongeveer dat betekent dat er veel verzadiging is en gist daarin moet werken en daar ook zijn afval kwijt moet dus staat gist behoorlijk onder druk. Dit zijn een aantal zaken die invloed hebben op vergisting en tijd die het neemt . (De moderne chemisch gemanipuleerde gisten horen dit aan te kunnen maar dan zijn de voorwaarde ook strakker betreft milieu en toegevoegde producten .) Kortom Bedoel ik te zeggen in beginsel is jou werkzaamheid perfect maar controleer eerst SG of alle suikers op zijn en of vergisting compleet over is en stook dan pas af . Dan ben je zeker van beter resultaat ..

Amai Robbert, dank je wel voor die mooie omstandige uitleg! Ik heb al veel van jouw postings op dit forum geleerd.

De gist is die van Stills, turbo classic 8. Mijn vat staat nu in het donker, 22°C constant.

De meting met soortelijk gewicht is nieuw voor mij, maar ik had bij Jan het beginnerspak gekocht: echt mooie instrumenten! Daar zitten oa 2 SG meters bij, zal ik dus gebruiken in deze gisting. Wachten tot er geen "boertjes" meer gelaten worden, deksel eraf, meten, deksel er eventueel weer op om verder te laten gisten?

Het pakje turbo classic 8 vermeldt idd 8kg op 20liter, lijkt mij veel vergeleken met wat ik hier op forum vind, maar het staat erop dus heb ik die instructies gevolgd.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als het borrelen in waterslot voorbij is en de sg dobber geeft onder 1000 aan . liefst 990 of rond 980 . dan stook je af .
wanneer deksel eraf is en je houd lucifer net boven oppervlak en deze brand normaal is een indicatie ook dat er geen CO2 meer is . ( beter nog theelepel met drupje spiritus aansteken en boven oppervlakte houden kan ook . spiritus brand bijna onzichtbaar . gaat het uit of geel branden is er co2 )

Beantwoorden
Berichten: 1828
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja, geduld hebben is de moeilijkste factor bij vergisten en stoken. Ik plan niets meer, ik zie wel wanneer het klaar is en ga dan verder. Die verkoop praatjes op de verpakking komen niet overeen met mijn werkelijkheid. Gebruik minder suiker, meer tijd en veel meer geduld.

Beantwoorden
Berichten: 189
Topic starter
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gisteren ben ik begonnen met een eerste vergisting ooit (...)..

Na 9 dagen staat het vat nog steeds te borrelen; de eerste 3 à 4 dagen was er elke 5 seconden een flinke "stoot", nu nog elke 30 seconden, maar dat blijft maar duren. Die gistcellen zijn zich aan het bezatten denk ik.

Heeft iemand enige ervaring met dit soort suikervergisten (8kg geïnverteerde suiker, 14l water, 1 zak StilSpirits turbo 8 classic) en de duur ervan?

 

Beantwoorden
Pagina 2 / 6
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?