Meldingen
Alles wissen

Invertsuiker: to do or not to do?

Pagina 4 / 6

Berichten: 189
Topic starter
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dan is met 1060 nog een eind te gaan . Meer water geeft minder verstikking dus mu gaat vast stuk beter .

Zonet, een week na toevoeging van 6 liter water (totaal 25 liter) meet ik SG: 1.000 g/cc.

Als ik dat omreken kom ik op basis van 8kg suiker, totaal 25l volume, aan een alcohol % van 15. Met de gegeven hoeveelheden bij start zou ik theoretisch 18% moet bereiken. Het waterslot borrelt momenteel per 15 seconden, permanent 22Β°C en donker. Wachten? Tot wanneer?

Β 

Β 

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

hangt af van je dosis geduld πŸ™‚ Anders wacht je nog enkele dagen en plan je je stook in het weekend. Gebruik je klaringsmiddel of klaar je op natuurlijke wijze?

Geen enkele vergisting is dezelfde en ikzelf wacht steeds tot de frequentie van CO2 luchtbel gedaald is onder de 5 minuten.

BIJ SG 1000 kan je wel een stook wagen en zal weinig afdoen aan de kwaliteit. Geen idee hoe goed je kan klaren zonder klaringsmiddel wanneer de vergisting nog bezig is. Bovendien zal deze blijven doorgaan, ook wanneer je het vat koel zet.

anders moet je je vergistingsvat rond zijn as links/rechts draaien. Dus niet kantelen, gewoon rond zijn middelpunt draaien. Als je ziet dat er na een minuut meer CO2 gevormd wordt, dan zit er nog wat potentieel in.

Beantwoorden
Berichten: 189
Topic starter
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bedankt voor deze info! Volgens mijn vrouw ben ik iemand met geduld = 0,5, maar voor het goede doel wil ik wel wachten tot zaterdag, hoewel dit mijn eerste stook is, of juist daarom: liever een beetje geduld proberen te oefenen om niets aan het toeval over te laten.

Β 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Brice3010
blijf geduldig .
Jou waterslotje borrelt dus laat nog lekker paar dagen doorgaan tot waterslot stil valt . dan zal SG onder 1000 wezen .
Water met alcohol heeft een lager gewicht dan water of nog water ,suikers en alcohol .
als de SG rond 980 komt is het mooiste maar als waterslot stop en zit nog rond 1000 kun je wel afstoken . controleer even of echt de co2 productie weg is . ( aansteker bij opervlakte houden of theelepel met wat brandende spiritus gaat deze uit is nog gisting . )
Ga nu je bijna aan eide zit van gisten niet meer roeren of schudden met vat .
Je wil namelijk bij afhevelen zo weinig mogelijk gist resten in ketel krijgen .
daarnaast bij het trager worden van vergisting moet je voorkomen meer zuurstof te krijgen bij het gist .
Gist met zuurstof gaat suikers meer omzetten in andere alcoholen en bijproducten dus minder ethyl en meer bijproducten produceren . zonder zuurstof blijft gist Langer voornamelijk ethyl en co2 produceren .

Beantwoorden
Berichten: 189
Topic starter
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zonet SG gemeten, nu 950g/l. Ik start de stook want volgende week is agenda vol en volgend weekend ben ik 2 weken weg.

VolgensΒ  https://homedistiller.org/calcs/alcohol_content

zou het nu in theorie aan 21,9% alcohol zitten.

Tegen deze avond post ik de resultaten van deze eerste stook.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

950 is prima moment om distilleren te overwegen .
??

Beantwoorden
Berichten: 189
Topic starter
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Koelwater loopt aan 450ml/min, 15Β°C. Is het normaal dat er de helft luchtbubbels zitten in de retourloop?

Ik heb ook eens het debiet goed opengedraaid als test maar toen spoot het water door het gat van de thermosensor en die vloog eruit.

Β 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat moet je even aan Jan vragen of in het T500 Topic .

Beantwoorden
Berichten: 189
Topic starter
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vier uur aan het lopen en ik zit aan mijn vijfde liter, temperatuur is 75Β°C; gemeten alcohol: 91% aan 20Β°C

Β 

Β 

Beantwoorden
Berichten: 189
Topic starter
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De eerste 150ml had ik apart gehouden, daarna vat laten lopen tot 4 liter, daarna terug apart vat. Na 200ml in de vijfde liter begon de temperatuur plots op te lopen tot 90Β°C, extra koelwater deed niks, dan plots stoom. Opmerkelijk hoe duidelijk het einde van de stook is. De laatste 200ml geven nog 82%, maar de geur is niet meer dezelfde.

Leuke start van een nieuwe hobby!

Β 

Β 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

mooi dat je zo de smaak te pakken hebt .
wanneer je naar eind van overhaal komt betekent ook dat er minder vloeistof in ketel nog zit . dat zou reden kunnen zijn van oplopen van temperatuur

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Opmerkelijk hoe duidelijk het einde van de stook is. De laatste 200ml geven nog 82%, maar de geur is niet meer dezelfde.

Klopt, de T500 geeft zelf aan wanneer het genoeg is geweest. Debiet wijzigen van het koelwater heeft dan ook weinig nut daar je hierdoor enkel dat beetje tails overhaalt van minder kwaliteit.

Wat mij ook opvalt is dat er nauwelijks water verdampt. Het resterend volume na de stook is best hoog en zo weet je ook dat de T500 louter de alcohol condenseert en waterdamp en onzuiverheden nauwelijks mee over komen. Toptoestelleke is het.

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik had 6 kg kristalsuiker opgelost in 3,5 l water + wat citroenzuur en merkte bij kookpunt dat het opgelost goedje er redelijk geel uitzag. Wegens weinig tijd gisteren had ik het fornuis op max gezet en vermoed dat een deel v/h suiker gekarameliseerd is geworden?

Nu ja, vanmorgenvroeg had ik de gist erop gestrooid en na het opmerken van de eerste C02 gasbellen het vat gesloten. Ik zal vanavond wel zien of de vergisting goed opgestart is.

Iemand enig idee of dit karameliseren nefast is voor het eindresultaat?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Temperatuur mag onder kookpunt blijven bij suiker omzetten . gewoon wat sudderen .
Nee karamelliseren zal geen probleem geven . gisten duurt wat langer en misschien wat meer geur uit gistton.
Laat wel goed uitgisten dat alles is verwerkt anders heb je meer kans op karamel smaak op de alcohol.

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bedankt voor de input. Weten we weer voor de volgende keer.

Beantwoorden
Pagina 4 / 6
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?