Hallo stokers,
Sinds kort begonnen met stoken en loop nu tegen het volgende aan.
Heb een aantal sugerwashes gemaakt om meters te kunnen maken met het stoken, dus voor de ervaring e.d.
Hiervoor het ik een 50 liter fust, met een 60 cm kolom van 5cm, zowel met pakking als zonder, laten lopen.
De ketel wordt elektrisch gestookt door een element van 2x 1000W (3e element van 1000W aansluiten is ook nog een optie). En het geheel wordt gestuurd door een PID de Rex C100. Nu weet ik dat over PIDs diverse meningen zijn, daarom heb ik dan ook nog een vermogensregelaar besteld, maar die is er nog niet.
Mijn temperatuursensor hangt bovenin de kolom. De koeling is ook ongeveer 60cm met tegenstroom, en deze word gekoeld met ijskoud water uit een oude bierkoeling van Gamko.
Punt is het volgende, de doorstroom van alcohol is echt erg laag: we praten over druppels en niet over een klein stroompje. Resultaat, ik ben 2 dagen (en nachten) bezig met alles opstoken. Ik probeer de stook rond de 78 graden te houden en dit fluctueert met zo'n 2 graden (vind ik wel veel). Later stook ik hoger naar 84 graden en eindig met ongeveer 95 graden.
Daarnaast ruikt het product ook erg... weeig? Gistig? Terwijl het in de ton nog fris zurig rook verwijderde verbinding
Heb al geprobeerd een pakking toe te voegen (1e keer rvs / koper pannensponzen, 2e keer knikker 12mm) maar dit maakt geen verschil.
Het product wat eruit komt begint op +-85% en aan het eind is het nog rond de 50-60 procent. Natuurlijk afhankelijk hoe ver je door stookt.
Iemand suggesties?
Ik stook met een ketel van 25 liter en een verwarmingselement van 2000W. Deze gaat alleen bij het voorverwarmen vol aan en daarna terug na 40 tot 70 %. Aan je vermogen zal het dus niet leggen. Zoals je weet zal met een thermostaat regeling de temperatuur aan/uit gaan, als je dan 78 graden aan wil houden zal bij "thermostaat uit" de stookwijn onder de verdampingstemperatuur van ethanol zakken. Ik zou 80 a 85 graden aanhouden.