Meldingen
Alles wissen

ketel vulling


rummy dummy
Berichten: 90
Topic starter
(@rummy-dummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Goededag,

Van het weekend m'n eerste ruwstook gemaakt en moet zeggen ook al is het nog niets het voelt als een hele prestatie! 😊 Ik destilleer met een 12 liter kolom ketel en nu heb ik meerdere malen gelezen dat voor het stoken de pot minimaal voor 2/3 gevuld moet wezen...

Wat gebeurt er als je dit niet red en het met minder toch doet? ik zit nu met ongeveer 6,5 liter ruwstook onder de 45% dus aanlengen lijkt mij niet logisch. Nu ga ik een tweede mash maken om dit wel te halen, maar ben toch benieuwd wat de reden is

grts DummyRummy

Beantwoorden
6 reacties
3 Reacties
Lambik
(@lambik)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 197

@rummy-dummy 

Gewoon water bijvullen en altijd onder de 40 procent blijven. Het water blijft toch wel achter.

Beantwoorden
rummy dummy
(@rummy-dummy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 90

@lambik ik ga het nog precies nameten wat het exacte percentage is maar met aanlengen word dit percentage ook lager maar als u het zegt zal ik er nog eens over nadenken...

Maar waarom is die 2/3 regel, wat zijn de consequenties?

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1159

@rummy-dummy 

mals je de ketel te vol doet kan door het opwarmen van de vloeistof deze uitzetten en overkoken.

Cheers, @ndré🥃😎

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wanneer je te vol doet krijg je o.a. kans op overkomen en de expansie van vloeistof en damp kan zorgen dat je druk opbouw krijgt.

Bij te weinig vulling ia er kans op droogkoken en de flow wordt beïnvloed ook gaat het deel boven de vloeistof mee werken aan terug condensatie waardoor je smaak overbrengst wordt beunvloeid en je moet meer energie toevoegen . Je krijgt ook meer warmte in kooknat wat weer kan zorgen voor verbranden van smaakstoffen .

 

Beantwoorden
rummy dummy
Berichten: 90
Topic starter
(@rummy-dummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

terug condensatie van de vloeistof die mee gaat werken of eigenlijk tegen werken, duidelijk Lambik, Andre, Robbert bedankt voor de terugkoppeling en ondersteuning.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reken maar na: 6,5 liter van 40 %. Dat gaat, als je helemaal tot het eind stookt, een destillaat van 60 tot 80 % opleveren. Dat is 4,3 tot 3,25 liter destillaat, zodat er 2 tot 3 liter in je ketel achterblijft. Dat is bijna drooggekookt.

Als je een element in de ketel hebt, brandt dat door bij droogkoken.

Als je een vlam onder de ketel hebt, wordt die na droogkoken echt gloeiend heet.

Niet lekker, dus.

Anderzijds: als bier of wijn of melasse erg gaan schuimen, mag de ketel ook weer niet te vol zijn, anders gaat hij overgeven.

En zoals bij alle vuistregels: gewoon rustig uitproberen en je verstand gebruiken.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?