Meldingen
Alles wissen

Kieselsol / ph strips


Berichten: 18
 Bdir
Topic starter
(@bdir)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Robbert Ben een beginnend stoker. Heb na mijn eerste op suiker gebaseerde stook nu een keer mout gestookt volgens jouw methode Wil er uiteindelijk whiskey mee gaan maken. De kleur van het destillaat is licht melkkleurig Ik gebruik een nieuwe ketel dus van etherische olie kan het niet zijn Heb je artikel gelezen over verkleuring ; nou heb ik geen vislijm of 90% alcohol maar wel kieselsol ; kan ik het daarmee ook helder krijgen? Vraag 2 :  voor mijn volgende stook met mout wil ik de ph gaan bepalen ( heb dit bij de eerste stook niet gedaan) De keuze van dit soort strips is bijzonder groot ; welke kan ik het beste nemen? Vast dankend voor de moeite en met vriendelijke groet Rob

 

Beantwoorden
18 reacties
SaenseOverhaal
Berichten: 225
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zoals ik het nu begrijp het je jouw uitgegiste stookwijn 1 x overgehaald. Het kan zijn dat er dan wat sprake is geweest van 'spugen' en er wat inhoud van de ketel niet als damp maar als 'stookwijn' is opgevangen. Ik ga er vanuit dat je nog een tweede finale overhaal gaat doen. Naar alle waarschijnlijkheid komt je uiteindelijke product dan wel helder uit de uitstroom.

Voor mout is de pH bij het maischen gewenst in de range van 5,4-5,6. pH strips die deze range dekken zijn dan de juiste te kiezen.

Beantwoorden
Berichten: 18
 Bdir
Topic starter
(@bdir)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De melkachtige verkleuring is , weliswaar in mindere mate , toch nog aanwezig na de tweede stook Vraag blijft dan kan ik dat bestrijden met kieselsol? Bedankt voor je uitleg SaenseOverhaal

Beantwoorden
4 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@bdir als je na een tweede stook nog steeds geen heldere drank heb doe je iets heel verkeerds. Dan zou ik niet aanraden om met lapmiddeltjes de schade te beperken maar zorg dat je het proces op orde krijg. Mijn tweede stook is nog nooit niet helder geweest.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@rumo amen! 

@bdir ik kan het natuurlijk zo niet beoordelen, maar ik denk dat je te warm en te hard gestookt hebt. 

 

Beantwoorden
 Bdir
(@bdir)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 18

@murmillo dat is dus niet het geval. Poosje op 75 graden en daarna niet boven de 82 graden

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@bdir ok

Beantwoorden
Berichten: 18
 Bdir
Topic starter
(@bdir)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Al met al nog steeds geen antwoord 

Beantwoorden
8 Reacties
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@bdir heb je in die nieuwe ketel wel een azijnstook gedaan om hem schoon te krijgen? zo nee zou ik dat eerst doen, 50% water 50% azijn en dat min 20 min laten stomen zonder koeling

Beantwoorden
 Bdir
(@bdir)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 18

@rinus55 nee heb de ketel gewassen met lauw afwasmiddel, daarna 3x gespoeld met schoon water Daarna ketel gestookt met alleen water ( zonder koeling) en zo’n 10 minuten “ door laten stomen / druppelen” Heb op internet gezien dat de ketel schoon zou moeten zijn maar zal nu nog een keer stoken met water/ azijn oplossing Hoop alleen dat dat het koper niet aangetast wordt ?

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@bdir dat koper word niet aangetast, gaat alleen glimmen. ik doe het om de 2 stookjes even, gewoon voor de zekerheid

Beantwoorden
 Bdir
(@bdir)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 18

@rinus55 Heb net 3 liter azijn gekocht en ga dat aangevuld met 3 liter water 20 minuten zonder koeling stoken Dan maar weer eens proberen Bedankt voor het advies! Weet nu alleen nog niet wat ik met mijn melkachtige stook moet doen Ga het maar eens proberen in een klein flesje met kieselsol ; kijken wat er gebeurt.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@bdir even mee wachten, eerst stoken en kijken wat er uit komt, en als het schoon is, gewoon verdunnen met water en opnieuw stoken, wel zorgen dat je onder de 40% blijft met stoken

Beantwoorden
 Bdir
(@bdir)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 18

@rinus55 euh onder de 40% blijven  door te verdunnen met water ? Ben nog een verschrikkelijke amateur. Sorry

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@bdir wat je nu gestookt heb en niet goed is? welk alcohol % heeft dat? is heel belangrijk om te weten want boven de 40% alcohol stoken kan gevaarlijk zijn.

geeft niks ik ben het zelf ook aan het leren en vraag ook heel veel, dit weet ik toevalig ook door uitleg hier van forumleden

Beantwoorden
 Bdir
(@bdir)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 18

@rinus55 wat ik nu gestookt heb is nu 80% Dat is na de tweede stook Heb de voorloop ruim gescheiden

Beantwoorden
rinus55
Berichten: 410
(@rinus55)
Honorable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

dat kan je niet zomaar overnieuw stoken, eerst verdunnen tot onder de 40% alcohol voor de boel fout gaat.

Beantwoorden
2 Reacties
 Bdir
(@bdir)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 18

@rinus55 oké ga ik doen Goed weekend !

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@bdir jij ook een goed weekend

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?