Meldingen
Alles wissen

Klaren lukt niet!


Berichten: 12
Topic starter
(@ddirk)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Vat met suikermash en turbogist een week laten staan. Activiteiten werden minder, dus klaren. Zakje A en zakje B toegevoegd volgens aanwijzing. Gist zakt gelijk netjes naar de bodem maar alles nog wel wat troebel. Dan nog 24 uur laten staan volgens de gebruiksaanwijzing, maar de volgende dag is het gist weer van de bodem verdwenen en alles weer even troebel als voorheen!
Wat doe ik verkeerd en kan ik dit nog wel gebruiken?

Beantwoorden
7 reacties
Berichten: 12
Topic starter
(@ddirk)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ben bang dat ik inderdaad te snel ben geweest met klaren en alles nog niet was uitgegist. Aanwijzingen wel allemaal gevolgd, maar te enthousiast om te beginnen met mijn eerste stook. ? Deksel er net weer op gedaan met waterslot en alles borrelt gewoon weer verder. Valt de schade toch nog mee?

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@ddirk)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ga ik proberen, bedankt voor het advies.

Beantwoorden
Berichten: 23
(@gerard)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ken het, als het ook nog maar een klein beetje gist dan komt het zelfs na het overhevelen vaak weer op gang en wordt alles weer troebel. De oplossing is een giststopper te gebruiken. Deze dus:  http://www.stookwinkel.nl/product/gist-stopper-wijn-stabilisator/
Werkt snel. Maar ook na het gebruik even goed doorkloppen om alle koolzuur er uit te krijgen

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@ddirk)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bedankt voor de tip.
Alles snel helder en gisteren voor de eerste keer gestookt met prachtig resultaat.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

Ik heb hier al veel gelezen over klaren, maar een ding vindt ik niet of ik heb er over gelezen.

mijn vraag nu, moet je klaren bij dezelfde temperatuur als de gisting, of moet je het koelder gaan zetten bv. in de kelder ( klaren zonder klaringsmiddel, tijd ong. 1 week).

Mvg.

Beantwoorden
Brutus
Berichten: 94
(@geelke)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ben bang dat ik inderdaad te snel ben geweest met klaren en alles nog niet was uitgegist. Aanwijzingen wel allemaal gevolgd, maar te enthousiast om te beginnen met mijn eerste stook. ? Deksel er net weer op gedaan met waterslot en alles borrelt gewoon weer verder. Valt de schade toch nog mee?

Wanneer je de deksel van je vergistingsemmer afneemt, moet je met een aansteker (die brandt) richting je vloeistof gaan. Wanneer de vlam uitgaat is de emmer nog niet klaar met vergisten. Wanneer de vlam blijft branden tot aan de vloeistof is deze volledig klaar!

Zo doe ik het allesinds en heb tot op heden geen problemen gehad met klaren!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wanneer er gisting is is het niet verstanding om er dingen aan toe te voegen of te roeren .
Klaren van suiker vergisting is met een goed ingerichte ketel niet echt nodig .
Zodra gisting voorbij is overhevelen met achterlaten van de het laagje dode gistcellen is afdoende.
Een goed ingerichte zal nooit aanbranden en destilatie op correcte temperatuur reinigent en maak helder .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?