Meldingen
Alles wissen

Klaren , Ontgeuren en Smaak Verbeteren - Vervuiling

Pagina 1 / 14

Robbert
Berichten: 9954
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een paar voorkomende problemen van vervuiling waardoor geur , bijsmaak , vertroebeling zou kunnen voorkomen op een rij die vrij simpel zijn te verhelpen . VERVUILING DOOR SCHUIMEN VAN KETEL OF OVERKOKEN . Schuimen komt door aanwezigheid van eiwit . Kooksteentjes , puimsteen stukjes in ketel zorgt dat er minder schuim gevormd wordt en voorkomt overkoken silicon antischuim toevoegen is ook een remedie. Simpeler is wanneer je schuim verwacht een aantal drupjes plantaardige olie toevoegen .Dit veranderd oppervlakte spanning en schuim breekt af . DRANK / STOOKWIJN RUIKT NAAR ROTTE EIEREN . Door te lang op gistcellen te hebben gestaan ontstaat er zwafelwaterstof . Aantal keren overgieten kan de oplossing zijn . werkt dit niet Sulfadex toevoegen paar dagen laten staan en filteren . 10 gr sulfadex per 5 liter . Bij paar x overgieten kan door de zuurstof die erbij komt de ” bijsmaak ,scherpte ” verdwijnen . Simpeler is wanneer de vergisting klaar is afhevelen daarna aan de stookwijn neerslag kalk toe te voegen . ( 20 gr per 10 liter ) doorroeren . even 2 a 3 dagen laten staan (klaren) en dan pas afstoken . eventueel met wat toegevoegde soda ( natriumbicarbonaat) stoken . AMANDELGEUR . teveel blauwzuur en benzaldehyde aanwezig . 2,5 gram zilvernitraat toevoegen , filteren en opnieuw stoken . JODIUM BIJSMAAK OF GEUR . Meestal is het een er op lijkende geur en komt dit door aanwezigheid van amandelen . opnieuw overhalen kan dit verhelpen . Bij gebruik van bonen, cranberries , rozen botel , banaan of appels maar voornamelijk welwater / grondwater of aardappel zou het kunnen zijn dat er veel jodium aanwezig is . Met alcohol vorming bij vergisting kan de jodium geur vrijkomen . Bij distileren verdwijnt deze . eventueel wat kalk toevoegen voor distillatie. BLAUWE ZWEEM OF DRADEN IN ALCOHOL . schimmel vorming .. brug ,kolom ,en koeler reinigen . halve tablet sulfiet per 10 liter in alcohol oplossen en na 48 uur opnieuw distilleren .. BLAUWE ZWEEM OF DRADEN IN LIKEUR. Ook hier schimmel vorming. half tablet sulfiet toevoegen . na 2 dagen bezinksel eruit filteren .Hierna 14 dagen laten staan waardoor rest sulfiet zich bind met o.a. de suikers en geen sulfiet bijsmaak of geur meer aanwezig is WITTE WAAS IN ALCOHOL . TROEBEL Te veel etherische oliën aanwezig . te hoge temperatuur gestook of naloop niet of te laat verwijderd . Alcohol percentage verhogen door alcohol 70% of hoger toe te voegen tot de drank weer helder wordt. past dit niet bij de drank. dan Filteren door papier of Eventueel vislijm toevoegen en dan filteren . De verschillende oliën stapelen zich als ware op en geven op gegeven moment te grote verzadiging waardoor alcohol troebel wordt. Ook etherische oliën bestaan uit diverse samenstellingen . Het gaat ons om de smaak en niet de ” vetten” Ook die scheiden zich bij de diverse temperaturen . Simpelweg voorloop , de ziel en de naloop op tijd te scheiden voorkomt het probleem . BIJSMAAK , SCHERPE SMAAK EN GEUR AAN ALCOHOL. Dat bijsmaakje , scherp smaak, is meestal afkomstig van zwavelwaterstof .( H2S) Dit wordt gevormd bij het afbreken ( rotten ) van dode gistcellen . Een gistcel vermeerderd zich 36 x in half uur en sterft af . tijdens gemiddelde vergisting 2,5 a 3 weken ontstaat en sterven miljoenen cellen. T is daarom beter om de “stookwijn ” niet te lang op gist te laten staan want Het gaat geuren en krijgt vieze bijsmaak. zodra de laatste bubbel weg is is het meeste wel neergedaald en na afhevelen de stookwijn zo goed als gistcel vrij maar de zwavelwaterstof slaat niet neer . Dus wanneer je gelijk gaat stoken zou deze invloed kunnen hebben op smaak en schepte . Bij paar x overgieten kan door de zuurstof die erbij komt de ” bijsmaak , geur ” verdwijnen . Simpeler is wanneer de vergisting klaar is afhevelen daarna aan de stookwijn neerslag kalk toe te voegen . ( 20 gr per 10 liter ) doorroeren . even 2 a 3 dagen laten staan (klaren) en dan pas afstoken . eventueel met wat toegevoegde soda ( natriumbicarbonaat ) stoken . Alcohol heeft dan niet dat bijsmaakje / scherpe smaak en geur meer . Ook is het belangrijk voorloop , ziel en naloop tijdig te scheiden METAALSMAAK AAN ALCOHOL , kolom ,helm en brug reinigen checken voor defecten er zou iets beschadigt kunnen zijn . Kwik thermometer kan lek zijn . Roest of oxidatie van materiaal in ketel , kolom , helm ,brug of koeler. opnieuw distilleren ! Gebruik van staalwol kan oxidatie geven. Dus smaak bederven. Wanneer RVS staalwol wordt gebruik let dan goed op dat deze geen ijzer bevat en residu geeft . Test staal wol met magneet . Wanneer deze blijft hangen bevat ook RvS staalwol teveel ijzer wat oxidatie en bijsmaak geeft. AZIJNGEUR De pulp is besmet met azijnzuur bacteriën bij distillatie is het mogelijk dat azijnzuur mee komt. Voeg neerslagkalk toe . per 10liter 20 gram de azijn zuur bind aan de kalk . na 2 dagen filteren . ACETAAT GEUR : Deze geur komt meestal voort door aanwezigheid van azijnzure of citroenzuren en ethyl of door het zich te verbindingen van zuur en ethyl door ook aanwezigheid van zwavelzuur of zwavelwaterstof waardoor ethylacetaat ontstaat. Oorzaak ligt ook vaak aan te lang de stookwijn te laten staan op dood gist of te hoge ph waarde bij vergisting. voeg neerslagkalk toe . Het te veel zuur bind zich aan kalk . 10 gr per 5 liter . Enkele dagen laten staan en distilleren . hierna zal de geur en bijsmaak verdwijnen . wanneer nog aceton lucht aanwezig is kun je water toevoegen en beluchten met ozon en verdwijnt de lucht . (ozon kan alleen na totale vergisting.Het dood de gistcellen .) In veel fruitdranken , wijnen en snoep komt ethylacetaat voor ! in deze hoedanigheid niet schadelijk. SULFIETLUCHT , Wanneer je wijn gaat stoken of sulfiet hebt gebruikt en te snel na toevoegen gaat distilleren kan er een sulfiet lucht vrij komen In de meeste gevallen gaat sulfietverbinding aan met aldehyden en suikers en kan die niet meer verdampen . Is er toch Sulfiet geur aanwezig voeg 30 -40 gram neerslag kalk toe per 10 liter laat bezinken en distileer de drank nogmaals. ook kun je natronloog [Coustic-Soda} toevoegen en daarna opnieuw distilleren bijvoegen natronloog tot PH waarde van 5,5 en dan distilleren . PH kun je testen met lakmoespapier . BIJSMAAK KOOLSTOF NA FILTEREN . Ook koolstof en houtskool kan een bijsmaak achterlaten . Door een aantal keren de alcohol over te gieten komt er zuurstof bij en zal deze verdwijnen . ook kun je na filteren de alcohol beluchten met ozon waardoor smaak en geur snel verdwijnt. BRANDERIGE SMAAK : Door aanbranden zal een branderige smaak ontstaan . Dit is te voorkomen door de maisch te verdunnen . kooksteentjes in ketel . De dikke pulp in kookzak of kaasdoek vouwen en in ketel hangen of laten drijven in voldoende vocht . Beetje actief kool toevoegen aan drank en daarna filteren kan de Brand smaak verwijderen . Ook kun je met ozon beluchten die de brandlucht en smaak verwijderd. OZON : Bij verkrijgen van neutrale alcohol kun deze na distilleren enige tijd beluchten met ozon om deze vrij te krijgen van eventuele bijsmaakjes of geurtjes . Ook kun je hiermee een zachter smaak krijgen aan het eind product . Enige tijd na gebruik van Ozon de alcohol laten ademen .De ozon breekt zelf af . BLAUWE KLEUR OF VERTROEBELING NA STRIPPEN . Bij strippen van alcohol met sodium bicarbonaat ( baking soda )zou alcohol kunnen vertroebelen . Dit komt door of te grote hoeveelheid gebruikt of op te hoge temperatuur gestript . Opnieuw distileren . natrium bicarbonaat in likeur tast smaak aan. TROEBEL OF VLOKKEN IN DRANK OF ALCOHOL . Filteren en klaren . De drank kun je filteren door In koffie filter of trechter een filter zakje , enkele laagjes keuken papier ,kaasdoek of gespoeld aquariumfilter watten te doen en daar de alcohol of drank doorheen te laten stromen . Wanneer je een grote hoeveelheid wilt filteren heb je kans dat filter dichtslaat door kleine deeltjes Hierbij kun je een strofilter gebruiken. Een stro filter kun je simpel maken door op horrengaas een laag schoon stro te leggen en hier het brouwsel of drank door te filteren . Eventueel zou dit als voorfilter boven een papieren filter kunnen. OLIE ACHTIGE BELLEN ZWEVEN IN DRANK . Klaren met vislijm of melk. KLARINGSMIDDELEN : Melk : neem per liter likeur 1 cl magere melk roer dit door een klein deel van de likeur en voeg daarna door de rest . Er ontstaan caseine vlokken de zwevende deeltjes meenemen . na 2 dagen de likeur door filter halen Vislijm : gebruik 0,1 gram per liter meng dit met wat alcohol of wijn bij 25 graden . voeg dit toe aan de drank door afkoeling vlokt dit en neemt zwevende mee naar beneden . hierna door filter halen . eiwit : neem een 1/20ste deel van eiwit van een ei , klopt dit tot schuim en neem hiervan 1/20 deel roer dit door een borrelglas van de drank en daarna dit door de rest . snel ontstaan vlokken die de vertroebeling laat neerslaan .hierna filteren . Kiezelguhr : neem ongeveer 2 gram per liter roer dit door de drank en daarna door filter halen . Bentoniet : Een kleine hoeveelheid toevoegen 1 a 2 gr per liter en dit doorroeren. laten bezinken en affilteren. bentoniet is een kleisoort dus wacht niet te lang met filteren het kan een modder smaak geven. DRANK KLAAR EN NA ENKELE DAGEN SLAAT HIJ BLIND. Het kan gebeuren dat wanneer je een likeur klaar hebt en deze na enkele dagen troebel wordt . In hard water zitten zouten die in water oplossen . o.a. Calcium en Magnesiumzouten . Als we alcohol mengen met hard water kunnen deze neerslaan als Calcium , magnesiumsulfaat en - Bicarbonaat. deze zijn niet langer oplosbaar en blijven als grijze waas zweven en is vaak erg lastig uit te filteren . Hiervoor kun je een klaringsmiddel als vislijm , eiwit of magere melk gebruiken . Na enkele dagen is de likeur helden en kun je het van de bezinksel afhevelen of het filteren . HELDERE SMAAK ARME ALCOHOL : om de zuiverheid van de alcohol te verbeteren zijn diverse mogelijkheden . Glycerine/ glycerol Per liter 15 – 20 ml toevoegen . Nu stoken op 78,3 – graden Door de glycerine verdampt de vloeistof moeilijker en komt de alcohol zuiverder vrij . Hierdoor een hoger percentage tijdens de distillatie die ook langer hoog blijft . Daarmee win je meer alcohol terug uit de stookwijn en is naloop kleiner. ongebluste kalk : 30 -40 gram neerslag kalk per 10 liter toevoegen aan de vloeistof . De kalk vertraagd het verdampen van vloeistof waardoor alcohol bij 78,3 graden zuiverder vrijkomt . Ook bind de kalk zich aan stoffen zoals zuren , zouten en oliën. Hierdoor blijven een aantal stoffen achter zullen niet vrijkomen en mee komen in de damp / distillaat. Melk : Door 25 - 50 ml magere melk toe te voegen Per 10 liter stookwijn en door te roeren worden er caseïne vlokken gevormd . deze houden Als het ware kleine deeltjes vast waardoor ze niet met damp mee overkomen . De kalk in melk vertraagd ook de verdamping waardoor alcohol makkelijker vrij komt. ( bedenk wel ketel is na destillatie zeer smerig , altijd kooksteentjes gebruiken i.v.m kunnen aanbranden ) natriumbicarbonaat (baking soda ) : Ongeveer 2 gram per liter aan alcohol en daarna overhalen. Natriumbicarbonaat/ Banking soda / zuiverings zout is een oude Manier om bijsmaakjes en te verwijderen . Door zich te binden met andere stoffen zuivert het waardoor de alcohol schoner word en minder bijsmaak heeft . De soda blijft achter in ketel in de vloeistof en is verder onschadelijk voor jou eindproduct . SCHEIDINGEN VOORLOOP , ZIEL ,NALOOP. Het maken van juiste scheiding van voorloop ,ziel / hart, naloop Voorkomt ook vervelende bijsmaak of mislukken drank . Elk vergist product bevat Bijproducten die invloed hebben op kwaliteit en smaak van de alcohol / likeur .( ook bij stookwijn van uitsluitend Granen en suikers zijn foezels en gist rest aanwezig in de alcohol . ) Daarom is scheiden altijd belangrijk. De grote van voorloop en naloop is geen standaard voor en hang af van wat er wordt gemaakt. Daarvoor is van belang opvang te ruiken en proeven wanneer Smaak veranderd tijdens destillaat . voorloop en naloop zijn vaak scherper of muf van smaak . Scheiden van fracties kan bij zowel 1e ,2e of 3e overhaal . De belangrijkste is de scheiding bij definitieve distillaat .

Beantwoorden
214 reacties
3 Reacties
(@carlosje)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 74

@robbert, ja fantastisch deze bedoel ik, hartelijk dank

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 369

Laatst had ik een voorraadje perzikken op licht siroop opgekocht die licht over datum was. Ik heb die gemixed, wat water bijgedaan tot een 20 liter en laten vergisten met een fermentis fruitgist. Na een dag of 10 was alles uitgegist, heb ik het door een doek gefilterd en tweemaal gestookt met de T500 met helm. De smaak is fruitig maar toch met een bijsmaak alsof er een rotte perzik tussen zat (kan natuurlijk niet, maar kan het niet anders omschrijven). Wat kan er fout gegaan zijn en is het nog te redden?
Thkx

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@webstorestudio er kunnen paar dingen gebeurt zijn .

als het echt een rottings smaak is kan het wezen dat bij vergisten te veel zuurvorming is geweest en acetaat  vorming..

Of

Wat ook heel voor de hand ligt is dat je te lang hebt doorgestookt en daardoor teveel naloop hebt meegekregen 

 

Je kunt eerst proberen met een aantal keren overgieten . Decanteren waardoor zuurstof de smaak oxideert . 

Werkt het niet sulfiet erdoor en paar dagen laten dtaan en nog eend decanteren 

werkt dit niet opnieuw Destileren en goed voor en naloop scheiden .

Je raakt wel iets meer smaak kwijt .

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hiermee ga je heel veel mensen helpen Robbert! Hartelijk dank en eigenlijk zou er een link van dit topic moeten komen in LEES DIT EERST. Top man!

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

geweldig om dit te posten daar ga je veel forumleden mee helpen robbert

gr erik

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

BIJSMAAK , SCHERPE SMAAK EN GEUR AAN ALCOHOL.

Mooi werk Robbert, heel duidelijk ook, alleen ben ik het niet eens met het toevoegen van natriumbicarbonaat aan de wash, als je dat doet dan bind het met de overgebleven voedingsstoffen tot zwavelwaterstof en daar krijg je juist een rotte eierenlucht van, dit heb ik helaas ook gehad toen ik er niet helemaal bij was met mijn gedachte. Ik heb dit opgelost door in de striprun veel koper te leggen voor een paar dagen. Maar jij hebt het over "Sulfadex" bedoel je daar zwavel mee ?

Natriumbicarbonaat werkt wel super goed in je striprun.

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gompie er staat : eventueel met wat toegevoegde soda ( natriumbicarbonaat ) stoken . dat is na toevoegen van kalk en afhevelen.
kalk zal dan de zwavelwaterstof al hebben aangepakt .
Dus soda niet toevoegen aan stookwijn tijdens vergisten . Dan gaan juist gistcellen kapot het is het ontbinden van de cellen waarbij de zwavelwaterstof vrijkomt .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Interessant verhaal met veel informatie.

Ikzelf betwijfel of ijzer inderdaad een oorzaak kan zijn van slechte smaak. Ik heb jaren met veel plezier een ijzeren ketel gebruikt. Wel met een koperen koeler en koperen kookcenten er in.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

SULFIDEX --- wanneer dit niet te krijgen is kun je 0,2 gram zilverchloride en 5 Gram kiezelguhr mengen en dit toevoegen aan 5 liter.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik denk dat je jou ketel goed schoon hebt gehouden . T is de vrijgekomen ijzer oxidatie die een metaal smaak geeft .

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt Robbert...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

?? Beetje delen van info helpt iedereen wat lekker resultaat te Krijgen . En resultaat geeft motivatie om met hobby door te gaan . Zou jammer zijn als "starters " afhaken omdat ze in begin vastlopen in kleine simpel te verhelpen probleempjes .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

?

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat heb ik wel geprobeerd, inderdaad. Na elke stook uitspoelen, eventueel schudden met wat zand erin en goed drogen. Ik had altijd wel een dunne laag van een zwarte aanslag aan de binnenkant van de ijzeren stijgbuis en het waswater van de ketel was meestal ook zwart. Ik heb nooit kunnen achterhalen wat dat nou was, maar het viel makkelijk weg te borstelen, dus ik heb me er geen zorgen over gemaakt.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat ijzer verkleurt door distillatie is eigenlijk simpele reden .
Je moet het ongeveer zien als het zwarten , blauwen , anodiseren van ijzer en metalen om het wat corrosie bescherming te geven . Net als blauwen van oude wapens .
Zuren , warmte , alcohol , zouten en vorm van oxidatie zijn deel van dat proces om deze harde laag te verkrijgen .
tijdens de distillatie zijn ook die stoffen Veelal aanwezig .
Dus je kreeg een soortgelijk proces maar onvolledig waardoor je het weer kon wegborstellen .

Beantwoorden
Berichten: 191
 ScS
(@sarges)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goede leerstof, veel van opgestoken.

Thx.

Dus soda niet toevoegen aan stookwijn tijdens vergisten . Dan gaan juist gistcellen kapot het is het ontbinden van de cellen waarbij de zwavelwaterstof vrijkomt

Jammer dat ik dit nu pas lees, ik had bij het opstarten van een 2de generatie een pH van 4.1 en vergisting kwam niet goed op gang. Ergens gelezen dat baking soda de pH waarde verhoogd. Ik had geen andere producten voor handen. Loopt nu wel als een tierelier overigens.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Schelpen of eierschalen zijn beter daarvoor. De kalk losd, sorry: lost vanzelf langzaam op als de pH te laag wordt. En dat oplossen stopt als de pH weer hoog genoeg is.

Beantwoorden
Pagina 1 / 14
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?