Meldingen
Alles wissen

Kweepeer één keer overhalen of twee?


Berichten: 459
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hi, 

Ik ben een enorme fan van het kweeperen destillaat. In Servië wordt het veel gedronken, daar noemen ze het Dunja, maar ook in Tsjechië wordt het gemaakt. Het heeft een hele kenmerkende smaak.

Nu stook ik eigenlijk alles altijd twee keer, en nu vroeg ik mij af of ik, als ik de kweepeer één keer stook, niet meer van die kenmerkende smaak overhoud.

 Of wellicht de thumper kan gebruiken om nog meer van de smaak over te houden.

 

Wat zijn de vóór-en nadelen van één keer stoken?  En waar moet ik dan op letten? 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
7 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10533

@stephan kweeperen of peren in het algemeen zijn zowiezo zwak in aroma.  Dat betekent ook dat je daarmee rekening miet houden niet alleen hoe vaak je overhaalt maar ook wel soort ketel he gebruikt. ( Systeem) 

Je kunt een mooie zachte maar volle smaak krijgen met 2 x overhalen .

1 x stoken betekent dat scheiding maken tussen voorloop en zeker moment van naloop veel  lastiger is  .  Je zit hoger in zuren en kans op te harde verestering.  Fout die niet zomaar herstelt . 

Door meerdere keren over te halen kun je de eerste overhaal zien als het helder maken en ontdoen van gist en vuile vezels . Daarna kun je beter op smaak sturen in tweede overhaal .

Er zijn dan geen verstorende elementen die geur en smaak kunnen overschaduwen. 

Het mooiste is natuurlijk om kweeperen te stoken op charantaise. 

Je kunt kunt ook met secondair station en rectificatie werken. ( Wat de leek allemaal onder thumper schaart ) maar stook dan over een alcohol of een perenwijn . 

Ik zou adviseren om met de lowwine terug stoken met vers pulp en daarna een finale overhaal te doen . 

Dus niet pulp in  " thumper"  en daar een lowwine over stoken want dan stook je schone alcohol over ook vuile alcohol.  Dan lift je o.a.  acetaat , diverse carbon zuren en methyl extra uit de pulp. Je moet dan even goed nog eens overhalen .

Gebruik geen ketel met snelle flow maar een met een goed evenwicht waardoor je in hoed veel verzadiging krijgt of charantaise .

 

 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1293
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb weinig kweepeer dit jaar, pakweg 15 liter pulpgisting. Was van plan die in het bijvat te doen, met water in de ketel. Een soort stoomextractie, dus.

Als ik Robbert goed begrijp, zou ik die stook vanaf begin tot einde moeten opvangen als ruwstook en dan nog een keer rustig fijnstoken?

Wat ook kan is de helft als stoomextractie doen en dan de ruwstook in de ketel en die door de andere helft van de pulp heen stoken. Waarna de tweede ruwstook nog een keer fijngestookt moet worden.

Snapt iemand het nog?

Beantwoorden
Berichten: 459
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Geplaatst door: @robbert

Je kunt kunt ook met secondair station en rectificatie werken. ( Wat de leek allemaal onder thumper schaart ) maar stook dan over een alcohol of een perenwijn . 

Ik zou adviseren om met de lowwine terug stoken met vers pulp en daarna een finale overhaal te doen . 

Dus niet pulp in  " thumper"  en daar een lowwine over stoken want dan stook je schone alcohol over ook vuile alcohol.  Dan lift je o.a.  acetaat , diverse carbon zuren en methyl extra uit de pulp. Je moet dan even goed nog eens overhalen .

Dat stukje snap ik niet helemaal Robbert. 

Als ik hem de tweede keer overhaal, kan ik er dan wat smaak aan toevoegen door hem via de thumper over perenwijn te halen?

Wat bedoel je met terugstoken? 

Beantwoorden
3 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2064

@stephan ik marcereer de peren. Ik doe de peren in alcohol met kaneel, vanille en kruitnagel voor een paar weken. Normaal wordt er bij dit recept dan gefilterd en verdunt met siroop. Maar ik wil deze keer na maceratie filteren en de helft hier van samen met de peren weer stoken in de alquitara en daarna weer samen voegen met de andere helft. En dan met suikerrietsiroop verdunnen naar drink sterkte. De alcohol is deze keer gemaakt van appelsap.

(welkom terug 🙂 )

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2064

Ik zag dat Robbert stokken over verse pulp schreef, dus ik denk dat ik wat verse peren bij de bestaande pulp mee ga stoken.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10533

@stephan er Zijn diverse manieren maar wanneer je een peren wijn maakt en een stoolwijn uit peren mun je de peren vergisten .   Deze ruim afstoken.  Hier na nogmaals overhalen en de heldere perenwijn in een secondair vat .  

Het primaire vat vul je dus met een vergisting van peren  maar compleet met een gezuiverde pulp.  

Ieen secondair vat ingericht met stijgbuis vul je met een peren wijn van ongeveer 18 % 

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 603
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hello Stephan

Hier ook een grote fan van kweepeer.  2024 was overigens (hier) een geweldig jaar voor kweepeer.  Veel water en veel warmte in het najaar.

Bedankt voor de tips ivm servische Dunja.  Moet ik zeker eens proeven.

Wat ik weet uit ervaring :

Om een eau de vie van kweepeer te maken kan je best 1x stoken maar dan heb je een specifieke ketel nodig (zie hierboven commentaar van Robbert ivm charantaise en/of thumper)

Ik heb dat niet dus haal ik 2x over.  Wel bij de eerste stook heel diep gaan tot het distillaat 20 graden bereikt.  Bij de tweede stook zal je dan een heel goede cut kunnen maken met een discrete kweepeersmaak in de middennoot.

Wat je kan doen :  schil de kweeperen, droog de schillen in de oven en maal tot poeder.  Ik voeg dat bij de tweede stook.  Niet te veel indoen, juist genoeg.  Je kan overigens ook thee maken van die schillen.

 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?