Hi,
Ik ben een enorme fan van het kweeperen destillaat. In Servië wordt het veel gedronken, daar noemen ze het Dunja, maar ook in Tsjechië wordt het gemaakt. Het heeft een hele kenmerkende smaak.
Nu stook ik eigenlijk alles altijd twee keer, en nu vroeg ik mij af of ik, als ik de kweepeer één keer stook, niet meer van die kenmerkende smaak overhoud.
Of wellicht de thumper kan gebruiken om nog meer van de smaak over te houden.
Wat zijn de vóór-en nadelen van één keer stoken? En waar moet ik dan op letten?
Ik heb weinig kweepeer dit jaar, pakweg 15 liter pulpgisting. Was van plan die in het bijvat te doen, met water in de ketel. Een soort stoomextractie, dus.
Als ik Robbert goed begrijp, zou ik die stook vanaf begin tot einde moeten opvangen als ruwstook en dan nog een keer rustig fijnstoken?
Wat ook kan is de helft als stoomextractie doen en dan de ruwstook in de ketel en die door de andere helft van de pulp heen stoken. Waarna de tweede ruwstook nog een keer fijngestookt moet worden.
Snapt iemand het nog?
Je kunt kunt ook met secondair station en rectificatie werken. ( Wat de leek allemaal onder thumper schaart ) maar stook dan over een alcohol of een perenwijn .
Ik zou adviseren om met de lowwine terug stoken met vers pulp en daarna een finale overhaal te doen .
Dus niet pulp in " thumper" en daar een lowwine over stoken want dan stook je schone alcohol over ook vuile alcohol. Dan lift je o.a. acetaat , diverse carbon zuren en methyl extra uit de pulp. Je moet dan even goed nog eens overhalen .
Dat stukje snap ik niet helemaal Robbert.
Als ik hem de tweede keer overhaal, kan ik er dan wat smaak aan toevoegen door hem via de thumper over perenwijn te halen?
Wat bedoel je met terugstoken?
Hello Stephan
Hier ook een grote fan van kweepeer. 2024 was overigens (hier) een geweldig jaar voor kweepeer. Veel water en veel warmte in het najaar.
Bedankt voor de tips ivm servische Dunja. Moet ik zeker eens proeven.
Wat ik weet uit ervaring :
Om een eau de vie van kweepeer te maken kan je best 1x stoken maar dan heb je een specifieke ketel nodig (zie hierboven commentaar van Robbert ivm charantaise en/of thumper)
Ik heb dat niet dus haal ik 2x over. Wel bij de eerste stook heel diep gaan tot het distillaat 20 graden bereikt. Bij de tweede stook zal je dan een heel goede cut kunnen maken met een discrete kweepeersmaak in de middennoot.
Wat je kan doen : schil de kweeperen, droog de schillen in de oven en maal tot poeder. Ik voeg dat bij de tweede stook. Niet te veel indoen, juist genoeg. Je kan overigens ook thee maken van die schillen.