Meldingen
Alles wissen

kweeperen


Berichten: 38
Topic starter
(@strauss)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo,

 

Sinds 2 weken beginnen de kweeperen van onze boom te vallen. Ik had me voorgenomen om hiervan een lekker drankje te maken. De kweeperen heb ik gewassen, in grove stukken gesneden en even gestoomd. Daarna heb ik alles in een bokaal gestoken samen met kruiden en overgoten met zelfgestookte alcohol van 92°. Nu, ongeveer 10 dagen later, blijkt de pectine van de kweeperen zo performant te zijn dat alles in een gelei veranderd is. De smaak is ok, maar niet echt handig om van te drinken en ook niet geschikt voor op de boterhammen.

 

Hoe ga ik hier best mee verder. indien ik water toevoeg om het alcohol percentage te verlagen naar 30°, zal alles weer mooi vloeibaar worden, of ben ik beter om alles nog eens opnieuw te stoken in een still T500 met koperen dome?

 

mvg,

 

Beantwoorden
2 reacties
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@strauss kweeperen moet je altijd even koken maar ook niet te lang .

Kweeperen of peren in algemeen hebben een fragiele smaak dus wil je ze stoken zal je daar een geschikte ketel voor moeten gebruiken die pulp aankan en veel aroma overdracht heeft . 

De T500 is prima in alcohol stoken maar voor fijnere aroma overdracht minder geschikt .

Je kunt beter de peren pulp of de  ook iets verwarmen en rauwe ongepasteuriseerde honing toevoegen . De bijen speeksel in de honing bevat enzymen deze breekt de gelei nog enigszins af 

 

Beantwoorden
(@strauss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 38

@robbert Bedankt voor de tip Robbert! Zal het proberen met de honing. Gelukkig heb ik nog genoeg honing van mijn eigen bijen op voorraad. Was van plan om binnenkort mede te maken.

mvg,

Paul

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?