Meldingen
Alles wissen

Maischen


@ndré
Berichten: 1159
Topic starter
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo Stookvrienden.

Ik lees verschillende tijden en temperaturen voor het maischen voor Whisky.

bijvoorbeeld, 30 minuten op 55 graden, 45 minuten op 65 graden en 35 minuten op 72 graden.

kan ik dit schema aanhouden?
Groet, @ndré😎🥃

Beantwoorden
10 reacties
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bijgevoegd vind je wat "standaard" schema's voor bepaalde typen Whiskies. Echter is dit ook sterk afhankelijk van de grondstoffen en wat je ermee wilt qua smaak. 

 

Tijdens de 72 graden is het raadzaam om tussendoor de jodiumproef uit te voeren, kleurt deze nog paars of donkerbruin dan is een 20 minuten extra aanhouden wel aan te bevelen. Als je genoeg diastatisch vermogen hebt zou het schema van je moeten werken. 

1623070379-maischschemas.gif
Beantwoorden
3 Reacties
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1159

@alchemist

Kijk dat schema heb ik nu wat aan👍,

Al die uitgebreide omschrijvingen zijn erg mooi maar is niets voor mij eerlijk gezegd.

bedankt hiervoor.

Groet, @ndré😎🥃

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@alchemist hou wel rekening met welk deel uit mout bestaat , verhoudingen ,   en hoe de mout eventueel geeest is . diastatisch vermogen van het mout deel !  Verschillen kunnen nvloed  hebben op tijd van maïschen .

 

  •  
Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1159

@robbert

Ik gebruik volledig gemoute granen.

Groet, @ndré🥃😎

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 476
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik had dit schemaatje van @alchemist al eerder gezien en heb het deel voor de rogge whiskey al ingevoerd in de Grainfather app. Binnenkort proberen 😉 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Geplaatst door: @alchemist

Bijgevoegd vind je wat "standaard" schema's voor bepaalde typen Whiskies. Echter is dit ook sterk afhankelijk van de grondstoffen en wat je ermee wilt qua smaak. 

@robbert ben ik me van bewust, had alleen niet het idee dat Andre een volledige uiteenzetting zocht 😉 

Beantwoorden
4 Reacties
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1159

@alchemist @robbert,

Ik behoef inderdaad niet een heel uitgebreide uiteenzetting, ik gebruik diverse mouten, van Whisky mout tot en met moet van een bierbrouwerij.

Zoals het schema die @alchemist erop heeft gezet ben ik al erg tevreden mee.

Ik wil het eigenlijk zo simpel mogelijk houden.

Groet, @ndré

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@ndre als je inderdaad vol mout gebruikt zijn de schema's prima.  👍 

Beantwoorden
(@johnny)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 188

@robbert

En als je zoals ik een deel ongemout gebruikt, wordt de maisch tijd dan langer? 

Ik gebruik 4 kg gerst gemout en 2-3 kg ongemoute tarwe of gerst op 25L

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@johnny met een deel ongemout is het  afhankelijk van wat de verhouding is en wat het erbij gebruikte soort granen is .

Daarnaast het diastatisch vermogen van het mout .

Gebruik je groenmout of geeeest dat maakt ook verschil  

Is het een mout dat  gerookt is of een gewone lichte mout .

Een standaard destilleer of pils mout is vrij hoog in diastatisch vermogen . Wanneer je 1 op 1 gebruikt blijven de maisch tijden bij een grerst of tarwe toevoeging vrijwel gelijk .

Een groenmout kan korten maar bijv een tarwe of rogge mout zal je tijd van mouten verlengen moeten

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?