Hallo leden,
Ik ben al even bezig met een gin recept wat ik morgen wil gaan stoken en er is 1 ding waar ik niet uit kom waarvan ik hoop dat iemand hier het antwoord op weet.
Voor mijn gin wil ik de basisbotanicals (jeneverbes, korianderzaad en engelwortel) eerst macereren op ethanol. Om ze vervolgens met de overige botanicals (lavendel, citroenmelisse, munt, basilicum en citrusschil) in de basket te doen en te stoken, uiteraard verdund naar 40%. Dit omdat deze basis botanicals wat lastiger hun smaak afgeven dan de petals en peels tijdens de vapor infusion.
Voor zover ik weet wil je voor een gin alleen de etherische oliën overhalen die smaak geven. Mijn ervaring met likeuren maken leert ook: als de smaak/geur van een olie of vet komt macereer dan in 80-96% abv. Is de gewilde smaak afkomstig van een zuur of suiker macereer dan in 40 tot 60% abv. Mij leek het dus logisch en efficiënt voor de aromas van mijn gin om de jeneverbes, korianderzaad en engelwortel te maceneren in 94% abv, en dit maceraat uiteraard voor de still run te verdunnen naar 40% abv.
Echter lees ik overal bij Gin recepten en in de boeken dat wanneer gewild, de botanicals voor de still run minimaal overnacht worden gemacereerd op 40% en vervolgens worden gedestilleerd. Dit terwijl de recepten ook aangeven dat je een 96% neutrale alcohol als basis moet gebruiken om gin te maken, dit is zelfs een eis voor de term "london dry gin". Op een Engels forum las ik zelfs dat Odin (van iStill) het iemand afraadde om de botanicals te macereren op 94% abv, maar niemand kon dit logisch onderbouwen of vertellen wat hier het nadeel van is.
De vraag is dan ook: Waarom zou je dan willen/moeten macereren in 40% abv??? Want hiermee extraheer je veel minder efficiënt je etherische oliën en wordt de gin minder aromatisch. Hopelijk heeft iemand hier meer kennis of zelfs ervaring mee. Zo niet ga ik zelf wel even een dubbele batch brouwen om te kijken welke gin de meeste geur en smaak overhoud.
Groeten en veel stookplezier
- DrankDier
Gisteren de mash gedestilleerd. De bruktemp kon ik dit keer, ondanks vol vermogen, niet op 88C krijgen. Waarschijnlijk door de aanwezigheid van de hoeveelheid oliën in de mash werd het kookpunt lager. uiteraard richting het einde kroop de temperatuur wel nog flink omhoog.
cuts van 250mL gemaakt en van ieder het %abv gemeten, geroken en geproefd op 40%. Vervolgens alle "goedgekeurde" cuts bij elkaar gegooid, gemeten en verdund naar 40%. De gin sloeg nu toch na een nachtje staan iets wazig. Er waren dus alsnog heel veel oliën meegekomen ondanks de wat lagere brugtemp. Vervolgens de Gin met een scheutje 96% opgehoogd zodat hij weer helder is. Op 44% is hij nu mooi in balans en helder.
Wat ik voornamelijk ruik en proef is eigenlijk alleen de jeneverbes, met name vooral de hars en schors hiervan. De koriander en engelwortel kunnen of door de verhouding, of omdat deze oliën zwaarder waren verloren zijn gegaan. In principe wel tevreden met het resultaat. Traditioneel moet jenverbes in gin de meest aanwezige botanical zijn en dat is zeker wel gelukt. Hij staat nu een weekje te rusten en wie weet welke geuren en smaken nog erbij komen.