Melasse zuiveren
Hallo allemaal normaal een passief lid maar nu toch even watΒ vragen 😀Β
Ik mijn eerste rum batch gemaakt en heb hier voor het basis recept van Jan aangehouden.Β Β
Het resultaat valt in ieder geval niet tegen maar heb toch het idee dat het beter kan.Β
Nu heb ik melasse geprobeerd te (zuiveren )Β
Door 1 deel melasse op 2 delen water naar 85 graden te verwarmen,en daarna heb ik het een nachtje met de deksel erop laten staan.Β
Nu was er de volgende ochtend niet echt een scheiding te zien en heb ik het maar allemaal in de vergist emmer gedaan.Β
Nu was mijn vraagΒ
1. Doe ik wat verkeerd ?Β
2. Haal je voordeel uit deze stap ?Β
3. Inverteren jullie de toegevoegde rietsuiker eerst of niet ?
Β
Alsvast bedanktΒ
Mvg MarcoΒ
Β
@gmp, ik heb misschien gemist dat je je voorstelde, maar als nog welkom. Melasse wassenΒ doe ik als volgt: 1 deel melasse, 2 delen water dit hou ik al roerend ruim 20 minuten op 85 graden. De andere dag is bij mij de dikke drap naar de bodem gezakt, dat laat ik achter in de pan de rest gaat de gistemmer in. Ik doe dit omdat bij mijn recept de melasse anders te nadrukkelijk aanwezig is.
Ja, ik inverteer rietsuiker ook.
@rumo thxs ik moet het dan waarschijnlijk dan wat langer op die 85 graden houden.Β
Ik ga donderdag mijn tweede batch maken dan ga ik zeker proberen. 👍 👍Β
@rumo jij gebruikt ook mout in je recept he , verwarm je de mout dan mee tot 85Β° en daar houden voor 20 minuten? en de volgende dag mout mee in het vergistvatΒ
@nathan2020 nee, bij 85 gr. is het gedaan met de mout. 1 deel melasse 2 delen water, 1 uur op 85 gr.(goed roeren) dat is voor het wassen. Maar ik laat het dan afkoelen naar 65 gr. dan de mout er bij voor 1 uur. De andere dag giet ik af en de dikke drap en de meeste mout blijft dan achter in de pan.
Melasse wassen heb ik eigenlijk nog nooit gedaan. Wat heeft dat voor effect op de smaak?Β
The best day to plant a tree was 20 years ago, the second best day is today!
Ik heb deze week ook mijn eerste batch gemaakt en de rietsuiker niet geinverteerd omdat dit niet in het recept van Jan staat! ik heb het enkel een paar minuten gekookt met de melasse om het op te lossen in het water. Had ik het wel moeten inverteren of is dat geen must?
De gelukkigste mensen hebben niet het het beste van alles. Zij maken van alles het beste.
@hilly wanneer je inverteert maak je van een disaccharidenΒ ( meervoudige suiker ) monosachariden ( Enkelvoudige suikers .
Dat is voor gist makkelijker te verwerken. Anders moet eerst het gist eerst de suikers losmaken alvorens omzetten .
Wil zeggen dat ook gist meer vervuiling en bijproducten uitstoot .
Ook al kun je maar deels omzetten het is altijd beter te inverteren.
Β
@robbert maar wat doet het wassen/zuiveren van de melasse door het te koken dan met de smaak? Ik dacht juist dat de rum smaak vooral bepaald werd door de melasse.
The best day to plant a tree was 20 years ago, the second best day is today!
@stephan Allereerst moet er onderscheid worden gemaakt tussen type rum.Β
Je heb de " light body" rum soorten die o.a. ook wel gestookt worden op kolom still zoals o.a. coffeystill's .Β
Denk aan bijv Bacardi.
Je heb de zware rums die op potstill worden gemaakt en dan ook de robuuste rums zoals uit de oude tijd van de slaven en scheeps lieden rumΒ
Voor de moderne gangbareΒ light body rums word de Melasse "gewassen ." " Gezuiverd "Β Dat kan door een toevoeging van bepaalde middelenΒ maar ook bijv door koken en laten bezinken en bezinksel uitscheppen .
Maar inderdaad zal je moderne light body eerdere krijgen.
Ook wordt dit wel gedaan om eventueel schuimen en aanbranding en soms overkoken / spugen in moderne ketels te voorkomen.
Een melasse verdunnen en slechtsΒ even verwarmen wordt ook wel gedaan om eventuele andere infecties te voorkomen . ( Pasteuriseren )
Melasse puur heeft normaal een brix van soms wel 70 daarin kunnen micro-organismen niet werken . Maar zodra verdunnen zodat een gist goed zou kunnen werken wordt melasse erg gevoelig voor infecties wat andere gewenste gisting tegen werkt.
Wanneer een Melasse vat onder druk komt of opbold is er al iets gaande en is koken of pasteuriseren echt voor een goede vergisting een must TENZIJ je een wilde vergisting juist wil .
Maar inderdaad elke bewerking heeft invloed opsmaak .
Dus wat is beoogde doel in smaak en daarop kun je verschillende manieren verwerken .
(Ook wordt voor melasse wel gamma stralen toegepast om infecties te voorkomen en dan vergist . )
Β
Β
@robbert Okay, ik snap het denk ik 😋 .
Β
Dus als ik rum wil met zoveel mogelijk smaak moet ik het dus niet wassen?Β Bacardi is nou niet bepaald mijn favoriete rum 😆 ..
The best day to plant a tree was 20 years ago, the second best day is today!
@stephan pasteuriseren en geen suiker toevoegen . .maar gebruik dan niet de Melasse die voor dier voeding wordt verkocht
@robbert ik gebruik alleen de melasse van Jan. De diervoeding is volgens mij vooral suikerbieten melasse toch?
Ik ga het eens proberen. Ik heb tot nog toe altijd de rietsuiker geΓ―nverteerd en de melasse er zo bij gedaan.
The best day to plant a tree was 20 years ago, the second best day is today!
@stephan er wordt enorm veel rauwe sugarcane melasse verwerkt in diervoeders .Β
Zelf haal ik altijdΒ ( als ik er weer eens aan toe ben ) een baal sugarcane die ik dan verwerk .Β
( Tot ongenoegen van huisgenoten vanwege stank )
Ik voeg verder nooit suikers toen er is voldoende aanwezig dan .
Ik hebΒ vorig jaar de Melasse van Jan ook geprobeerd en ook die zonder suiker . die staat nog op eik .Β
@robbert kun je eens precies vertellen hoe je de sugarcane verwerkt. Tot aan de gistemmer zou voldoende zijn. Mijn vrouw heeft suikerriet in haar tuin, maar ze vindt het maar onkruid.
@rumo als je goede suikerriet hebt . De stengels kappen bladeren verweideren . Met een schaaf ( electrische schaaf )Β maak je schillen of hakken met een bijl . Beetje water erbij in pan en koken .Β Dan alles persen en het geperste sap inkoken .
Je kunt ookΒ Schillen en persen en dan inkoken .
( Ik weet niet meer aan wie maar volgens mij heeft iemand van een forum poos terug mijn pers gekocht )Β
@rumoΒ ik nam altijd een baal mee en kookte uit en vulde mijn kannen met wat ik eruit kreeg de ene keer is er wat meer opbrengst dan de andere.
Ik ging nooit zo uit van 25 liter jarrycans .
Maar het zal ongeveer neer komen op 40 tot 45 kilo als je schone , blad vrije stokken hebt .
@robbert deze snap ik niet het is een melasse dus een rest procentΒ en deze worden ook gebruikt in de diervoeding . Dus ik snap even niet wat er mis aan is je kookt hem af haalt hem door een kΓ€asdoek. Alle restproducten worden gebruikt als diervoeding vooral melasse .
Product meen ik dan en nog een vraag over eierschalen doen juliie die na de vergisting er in of tijdens de vergisting en de hoeveelheid hiervan b.v.d. groet Guus
@gusjke melasse wordt met weinig bewerkingenΒ ( rauw ) verkocht.Β Voor verder gebruik moet je het dus verder voor bereiden .
@gusjke je kunt even koken en met eiwit de melasse voorbehandelen. .
Wanneer ne de melasse voor vergisting klaar hebt kun je eierschalen of schelpen toevoegen.Β Wanneer zuurtegraad omhoog loopt " vreet "Β als het waren het zuur aan de gebonden kalk. Wat dan het zuurΒ neutraliseert zo zal het p.h. niet snel dalen.Β
@robbert bedankt heb ik gedaan en hij loopt al even open gemaakt en de eierschalen van twee eieren er bij gedaan . Ik appelmelasse en heb ik op dezelfde manier behandeld werkt goed wel 10 liter zelfgemaakte appelmoes en 2 kg rietsuiker er bij gedaan . Als voeding twee lepels tomatenpuree theelepel dap en citroen zuur theelepel. Dan had ik er een vitamine c tablet er bij gedaan . Nu even een maand wachten nogmaals bedankt.
@gusjke waarom tomaten puree ? Een gebruik voortgekomen uit armoede van moonshinersΒ kneierij.Β
Tomaten puree geeft verzuring , bijsmaak en vervuiling ..Β Β
Β
@robbert nou dan is dit ook de laatste keer ik gebruik normaal dap of havermouth maar ik had dit gelezen hier op een rum recept ik heb hem nu twee keer gebruikt afwachten hoe merk ik dat aan de smaak.
@stokes ik weet zelf niet meer waar ik die gekocht heb ik heb eens een kilo gekocht daar doe je zolang mee meen braumarkt . Ik heb voedingszout een theelepel per liter.
-
@robbert bedankt ik zie dat ik dingen te veel gebruik met in een mijn achterhoofd baat het niet dan schaadt het niet maar deze hoeveelheid had ik van de verpakking over genomen. Maar ik ga daar voortaan wel op letten nu .Ik zit wel vaker met de hoeveelheidΒ van een theelepel en de grote daar van. Dan heb je gauw de neiging och wat meer is niet erg. Maar is het schadelijk wat doet het met de vergisting verzuren dat kan en wat doet zuur met de later de alcoholΒ met dien verstande dat je hem twee tot drie keer verstookt met potstill of moet je hem met de kolom stoken met reflux dus dan was je hem nog eens. Ik vraag dat omdat ik nu twee emmers heb staan met te veel voeding een blikje tomatenpureeΒ per 25 liter en dap . Maar hij vergist goedΒ ik laat hem staan meestal 4 weken . Ik laat de alcohol daarna maanden rusten en laat ik er af en toe lucht bij had ik gezien bij een stokerijΒ en doe ik dat nu ook. Ik proef en vergelijken kan ik niet dat is soms jammer maar ondertussen proef ik wel verschil in smaken en tijdens het stoken proef ik ook bevalt het niet dan gooi ik het weg of stook het opnieuw. Sorry voor mijn taalfouten ik doe dit op mijn gsm.
@gusjke Te weinig gistvoeding zal gist vroegtijdig stoppen teveel gistvoeding als DAB geeft vervuiling wat negatief effect kan hebben op vergistingen , maar ook de smaak kan aantasten en kwaliteit van alcohol . troebel worden en zweem kan er ontstaat wanneer stoffen hechten en meekomen met alcohol .
Wanneer een alcohol hoog in zuren zit kan ook bij koperen ketels of onderdelen van de ketel oxidatie ontstaan tijdens destilatie wat mee komt en ook een zweem in alcohol geven maar ook kans op foute ester vorming en acetaat .
Er zijn mensen die ook een beslag na vergisten lang laten staan wat niet gelijk bederf geeft maar wel zijn er naast alcohol stoffen die gaan binden of ontleden wat kwaliteit benadeeld .
Gestookte alcohol heeft meteen na destilatie ook niet de beoogde smaak daarvoor moet het rijpen .Β Daarbij vormen van allerhande esters , stoffen oxideren .Β Β
De beste manier om te rijpen is tijd en opslag in een container of vat dat kan ademen.Β
( Het versneld verouderen met temperaturen wisselen , verwarmen of met ultrasoon en ook chemisch verouderen geeft wel snel iets op tafel maar het is ALTIJD terug te vinden in smaak ! )
@robbert dank je wel maar wat raad je me aan kolom of potstill er zit te veel voeding in en die zweem komt me bekend voor. Ik heb er veel opnieuw gestookt daardoor . Maar dat heb ik niet altijd gelukkig maar ik ga er nu zeker op letten fruit is eigenlijk mijn meest gangbare optie . Dat heb ik voorhanden pruimen peren appels en alles pruimen op wilde vergisting.Β Peren nu ook geprobeerd hij gaat zal niet zoveel opleveren ik had een combi gemaakt met over rijpen appels afwachten dus.
@gusjke zelf zou ik bij dergelijke fout iets zwavelzuurΒ toevoegen hierna ph corrigeren tot 5 a 6 en dan op pot destilleren.Β
Als je dat niet aan durft neem dan glycerine voeg dat toe en destileer zo dat je niet boven 86 gr oo brug komt .
Β
@robbert dank je wel als je glycerine google dan komt er veel naar voren welke is de beste en hoeveel op 25 liter is dat direct voor de stook neem ik aan . Ik wacht 4 weken dan doe ik het er bij en dan stook ik .
@gusjke elke plantaardige glycerine kun je gebruiken. Vino ferm of KruidvatΒ beide is prima . 10 - 15 mil per liter .
@robbert bedankt voor de informatie deze zal ik zeker gaan toepassen. Vooral die appelmelasse ik kreeg die niet goed op gang bleef maar uit proberen met alle soorten gisten uiteindelijk met 50 gram bakkersgist en een starter gemaakt gaat hij maar daar door dacht ik steeds aan de gistvoeding.Β Maar daar licht het niet aan ph kan je niet meten lastig. Dus zoek je naar andere wegen met dat eiwit en verdunnen loopt hij wel te veel gist is dat ook nadelig voor de alcohol
Geweldig weer alle info 👍 👍 👍Β
Als we toch bezig zijn nog een vraagjeΒ
Voor de tweede batch heb ik drie liter dunder bewaard dus deze voeg ik toe.Β
Nu zag ik in wat YouTube filmpjes dat je ook de overgebleven gist kan hergebruiken voor een volgende generatie.Β
Is ditΒ aan te bevelen of niet ?Β
Ik ben benieuwd wat jullie ervaringen hiermee zijn.Β
Β
@gmp gist gebruik en " dunder" zijn verschillende dingen .
Als je gist wil hergebruik zal je deze ook eerst zoveel mogelijk moeten schoonmakenΒ / regenereren .
Hou wel in achterhoofd dat er zijn zo enorm veel gisten te verkrijgen dat je moet afvragen is het voor jou zelf de moete waard. .
Je kunt ook zelf vers gist opkweken wat sneller en ook met minder kans op mislukken is .
@robbert ik maak heel weinig rum en heb dan ook standaard geenΒ dunder, nu zie ik ook stookwinkel wel an een tijdje de melasse vooraan staan en wil toch weer wat rum maken. Is het mogelijk om eenvoudig toch een dunder te maken zonder daadwerkelijk een beslag te maken?
@dutchgold "Dunder " is van oorsprong een deel van de achtergebleven restanten van de eerste overhaal wat opnieuw wordt gebruiktΒ bij een tweede overhaal of eventueel wordt geΓ―ntroduceerd bij een volgende eerste overhaal .
Ook wordt het bezinksel deel wel gebruikt en toegevoegd aan nieuwe vergisting beslag ..
Het gaat met het gebruik van "dunder" om o.a. een aatal type zuren , mineralen en bacteriΓ«n wat voor extra verestering zorgt .
Wanneer je een eerste batch gaat maken zal je dus geen " dunder" voor handen hebbenΒ . !( Een vervangend additief is voor hobbisten moelijk te verkrijgen )
Β
- @robbert bedankt, hier was ik al bang voor. In dit geval zal ik dan toch maar een beslag moeten maken zonder dunder. Of er moet iemand zijn die zijn dunder wil uitlenen😂
Er zijn heel veel goede rums waarbij geen dunder is gebruikt .
Dus komt vast wel goed.
Β
@gmp je kunt gist hetgebruiken maar je moet het wel " reinigen. "Β Je neemt anders ook zuren van de autolyse mee .
Hoi Robbert bedankt voor je uitlegΒ
De dunder voeg ik idd toe aan de tweede batch die ik ga maken Ipv 3 liter water.Β
Uiteraard wel weer nieuwe gisten en voeding enz erbij.Β
Als ik jeΒ goed begrijp heeft het hergebruiken van het gistbed niet veel toegevoegde waarde in deze?Β
Omdat ik nog een beginner ben gebruik nog kant en klare zakjes voeding/gist. 🙈
Het opkweken van verse gist is wel iets wat mij erg interessant lijkt en ga ik mij ook zeker even in verdiepen.
Heeft het gebruik hiervan buiten misschien een evtΒ kostenbesparing nog invloed op de smaak ?Β
Mvg MarcoΒ
hallo Rumo, heb uit gekkigheid ook suikkerrietplant besteld voor in de tuin. Maar nu lees ik overal dat die dus niet tegen kou kan (bij minder dan 5 graden zou ze afsterven) en in de winter binnen moet. Mag ik vragen hoe u vrouw dat doet.Β
@knooier, ja 40 tot 45 graden nu, dan groei de suikerriet wel. Ik hoop ooit eens een verslag te doe van een rum maken volledig uit mijn achter tuin gemaakt.
Laatste bericht: Startersvragen bij ketelkeuze Ons nieuwste lid: indenbosch Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost PrivΓ© Gesloten