Meldingen
Alles wissen

Melasse zuiveren


Berichten: 32
 Gmp
Topic starter
(@gmp)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo allemaal normaal een passief lid maar nu toch even wat  vragen 😀 

Ik mijn eerste rum batch gemaakt en heb hier voor het basis recept van Jan aangehouden.  

Het resultaat valt in ieder geval niet tegen maar heb toch het idee dat het beter kan. 

Nu heb ik melasse geprobeerd te (zuiveren ) 

Door 1 deel melasse op 2 delen water naar 85 graden te verwarmen,en daarna heb ik het een nachtje met de deksel erop laten staan. 

Nu was er de volgende ochtend niet echt een scheiding te zien en heb ik het maar allemaal in de vergist emmer gedaan. 

Nu was mijn vraag 

1. Doe ik wat verkeerd ? 

2. Haal je voordeel uit deze stap ? 

3. Inverteren jullie de toegevoegde rietsuiker eerst of niet ?

 

Alsvast bedankt 

Mvg Marco 

 

Beantwoorden
53 reacties
6 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@gmp, ik heb misschien gemist dat je je voorstelde, maar als nog welkom. Melasse wassen  doe ik als volgt: 1 deel melasse, 2 delen water dit hou ik al roerend ruim 20 minuten op 85 graden. De andere dag is bij mij de dikke drap naar de bodem gezakt, dat laat ik achter in de pan de rest gaat de gistemmer in. Ik doe dit omdat bij mijn recept de melasse anders te nadrukkelijk aanwezig is.

Ja, ik inverteer rietsuiker ook.

Beantwoorden
 Gmp
(@gmp)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 32

@rumo thxs ik moet het dan waarschijnlijk dan wat langer op die 85 graden houden. 

Ik ga donderdag mijn tweede batch maken dan ga ik zeker proberen. 👍 👍 

Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@rumo

Gebruik je een hevel hiervoor of giet je gewoon

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@stefanjo, ik giet voorzichtig af.

Beantwoorden
(@nathan2020)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 41

@rumo jij gebruikt ook mout in je recept he , verwarm je de mout dan mee tot 85° en daar houden voor 20 minuten? en de volgende dag mout mee in het vergistvat 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@nathan2020 nee, bij 85 gr. is het gedaan met de mout. 1 deel melasse 2 delen water, 1 uur op 85 gr.(goed roeren) dat is voor het wassen. Maar ik laat het dan afkoelen naar 65 gr. dan de mout er bij voor 1 uur. De andere dag giet ik af en de dikke drap en de meeste mout blijft dan achter in de pan.

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Melasse wassen heb ik eigenlijk nog nooit gedaan. Wat heeft dat voor effect op de smaak? 

Beantwoorden
Hilly
Berichten: 152
(@hilly)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb deze week ook mijn eerste batch gemaakt en de rietsuiker niet geinverteerd omdat dit niet in het recept van Jan staat! ik heb het enkel een paar minuten gekookt met de melasse om het op te lossen in het water. Had ik het wel moeten inverteren of is dat geen must?

Beantwoorden
33 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@hilly wanneer je inverteert maak je van een disacchariden  ( meervoudige suiker ) monosachariden ( Enkelvoudige suikers .

Dat is voor gist makkelijker te verwerken. Anders moet eerst het gist eerst de suikers losmaken alvorens omzetten .

Wil zeggen dat ook gist meer vervuiling en bijproducten uitstoot .

Ook al kun je maar deels omzetten het is altijd beter te inverteren.

 

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 457

@robbert maar wat doet het wassen/zuiveren van de melasse door het te koken dan met de smaak? Ik dacht juist dat de rum smaak vooral bepaald werd door de melasse.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@stephan Allereerst moet er onderscheid worden gemaakt tussen type rum. 

Je heb de " light body" rum soorten die o.a. ook wel gestookt worden op kolom still zoals o.a. coffeystill's . 

Denk aan bijv Bacardi.

Je heb de zware rums die op potstill worden gemaakt en dan ook de robuuste rums zoals uit de oude tijd van de slaven en scheeps lieden rum 

Voor de moderne gangbare  light body rums word de Melasse "gewassen ." " Gezuiverd "  Dat kan door een toevoeging van bepaalde middelen  maar ook bijv door koken en laten bezinken en bezinksel uitscheppen .

Maar inderdaad zal je moderne light body eerdere krijgen.

Ook wordt dit wel gedaan om eventueel schuimen en aanbranding en soms overkoken / spugen in moderne ketels te voorkomen.

Een melasse verdunnen en slechts  even verwarmen wordt ook wel gedaan om eventuele andere infecties te voorkomen . ( Pasteuriseren )

Melasse puur heeft normaal een brix van soms wel 70 daarin kunnen micro-organismen niet werken . Maar zodra verdunnen zodat een gist goed zou kunnen werken wordt melasse erg gevoelig voor infecties wat andere gewenste gisting tegen werkt.

Wanneer een Melasse vat onder druk komt of opbold is er al iets gaande en is koken of pasteuriseren echt voor een goede vergisting een must TENZIJ je een wilde vergisting juist wil .

Maar inderdaad elke bewerking heeft invloed opsmaak .

Dus wat is beoogde doel in smaak en daarop kun je verschillende manieren verwerken .

(Ook wordt voor melasse wel gamma stralen toegepast om infecties te voorkomen en dan vergist . )

 

 

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 457

@robbert Okay, ik snap het denk ik 😋 .

 

Dus als ik rum wil met zoveel mogelijk smaak moet ik het dus niet wassen?  Bacardi is nou niet bepaald mijn favoriete rum 😆 ..

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@stephan pasteuriseren en geen suiker toevoegen . .maar gebruik dan niet de Melasse die voor dier voeding wordt verkocht

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 457

@robbert ik gebruik alleen de melasse van Jan. De diervoeding is volgens mij vooral suikerbieten melasse toch?

Ik ga het eens proberen. Ik heb tot nog toe altijd de rietsuiker geïnverteerd en de melasse er zo bij gedaan.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@stephan er wordt enorm veel rauwe sugarcane melasse verwerkt in diervoeders . 

Zelf haal ik altijd  ( als ik er weer eens aan toe ben ) een baal sugarcane die ik dan verwerk . 

( Tot ongenoegen van huisgenoten vanwege stank )

Ik voeg verder nooit suikers toen er is voldoende aanwezig dan .

Ik heb  vorig jaar de Melasse van Jan ook geprobeerd en ook die zonder suiker . die staat nog op eik . 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@robbert kun je eens precies vertellen hoe je de sugarcane verwerkt. Tot aan de gistemmer zou voldoende zijn. Mijn vrouw heeft suikerriet in haar tuin, maar ze vindt het maar onkruid.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@rumo als je goede suikerriet hebt . De stengels kappen bladeren verweideren . Met een schaaf ( electrische schaaf )  maak je schillen of hakken met een bijl . Beetje water erbij in pan en koken .  Dan alles persen en het geperste sap inkoken .

Je kunt ook  Schillen en persen en dan inkoken .

( Ik weet niet meer aan wie maar volgens mij heeft iemand van een forum poos terug mijn pers gekocht ) 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@robbert, en hoeveel kg heb je dan nodig voor 25 liter?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@rumo  ik nam altijd een baal mee en kookte uit en vulde mijn kannen met wat ik eruit kreeg de ene keer is er wat meer opbrengst dan de andere.

Ik ging nooit zo uit van 25 liter jarrycans .

Maar het zal ongeveer neer komen op 40 tot 45 kilo als je schone , blad vrije stokken hebt .

Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@robbert als ik een baal zou willen, in welke hoek moet ik zoeken om het te kopen?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@stefanjo import groothandels . Zoals " van Gelder" . 

Beantwoorden
(@gusjke)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@robbert deze snap ik niet het is een melasse dus een rest procent  en deze worden ook gebruikt in de diervoeding . Dus ik snap even niet wat er mis aan is je kookt hem af haalt hem door een käasdoek. Alle restproducten worden gebruikt als diervoeding vooral melasse .

Beantwoorden
(@gusjke)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

Product meen ik dan en nog een vraag over eierschalen doen juliie die na de vergisting er in of tijdens de vergisting en de hoeveelheid hiervan b.v.d. groet Guus

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@gusjke melasse wordt met weinig bewerkingen  ( rauw ) verkocht.  Voor verder gebruik moet je het dus verder voor bereiden .

Beantwoorden
(@gusjke)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@robbert dus koken en verder heb ik gelezen en die eierschalen enig idee .

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@gusjke je kunt even koken en met eiwit de melasse voorbehandelen. .

Wanneer ne de melasse voor vergisting klaar hebt kun je eierschalen of schelpen toevoegen.  Wanneer zuurtegraad omhoog loopt " vreet "  als het waren het zuur aan de gebonden kalk. Wat dan het zuur  neutraliseert zo zal het p.h. niet snel dalen. 

Beantwoorden
(@gusjke)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@robbert bedankt heb ik gedaan en hij loopt al even open gemaakt en de eierschalen van twee eieren er bij gedaan . Ik appelmelasse en heb ik op dezelfde manier behandeld werkt goed wel 10 liter zelfgemaakte appelmoes en 2 kg rietsuiker er bij gedaan . Als voeding twee lepels tomatenpuree theelepel dap en citroen zuur theelepel. Dan had ik er een vitamine c tablet er bij gedaan . Nu even een maand wachten nogmaals bedankt.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@gusjke waarom tomaten puree ? Een gebruik voortgekomen uit armoede van moonshiners  kneierij. 

Tomaten puree geeft verzuring , bijsmaak en vervuiling ..  

 

Beantwoorden
(@gusjke)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@robbert nou dan is dit ook de laatste keer ik gebruik normaal dap of havermouth maar ik had dit gelezen hier op een rum recept ik heb hem nu twee keer gebruikt afwachten hoe merk ik dat aan de smaak.

Beantwoorden
(@stokes)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 16

@gusjke en @robbert, beetje off topic, maar waar kopen jullie dap? Ik wil eens het teddysad recept proberen, maar zou niet weten wat dap is of waar ik het dus kan bestellen.

Beantwoorden
(@gusjke)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@stokes ik weet zelf niet meer waar ik die gekocht heb ik heb eens een kilo gekocht daar doe je zolang mee meen braumarkt . Ik heb voedingszout een theelepel per liter.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@gusjke 1 theelepel per liter is vrij veel . 3 tot 5 gram per 10 liter is voldoende .

Beantwoorden
(@gusjke)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25
  • @robbert bedankt ik zie dat ik dingen te veel gebruik met in een mijn achterhoofd baat het niet dan schaadt het niet maar deze hoeveelheid had ik van de verpakking over genomen. Maar ik ga daar voortaan wel op letten nu .Ik zit wel vaker met de hoeveelheid  van een theelepel en de grote daar van. Dan heb je gauw de neiging och wat meer is niet erg. Maar is het schadelijk wat doet het met de vergisting verzuren dat kan en wat doet zuur met de later de alcohol  met dien verstande dat je hem twee tot drie keer verstookt met potstill of moet je hem met de kolom stoken met reflux dus dan was je hem nog eens. Ik vraag dat omdat ik nu twee emmers heb staan met te veel voeding een blikje tomatenpuree  per 25 liter en dap . Maar hij vergist goed  ik laat hem staan meestal 4 weken . Ik laat de alcohol daarna maanden rusten en laat ik er af en toe lucht bij had ik gezien bij een stokerij  en doe ik dat nu ook. Ik proef en vergelijken kan ik niet dat is soms jammer maar ondertussen proef ik wel verschil in smaken en tijdens het stoken proef ik ook bevalt het niet dan gooi ik het weg of stook het opnieuw. Sorry voor mijn taalfouten ik doe dit op mijn gsm.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@gusjke Te weinig gistvoeding zal gist vroegtijdig stoppen teveel gistvoeding als DAB geeft vervuiling wat negatief effect kan hebben op vergistingen , maar ook de smaak kan aantasten en kwaliteit van alcohol . troebel worden en zweem kan er ontstaat wanneer stoffen hechten en meekomen met alcohol .

Wanneer een alcohol hoog in zuren zit kan ook bij koperen ketels of onderdelen van de ketel oxidatie ontstaan tijdens destilatie wat mee komt en ook een zweem in alcohol geven maar ook kans op foute ester vorming en acetaat .

Er zijn mensen die ook een beslag na vergisten lang laten staan wat niet gelijk bederf geeft maar wel zijn er naast alcohol stoffen die gaan binden of ontleden wat kwaliteit benadeeld .

Gestookte alcohol heeft meteen na destilatie ook niet de beoogde smaak daarvoor moet het rijpen .  Daarbij vormen van allerhande esters , stoffen oxideren .  

De beste manier om te rijpen is tijd en opslag in een container of vat dat kan ademen. 

( Het versneld verouderen met temperaturen wisselen , verwarmen of met ultrasoon en ook chemisch verouderen geeft wel snel iets op tafel maar het is ALTIJD terug te vinden in smaak ! )

Beantwoorden
(@gusjke)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@robbert dank je wel maar wat raad je me aan kolom of potstill er zit te veel voeding in en die zweem komt me bekend voor. Ik heb er veel opnieuw gestookt daardoor . Maar dat heb ik niet altijd gelukkig maar ik ga er nu zeker op letten fruit is eigenlijk mijn meest gangbare optie . Dat heb ik voorhanden pruimen peren appels en alles pruimen op wilde vergisting.  Peren nu ook geprobeerd hij gaat zal niet zoveel opleveren ik had een combi gemaakt met over rijpen appels afwachten dus.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@gusjke zelf zou ik bij dergelijke fout iets zwavelzuur  toevoegen hierna ph corrigeren tot 5 a 6 en dan op pot destilleren. 

Als je dat niet aan durft neem dan glycerine voeg dat toe en destileer zo dat je niet boven 86 gr oo brug komt .

 

Beantwoorden
(@gusjke)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@robbert dank je wel als je glycerine google dan komt er veel naar voren welke is de beste en hoeveel op 25 liter is dat direct voor de stook neem ik aan . Ik wacht 4 weken dan doe ik het er bij en dan stook ik .

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@gusjke elke plantaardige glycerine kun je gebruiken. Vino ferm of Kruidvat  beide is prima . 10 - 15 mil per liter .

Beantwoorden
(@gusjke)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@robbert bedankt voor de informatie deze zal ik zeker gaan toepassen. Vooral die appelmelasse ik kreeg die niet goed op gang bleef maar uit proberen met alle soorten gisten uiteindelijk met 50 gram bakkersgist en een starter gemaakt gaat hij maar daar door dacht ik steeds aan de gistvoeding.  Maar daar licht het niet aan ph kan je niet meten lastig. Dus zoek je naar andere wegen met dat eiwit en verdunnen loopt hij wel te veel gist is dat ook nadelig voor de alcohol

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@stokes ik neem aan dat Stookwinkel het verkoopt .

Beantwoorden
(@stokes)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 16

@robbert en @gusjke, bedankt. Heb het gevonden.

Beantwoorden
Berichten: 32
 Gmp
Topic starter
(@gmp)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Geweldig weer alle info 👍 👍 👍 

Als we toch bezig zijn nog een vraagje 

Voor de tweede batch heb ik drie liter dunder bewaard dus deze voeg ik toe. 

Nu zag ik in wat YouTube filmpjes dat je ook de overgebleven gist kan hergebruiken voor een volgende generatie. 

Is dit  aan te bevelen of niet ? 

Ik ben benieuwd wat jullie ervaringen hiermee zijn. 

 

Beantwoorden
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@gmp gist gebruik en " dunder" zijn verschillende dingen .

Als je gist wil hergebruik zal je deze ook eerst zoveel mogelijk moeten schoonmaken  / regenereren .

Hou wel in achterhoofd dat er zijn zo enorm veel gisten te verkrijgen dat je moet afvragen is het voor jou zelf de moete waard. .

Je kunt ook zelf vers gist opkweken wat sneller en ook met minder kans op mislukken is .

Beantwoorden
(@dutchgold)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 141

@robbert ik maak heel weinig rum en heb dan ook standaard geen dunder, nu zie ik ook stookwinkel wel an een tijdje de melasse vooraan staan en wil toch weer wat rum maken. Is het mogelijk om eenvoudig toch een dunder te maken zonder daadwerkelijk een beslag te maken?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@dutchgold "Dunder " is van oorsprong een deel van de achtergebleven restanten van de eerste overhaal wat opnieuw wordt gebruikt  bij een tweede overhaal of eventueel wordt geïntroduceerd bij een volgende eerste overhaal .

Ook wordt het bezinksel deel wel gebruikt en toegevoegd aan nieuwe vergisting beslag ..

Het gaat met het gebruik van "dunder" om o.a. een aatal type zuren , mineralen en bacteriën wat voor extra verestering zorgt .

Wanneer je een eerste batch gaat maken zal je dus geen " dunder" voor handen hebben  . !( Een vervangend additief is voor hobbisten moelijk te verkrijgen )

 

Beantwoorden
(@dutchgold)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 141
  • @robbert bedankt, hier was ik al bang voor. In dit geval zal ik dan toch maar een beslag moeten maken zonder dunder. Of er moet iemand zijn die zijn dunder wil uitlenen😂
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

Er zijn heel veel goede rums waarbij geen dunder is gebruikt .

Dus komt vast wel goed.

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@gmp je kunt gist hetgebruiken maar je moet het wel " reinigen. "  Je neemt anders ook zuren van de autolyse mee .

Beantwoorden
Berichten: 32
 Gmp
Topic starter
(@gmp)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hoi Robbert bedankt voor je uitleg 

De dunder voeg ik idd toe aan de tweede batch die ik ga maken Ipv 3 liter water. 

Uiteraard wel weer nieuwe gisten en voeding enz erbij. 

Als ik je  goed begrijp heeft het hergebruiken van het gistbed niet veel toegevoegde waarde in deze? 

Omdat ik nog een beginner ben gebruik nog kant en klare zakjes voeding/gist. 🙈

Het opkweken van verse gist is wel iets wat mij erg interessant lijkt en ga ik mij ook zeker even in verdiepen.

Heeft het gebruik hiervan buiten misschien een evt  kostenbesparing nog invloed op de smaak ? 

Mvg Marco 

Beantwoorden
Berichten: 113
(@knooier)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

hallo Rumo, heb uit gekkigheid ook suikkerrietplant besteld voor in de tuin. Maar nu lees ik overal dat die dus niet tegen kou kan (bij minder dan 5 graden zou ze afsterven) en in de winter binnen moet. Mag ik vragen hoe u vrouw dat doet. 

Beantwoorden
3 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@knooier heel makkelijk, ze heeft een tuin in Thailand 😆

Beantwoorden
(@knooier)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 113

@rumo tja, daar kan ik niet tegenop 🤣

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@knooier, ja 40 tot 45 graden nu, dan groei de suikerriet wel. Ik hoop ooit eens een verslag te doe van een rum maken volledig uit mijn achter tuin gemaakt.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?