Hallo allemaal normaal een passief lid maar nu toch even wat vragen 😀Â
Ik mijn eerste rum batch gemaakt en heb hier voor het basis recept van Jan aangehouden. Â
Het resultaat valt in ieder geval niet tegen maar heb toch het idee dat het beter kan.Â
Nu heb ik melasse geprobeerd te (zuiveren )Â
Door 1 deel melasse op 2 delen water naar 85 graden te verwarmen,en daarna heb ik het een nachtje met de deksel erop laten staan.Â
Nu was er de volgende ochtend niet echt een scheiding te zien en heb ik het maar allemaal in de vergist emmer gedaan.Â
Nu was mijn vraagÂ
1. Doe ik wat verkeerd ?Â
2. Haal je voordeel uit deze stap ?Â
3. Inverteren jullie de toegevoegde rietsuiker eerst of niet ?
Â
Alsvast bedanktÂ
Mvg MarcoÂ
Â
Melasse wassen heb ik eigenlijk nog nooit gedaan. Wat heeft dat voor effect op de smaak?Â
Ik heb deze week ook mijn eerste batch gemaakt en de rietsuiker niet geinverteerd omdat dit niet in het recept van Jan staat! ik heb het enkel een paar minuten gekookt met de melasse om het op te lossen in het water. Had ik het wel moeten inverteren of is dat geen must?
Geweldig weer alle info 👍 👍 👍Â
Als we toch bezig zijn nog een vraagjeÂ
Voor de tweede batch heb ik drie liter dunder bewaard dus deze voeg ik toe.Â
Nu zag ik in wat YouTube filmpjes dat je ook de overgebleven gist kan hergebruiken voor een volgende generatie.Â
Is dit aan te bevelen of niet ?Â
Ik ben benieuwd wat jullie ervaringen hiermee zijn.Â
Â
Hoi Robbert bedankt voor je uitlegÂ
De dunder voeg ik idd toe aan de tweede batch die ik ga maken Ipv 3 liter water.Â
Uiteraard wel weer nieuwe gisten en voeding enz erbij.Â
Als ik je goed begrijp heeft het hergebruiken van het gistbed niet veel toegevoegde waarde in deze?Â
Omdat ik nog een beginner ben gebruik nog kant en klare zakjes voeding/gist. 🙈
Het opkweken van verse gist is wel iets wat mij erg interessant lijkt en ga ik mij ook zeker even in verdiepen.
Heeft het gebruik hiervan buiten misschien een evt kostenbesparing nog invloed op de smaak ?Â
Mvg MarcoÂ
hallo Rumo, heb uit gekkigheid ook suikkerrietplant besteld voor in de tuin. Maar nu lees ik overal dat die dus niet tegen kou kan (bij minder dan 5 graden zou ze afsterven) en in de winter binnen moet. Mag ik vragen hoe u vrouw dat doet.Â