Hoeveel voorloop moet ik weggooien bij een rietsuiker mais wash 25 liter
Voor de goede orde: dat heeft niks met methanol te maken!!!
In de eerste plaats zal er in een rietsuikerwijn weinig tot geen methanol zitten en in de tweede plaats is methanol zelden tot nooit een probleem.
De reden dat de voorloop of het voorvocht weggegooid wordt zit hem in de viezigheden die daarin zitten: acetaldehyde, ethylacetaat en aceton. Dat spul stinkt erg en wil je dus kwijt zijn. Maar gelukkig komen ze vroeg en tamelijk geconcentreerd over en kun je ze goed ruiken. Dus als je het begin van de stook in kleine potjes opvangt, kun je goed beslissen tot waar je de rotzooi weg wilt gooien. (Dan ben je wel tegelijk een deel van de geur- en smaakloze methanol kwijt, maar nog lang niet alles.)
De reden dat mensen bang zijn van methanol is, dat illegale alcohol door sommige louche verkopers soms versneden wordt met goedkopere methanol en dan wel giftig wordt. Dit wordt door sommige overheden een beetje aangedikt om mensen te weerhouden van zelfgestookte sterke drank. Van de bekende gevallen van pakweg de laatste 20 jaar van over de hele wereld is er geen een het gevolg van mislukte gisting of stook. Allemaal het gevolg van hebzucht.
Het antwoord op je vraag is dus: beslis aan de hand van je neus en smaak.