Meldingen
Alles wissen

Methanol, blind worden, fabels en feiten

Pagina 1 / 8

Stookforum
Berichten: 6588
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Methanol? Giftige alcohol? Blind worden? Overlijden? 

Zeer veel mensen die nog nooit gestookt hebben en iets horen over het hobby stoken associëren het hobbystoken direct met blind worden of overlijden. Terwijl er niemand op dit moment in leven is die iemand kent die hier van blind geworden is of een artikel kan laten zien dat dit in West Europa wel eens voorkomt. Ik krijg zelfs wel eens een boze mail, tweet of privebericht op Facebook van mensen die vinden dat wij hier direct mee moeten ophouden en of wij niet weten dat je van zelf gestookte drank blind zal worden. Ik moet heel vaak hetzelfde verhaal weer gaan vertellen over welke risico’s er nu zijn en hoe je dat kunt voorkomen. Voortaan verwijs ik iedereen naar dit topic. Ik pin het vast in de categorie stooktips zodat het bovenaan blijft staan.

Wat is methanol?

Er zijn verschillende soorten alcoholen. Deze alcoholen hebben allemaal verschillende kookpunten waardoor ze van elkaar gescheiden kunnen worden. Deze alcoholen ga ik nu niet allemaal benoemen, ik beperk mij tot Ethanol (De alcohol die we willen hebben) en Methanol (De alcohol waar je blind van kunt worden) Andere alcoholen en hun kookpunten mogen bij de reacties besproken worden. Methanol wordt ook wel houtgeest genoemd. Deze naam heeft methanol van vroeger uit waarschijnlijk gekregen omdat je het in je vergisting kunt krijgen wanneer je veel steeltjes en pitjes (houtachtigen) van je fruit mee vergist. Echter methanol kan ook worden gevormd door de aanwezigheid van pectine. Pectine is een stof in de celwand van het fruit. Het is meer bekend omdat het erg nuttig is als geleermiddel, handig als je jam gaat maken. Bij fruit met veel pectine, bijvoorbeeld pruimen, heb je maar heel weinig geleisuiker nodig om jam te maken. Het is namelijk zeer rijk aan pectine. Dit betekent voor de hobbystoker echter dat hij extra moet opletten bij pectine rijke vruchten.

Wil je fruit stoken,? Wees niet bang! De makkelijkste manier is om eerst te zorgen dat het fruit geperst is. Je bent dan direct van de pitten en steeltjes af die methanol kunnen vormen, daarnaast blijft de pulp achter in je sapcentrifuge en daar zit dus ook het meeste van de celwanden, en dus de pectine in. Wil je zeker weten dat je nog minder pectine in je sap hebt zitten, dan kun je  zakje pectolase enzymen per 25 liter toevoegen. Deze enzymen breken de pectine af. Als je eens wilt zien hoe snel dat werkt, strooi dan eens een beetje in een pot met pruimenjam en zie hoe snel dat vloeibaar wordt! (De pectine die in de jam als bindmiddel geeft gefungeerd wordt afgebroken, de jam verliest zijn binding)

Hoe bang moet ik zijn dat mijn zelfgestookte product niet giftig is en dat ik er niet blind van zal worden?

Wanneer je alcohol stookt heb  je vast wel eens gehoord dat de voorloop, de eerste alcohol die uit de ketel komt wordt weggegooid. Waarom is dit? Methanol heeft een kookpunt van 65 graden Celcius. Ethanol, de alcohol die we willen hebben heeft een kookpunt van 78 graden Celcius. Het ligt dus voor de hand dat de Methanol alcohol eerder verdampt dan de Ethanol. Dat is een feit, maar het is niet gezegd dat daarmee alle Methanol weg is (wel een aanzienlijk deel omdat methanol in veel mindere mate aanwezig is dan Ethanol) De Ethanol, de goede alcohol dus, hebben we vanaf 78 graden ook niet in 10 minuutjes er uit gedistilleerd, zelfs niet als de temperatuur van de vloeistof al 90 graden is. Er blijft dus ook altijd een klein beetje Methanol achter! Dat is ook in commerciële dranken zo. Zelfs bier en wijn in de supermarkt bevat in lichte mate Methanol en daar wordt je niet blind van!

Het weggooien van de voorloop heeft nog een functie, de eerste alcoholen die uit de ketel komen stinken naar spiritus en branden op de tong. Dit zou je hele eindresultaat verpesten, dit wil je niet in je drank. Een natuurlijke afkeer van slechte alcoholen is in ons lijf al voorgeprogrammeerd 😉 Vertrouw op je zintuigen, als iets stinkt en erg vies smaakt dan is dat niet voor niks!

Hoe groot is de kans op een Methanol vergiftiging?

De kans op een Methanol vergiftiging is uiterst klein. De krantenberichten waar wordt bericht dat mensen overleden zijn aan een Methanolvergiftiging komen altijd uit Rusland en contreien, oh ja ook een keer uit India. Dit zijn dan geen hobby stokers maar handelaren die bewust drank hebben aangelengd met gedistilleerde spiritus of andere ondrinkbare alcohol, puur uit winstbejag en in 1 keer een heel arm dorp voorzien van goedkope drank. Daar komen dan de berichten vandaan als er 100 doden zijn gevallen door “zelfgemaakte drank” Ook in Nederland kwam het vroeger wel eens voor. Arme mensen stookten spiritus uit met de gedachte dat ze zo de Methanol van de Ethanol konden scheiden en zo de van accijnzen vrijgestelde spiritus drinkbaar konden maken. Maar als een fles spiritus vrijwel geheel uit methanol bestaat valt er niets te scheiden. Je ontdoet je dan enkel van de blauwe kleurstof. De vloeistof blijft even giftig.

Deze praktijken vind je niet bij de Nederlandse (en Belgische) hobbystokers die doorgaans meer uitgeven aan hoogwaardige ingredienten dan dat een fles bij de slijterij kost. Kwaliteit is waar de hobbystoker doorgaans voor gaat, een hobbystoker is niet bezig om op een heel goedkope manier dronken te worden. Dit risico op methanolvergiftiging loop je niet wanneer je goed fruit verstookt, en wil je er een methanolvergiftiging van oplopen dan zal je vele liters achtereen moeten drinken om dat voor elkaar te krijgen!

Wil je echt helemaal zeker zijn? Vergist dan alleen van water en suiker. Er zijn diverse turbogisten te koop die alleen suiker kunnen omzetten naar een goede schone alcohol en dan weet je zeker dat er geen Methanol gevormd kan worden. De schone alcohol smaakt dan na distillatie nergens naar maar je kunt er wel weer goede likeuren van maken. Ook kun je kiezen om een smaak essence te gebruiken.

En dan nog een vraag die we dagelijks krijgen 😉 Vraag: Als ik wijn of bier koop in de winkel en dat verstook dan weet ik toch zeker dat er geen methanol in zit?

Antwoord: Dit is een fabel. Ook in wijn en bier zit een klein percentage Methanol. Dit is niet erg omdat het slechts een heel zwak percentage is. Het kan pas  gevaarlijk worden als je het concentreert (distilleert dus)  Ook bij het distilleren van commerciële producten moet je dus rekening houden met je voorloop. En dan nog een feit, en dat kunnen veel mensen hier beamen: Zelfgestookte drank bevat normaal gezien veel minder rommel dan commerciële dranken. Het bewijs is geleverd op de grote Stookforum BBQ dit jaar. Iedereen heeft vanaf s’middags tot s’nachts van iedereen alles door elkaar heen gedronken en geproefd, en niemand heeft zich gemeld met een kater. Sommigen waren om 07.00 in de morgen al bezig met hun tentje op te ruimen zonder koppijn!  Voor mij het ultieme bewijs dat de producten die hier op Stookforum.nl door de leden zelf gemaakt worden veel minder slecht zijn voor de gezondheid dan de commerciële producten.

Wees dus niet bang en onthoudt: De beste borrel maak je zelf! Ik ben natuurlijk niet volledig geweest in de beschrijving, vul hieronder aan waar nodig en ik probeer het in de tekst te verwerken. Ik hoop dat vele nieuwelingen hier wat aan hebben om hun scepsis weg te nemen 🙂 

Zie ook onderstaande methanol test onder een aantal leden.
https://www.stookforum.nl/thread/check-op-methanol-wie-het-eerst-komt-die/

Beantwoorden
108 reacties
JohnDoe
Berichten: 772
Registered
(@johndoe)
Prominent Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

https://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/187575-behandeling-meoh-intoxicatie/  

Hier word uitgelegd hoe ethanol gebruikt word om methanol af te voeren

 

 

In commerciële dranken uit de slijterij zit vaak veel meer methylalcohol of methanol dan in zelf gestookte dranken. Dat is niet verontrustend, zolang de hoeveelheid maar beneden de gevarengrens blijft.

https://www.ikhebeenvraag.be/vraag/32474/Hoe-kan-ik-proefondervindelijk-het-verschil-vinden-tussen-methanol-en-ethanol-in-een-substantie  

Hier staat uitgelegd hoe je drank kan testen op methanol

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6588
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hier staat uitgelegd hoe je drank kan testen op methanol

Omslachtig maar een leuke proef als je alles in huis hebt, het is bij allemaal slechts een eenmalige aanschaf en je doet er jaren mee. Je hoeft dus geen duizenden euro's kostende gaschromatograaf aan te schaffen 🙂 Bedankt John!

Ik leer ook iedere dag weer bij 😉

 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
 Anonymous
Deelgenomen: 52 jaar geleden

Ik zit hier in Roemenie ik drink al 15 jr.bij iedereen en ik leef nog en zie nog altijt als een mooie vrouw voorbij komt,en hier stoken ze met pit en al ik zelf ook,waar je dood of blind van word is waar rotzooi bij gegooid word gr.?Chris V.

 

Beantwoorden
Nimrax
Berichten: 3555
Moderator
(@nimrax)
Beroemd Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Sexverslaving heeft mij een nekhernia opgeleverd,ok.
Maar even zonder gekheid: Ik oktober2016 is mijn bloed getest in het AMC en 2 maanden geleden door mijn huisarts. Ik drink best door en geef toe dat het een tandje minder zou kunnen.
Feit is dat ik een verbeterde lever en nierwaarde heb gescoord. Aantoonbaar op papier.
Blind ben ik ook nog steeds niet, creatief en happy as heaven en ik denk dat ze het hebben over slijterij bocht.
Totale ondeskundigheid en misverstanden over stoken omdat het een keertje fout is gegaan in Bulgarije,alwaar criminelen uit winstbejag hun moonshine hadden aangevuld met spiritus. Ja, dan ga je tenminste in 1x dood. Ik ga eerder dood aan teenkanker dan aan mijn hobby. Roken is schadelijker. God is ok. Moonshine is geweldig. Niemand kan en zal me laten doen stoppen ermee.En ik voel me heel verbonden met mijn mede forumleden en laat ze maar lullen. Tegen stom gelul van doemdenkers die ook eens iets gehoord hebben kun je moeilijk op. Dat is mijn uitspraak en nu zuipen,krengen! Cheers!!

 

Beantwoorden
Berichten: 0
 Anonymous
Deelgenomen: 52 jaar geleden

Ik zit hier abrikozen met pit te stoken het valt mij op dat ze de voorloop niet weggooien,ik dus wel,ik drink hier bij iedereen ,en nog nooit ergens last van gehad,wel dat mijn bloeddruk hier perfect is.? En wij ons maar zorgen maken over deze zaken ze gooien hier het fruit met bezinksel fruitvliegen pitten en de  hele rotzooi in de ketel,er word niets gewassen.en ik haal er een mooi resultaat uit.????Gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
DDM
Berichten: 313
 DDM
Registered
(@ddm)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik neem mijn stooksels regelmatig mee naar het werk voor controle in de gaschromatograag. Nog nooit methanol gevonden.

Zaterdag had ik nog een feestje met enkele vrienden. Er is serieus gedronken want mijn voorraad is serieus geslonken. En niemand had 'the day after' last van een kater.

Twee zaken die er op wijzen dat amateurs zoals wij kwaliteit kunnen leveren. Dus steeds voldoende voorloop nemen!

Beantwoorden
Berichten: 0
 Anonymous
Deelgenomen: 52 jaar geleden

DDM.ik gooi de voorloop ook altijd weg ik denk altijd wat maken een paar glaasjes uit als je 30 ltr. stookt ik hou er niet van om met mijn of anderen hun gezondhied te spelen.gr?Chris.V.

 

Beantwoorden
Lummel
Berichten: 4174
Registered
(@lummel)
Beroemd Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Chris, vooropgesteld dat ik slechts morellen en graan heb gestookt in de Grainfather dus kan alleen daarover mijn bevindingen geven. Maar op de Grainfather zit thermometer waar je aan de ene kant niks aan hebt want je stookt op wattage en moet ruiken en proeven, maar aan de andere kant zie je dat de thermometer ongeveer 2 tot 3 graden lager aangeeft dan de computer die die stookwijn in de ketel meet. 

 

Lekker belangrijk zal je mogelijk zeggen maar dat is niet helemaal het geval. Je ziet namelijk de methanol komen en je ziet waar het stopt. Het zijn drupjes, in ieder geval bij graan en morellen.

 

Als de thermometer 83 graden aangeeft begint het interessante gedeelte, m.a.w. dan is de smaakt perfect. De voorloop is minuscuul ( drupjes) en niet eens slecht maar neigt toch iets meer spiritus. Die flikker ik dus ook weg, maar veel methanol zit er niet in. 

 

My 2 cents, weet dus niks van de rest. Ik heb het over kersen en graan. 

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6588
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Lummel, als iets niet aantrekkelijk smaakt en het ruikt boevendien naar spiritus dan geven jouw zintuigen zelf al aan dat het niet goed is. Dat het slechts een klein beetje is, dat klopt in ieder geval bij de morellen. Morellen bevatten bijna geen Pectine waardoor er ook bijna geen Methanol gevormd wordt. 

 

Vertrouw op je zintuigen. Je hebt zelf gezien bij de bbq dat er niemand echt straalbezopen is geworden en ook niemand een kater heeft gehad. Je was er bij dus je weet zelf wat er daar gedronken is door iedereen. 

 

DDM geeft ook al aan dat hij meerdere malen de zelfgestookte dranken heeft getest in het lab op zijn werk en dat er geen methanol was aangetroffen.

 

Zoals wij hobbystokers werken is nog veiliger dan hoe de industrie werkt waar je wel koppijn van krijgt. 

 

Ik heb mijn striprun van de morellen nog steeds op verse kersen staan te macereren, en ik weet dat ik eigenlijk nog een keer een spiritrun moet doen, maar aangezien morellen bijna geen Pectine bevatten durf ik er af en toe een glaasje van te drinken. Hij is zo lekker, ik vind het bijna zonde om hier nog een spiritrun van te doen. 

 

Mijn gezond verstand zegt dat ik het voor de zekerheid wel moet doen, maar de industrie had met minder al genoegen genomen, dat weet ik zeker.

Beantwoorden
Berichten: 0
 Anonymous
Deelgenomen: 52 jaar geleden

Lummel ik stook alleen fruit ,ik heb een ketel van100 ltr.ik stook altijd met de deksel er af tot het heet genoeg is dan vervliegd methaan al voor een gedeelte,de voorloop gooi ik ruimschoots weg op 30 litr.maakt een halve litr.voor mij niets uit ik stook ongeveer 120-160 litr. per jaar ik gebruik geen therm.meter het enige wat ik gebruik is een alc.meter.ik zit nu in Roemenie en heb zelfs geen alc.meter,drank in het vuur spugen of met fles schudden,heb vandaag ongeveer 40 kg abrikozen gestookt op houtvuur 8 ltr.van 40-45% ik zit nu lekker met een zelfgestookte van druiven en een Roemeens biertje,Adriana is buiten op een houtvuurtje de eenden die ik vandaag de kop heb afgeslagen te braden,wat een leven.gr????Chris.V.

 

Beantwoorden
Lummel
Berichten: 4174
Registered
(@lummel)
Beroemd Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

eend, ben er dol op.

 

Maar of een halve liter weggooien niks uitmaakt voor jou doet niks af aan de vraag " hoeveel methanol zit er nou eigenlijk in onze producten?".  Blind worden, fabels en feiten heet het topic maar volgens mij praktisch niks. Maar heb het alleen getest met graan en kersen dus geloof me niet. Wees voorzichtig. 

Rum trouwens ook maar dat heb ik niet zo nauwkeurig kunnen volgen want toen had ik nog geen Grainfather. Met de Grainfather die alles digitaal heeft begrijp ik in ieder geval veel meer. Wat was ik toch aan het kutten! De rum heb ik destijds gewoon geproefd en daar kan je ook op vertrouwen is mijn mening. 

 

 

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6588
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

In rum zal ook weinig methanol gevormd worden, voornamelijk suikers, geen pectine en geen houtachtigen. Voorloop gooi je weg tot het lekker begint te ruiken.

 

Lummel, ik heb niet de indruk dat jij je stoomketel ooit nog gaat gebruiken of niet? Wanneer poets je hem op en zelt je hem in de verkoop? Dan heeft Helma haar tuin weer terug!

Beantwoorden
Nimrax
Berichten: 3555
Moderator
(@nimrax)
Beroemd Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Whisky(moonshine) met eend! Lekker Chris!! Eet ze alvast! Even terug on topic:
Ik heb werkelijk nooit meer een kater vanaf de start van deze geweldige hobby.
Dus al dik 5 jaar. Gewoon fris je bed uit. Jan, laten we ons berusten in het feit dat de mis-gunners- de azijn en zoutzuurpissers soms een misplaatste steek onder water geven.
Aan jou om deze "spam"te verwijderen als je zulke zooi binnenkrijgt.
Ooit zag ik een forumlid schrijven: Alles is giftig. Alleen het gaat om de hoeveelheid.
Wisten jullie al dat blijkt dat je van een kropje sla dik wordt?
De kunstmest waarmee het is opgekweekt activeert ook vet-aanmaak in je lichaam.
Alles is slecht en verrot. Laten wij er het beste van maken,bro's+sis:-) Cheers!

 

Beantwoorden
Lummel
Berichten: 4174
Registered
(@lummel)
Beroemd Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nou ja, als je lekker binnen bij de verwarming kan stoken op 1/20 graad nauwkeurig. Tja, veel beter wordt het niet. Charme, matig,  maar ben blij dat ik de regen en kou niet meer in hoef. 

Beantwoorden
Pagina 1 / 8
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?