Meldingen
Alles wissen

Methanol, blind worden, fabels en feiten

Pagina 2 / 8

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik stook fruit en vroeger met de pitten dat doe ik nu hier in Romenie ook daar om stook ik het liefs zelf ,ze hebben het mij hier geleerd maar de opbrengs van mij en de kwaliteid van mij vinden ze beter,maar ik hou wel goed rek.met de voorloop,hier letten ze daar niet zo op,ondanks dat is hier nog niemand ziek of dood gegaan,ik neem geen risico's ik heb deze week 40ltr gestookt wat maakt dan een ltr.uit gr.??Chris.V

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zo doe ik het ook Chris. Als iets me niet aanstaat pleur ik het net zo makkelijk weg.
De Industrie gaat voor maximaal, wij voor optimaal en dan ook nog +100% ok.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

maar ik hou wel goed rek.met de voorloop,hier letten ze daar niet zo op,ondanks dat is hier nog niemand ziek of dood gegaan,ik neem geen risico's ik heb deze week 40ltr gestookt wat maakt dan een ltr.uit gr.??Chris.V

 

Niks, maar wat ik enkel bedoelde te zeggen dat ik dat door elektronisch de temp te meten het allemaal beter in de gaten kan houden. Ik denk dat methanol een mythe is om bang te maken. Maar nogmaals neem veiligheid in acht. Het zijn gewoon mijn bevindingen. 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Lummel daar heb je gelijk in,zo denk ik er ook over ,ik zou het mij zelf nooit vergeven dat er iemand ziek zou worden van mijn drank,ik drink ook het eerste van wat ik stook,zodat ik weet dat er niemand er ziek van word.bij mij word alleen moonshine gedronken,nooit iemand ziek of hoofdpijn.ik nog niet na 1.5 ltr. maar ik ben prof.???gr.???Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat is gewoon keihard waar. En Chris, jij bedankt dat we hier zoveel van je mogen leren op -old school-basis. En ik hoop dat je nog met meer komt. Ik ga even een lekker fleske toasten op iedereen hier. Cheers:-)

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Nimrax ik zit alweer aan de druivenstook te proeven met een lekker biertje,ik ben aan mijn gezondheid aan het werken.van al die zelfgestookte is mijn bloeddruk op een perfecte druk lang leve moonshine,voor mij is het ook de manier van leven op een primitive manier een goed product maken als alles uitvalt heb ik nog drank en kan ik stoken.gr???Chris.V

 

Beantwoorden
Berichten: 66
(@lambiek)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik neem mijn stooksels regelmatig mee naar het werk voor controle in de gaschromatograag. Nog nooit methanol gevonden

Ik neem aan dat je praat over controle van de fijnstook.  Controleer je de fijnstook ook op congeners, zoals aceetaldehyde, ketonen, propanolen, butanolen en amylacoholen?

Gaat die analyse waarover je melding maakt  enkel over fijnstook bekomen uit een suikerbeslag? En welke gist heb je gebruikt om het beslag te vergisten? 

 

Beantwoorden
Berichten: 316
 DDM
(@ddm)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De 'analyse' is gebeurt op het eindproduct, dus na de fijnstook. Dit zowel op zelfgemaakte whisky met prestige whiskygist als op alcohol verkregen uit een suikeroplossing met alcotec turbogist.

 

Ik heb enkel gezocht naar mogelijke aanwezigheid van methanol. Een chromatografische analyse op de andere componenten is voor mij niet mogelijk omdat ik (1) niet beschik over het juiste referentiemateriaal en (2) ik dan waarschijnlijk zodanig moet spelen met de instellingen van het toestel dat dan (tijdelijk) niet meer kan gebruikt worden waarvoor het door mijn werkgever is geplaatst.

Beantwoorden
Berichten: 3
(@lilpuppie)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hey, bedankt voor alle info aan iedereen die hier iets heeft uitgelegd, nu heb ik op youtube een filmpje gezien die zegt dat je door simpel een beetje drank te verbranden kan zien of er methanol inzit, de link is 

Nu heb ik dit geprobeerd bij de eerste druppeltjes die eruit komen als ik stook, en bij wat er wat later uitkomt en het gaf dezelfde soort vlam.

Ik stook in een ketel van 15l, dus telkens een 8-tal liter maisch, gemaakt van mais, gerstemout, maismout, rogge, ensuiker, niet allemaal samen daarom, ik ben nog aan het zoeken wat de lekkerste combinatie is.

Ik gooi altijd een half bierglas als voorloop weg, zowel in de ruwstook als in de fijnstook, aangezien ik niet zo goed meer kan ruiken, maar ik vraag me af of teveel of te weinig weggooi.

Ik heb idd veel minder last van katers en zovoort van mijn zelfgemaakte drank tegenover de goedkopere dranken in de winkel.

Mijn vraag is, is deze vlamtest nuttig, of is dit een filmpje dat op niets gebaseerd is?

Ik heb nu niet veel zin om de meerdere ingredienten, die in een vorige post als test meegedeeld werden, aan te schaffen, aangezien het redelijk wat is.

Veel plezier gewenst aan iedereen.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Lilpuppie ik gooi geen half bierglas weg meestal een borrelglas maar ik laat de ketel op themp.komen met de deksel er af dus zou al het meeste vervlogen zijn aan dat glas ruik ik ook niets verkeerd aan maar ik gooi het wel weg.ik of anderen die mijn drank drinken hebben nooit hoofdpijn,wel vd.rotzooi uit de winkel.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nog een paar leuke weetje in het feit of fabel verhaal :

We weten dus nu dat methanol vooral ontstaat als je pitten, steeltjes, kontjes, en steeltjes meevergist. Ben je er erg bang voor omdat je dat gedaan hebt kun je een ruime voorloop nemen die je weggooit. Daar zit dan alle methanol in als het goed is. Omdat eerst alle methanol uit je ketel verdampt en pas daarna de ethanol. Dat is een feit.

 

Ook dat er in sommige slechte dranken die je koopt bij de slijter wel eens wat in kan zitten. Dat is altijd erg weinig.

 

Het weetje wat ik wil delen is de dosis. Paracelsus leerde ons al dat er geen echte giffen zijn, het gaat om de dosis.

 

Nu koop je brandspiritus in de winkel. Die bevat vrijwel alleen maar methanol + een klein beetje andere stoffen. Dat gaan we een keer of 3 overhalen (de alcohol wassen) zodat we met pure methanol werken.

Dat lengen we dan aan met water totdat het op de sterkte is waarop de meeste mensen sterke drank drinken; 40-45% .Dan neem je een standaard borrelglaasje

http://Door Kelly Martin https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1376938

 

 

Drink je 1 zo'n glaasje dan is het genoeg om permanent en levenslang blind te worden. Drink je twee van die glaasjes dan word het je dood.

 

Dan weet je dat.

 

Er is nog iets om te weten waar je je voordeel mee kunt doen.

 

De symptomen.

Iedereen hier kent denk ik wel de symptomen als je veel te veel goede borrels gedronken hebt. Je begint te wauwelen inplaats van praten. Moeite om in een keer je glas op te pakken. Onvast te been. Duizelig.

 

Deze zelfde symptomen heb je al na een half borrelglaasje methanol. Let daar dus op ! De mensen die het is overkomen en het konden navertellen waren mensen die niet de ene borrel na de andere achterovertikken. Het waren mensen die rustig een half uur met 1 borreltje doen. Op zo'n manier kun je van minder als 1 borrelglaasje al zo dronken worden dat je in slaap valt en met geen 10 paarden meer wakker te krijgen bent. Vraag is dan of je ogen het nog doen als je ze weer opendoet ...

 

2 borrels is absoluut een dodelijke dosis.

 

Doe er je voordeel mee als je iets niet vertrouwd.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ben nu voor de 4e keer rum aan het stoken, daar zit niet of nauwelijks methanol in maar ik merk wel dat er geen voorloop meer is alles smaakt perfect vanaf de eerste druppel. En dat was drie keer eerder niet. Kortom, wil je veilig zijn stook 4 keer (rustig) en het is volgens mij onmogelijk om methanol mee te krijgen. Maar dat is dus op smaak, weten doe ik het niet. 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Quirijn, het blijft een hardnekkig misverstand dat spiritus voornamelijk uit methanol bestaat. Uit de rest van je verhaal denk ik ook dat je ethanol verwart met methanol.

 

Brandspiritus, meestal kortweg spiritus genoemd, is een mengsel van alcohol, water en diverse toevoegingen.

Spiritus wordt gebruikt als schoonmaakmiddel en als brandstof. Brandspiritus bestaat grotendeels uit ethanol. Er is een giftige stof aan toegevoegd (meestal methanol), om de alcohol te denatureren (ongeschikt te maken voor consumptie). Daarnaast bevat het een blauwe kleurstof en een geurstof om de zo behandelde alcohol goed herkenbaar te maken. Ook bevat het een braakmiddel voor het geval iemand de spiritus toch binnenkrijgt. Over zo behandelde alcohol hoeft dan geen accijns te worden betaald. De samenstelling van brandspiritus is doorgaans: 85% ethanol, 10% water, 3% methanol, 1% aceton en 1% pyridine (een geurstof) plus een blauwe kleurstof. De verbrandingswaarde van spiritus is 18 × 109 J/m3 en de dichtheid 0,84 x 103 kg/m3.

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Munckerick, it's true: https://nl.wikipedia.org/wiki/Brandspiritus

Verder goede posting Quirijn. Sommige mensen denken echt dat je na spiritus distillaat iets consumeerbaars overhoudt. Helaas. Gewoon eerst stookwijn maken dus.

 

Beantwoorden
Berichten: 14
 Gijs
(@gijs)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Eerlijk gezegd ben ik nog niet zo'n doorgewinterde stoker maar de pruimen die ik tot nu toe heb gestookt heb ik met schillen en pitten laten vergisten. De pulp zonder pitten stoken en bij de tweede stook op reuk en zicht de voorloop bepalen. Het is mij opgevallen dat (een deel van) de voorloop een hele lichte blauwe kleur heeft in tegenstelling tot wat er later uitkomt en helemaal helder en 'stroperiger' is. Ik denk dat ik in de praktijk teveel weggooi (met 30 liter ketel gooi ik meestal ongeveer 300ml voorloop weg) maar beter geen risico.

Toch blijf ik het een kunst vinden om die voorloop te bepalen. Misschien een idee voor een nieuw topic om wat dat betreft ervaringen te delen?? Het is natuurlijk een redelijk elementair dingetje van het stoken haha

Beantwoorden
Pagina 2 / 8
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?