Meldingen
Alles wissen

Mijn eerste stook!


Berichten: 15
 HS
Topic starter
(@hs)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb twee vergistingsvaten lekker pruttelend in de keuken staan maar moet daar nog even geduld voor hebben. Vandaag dus eens even wat oude flessen witte wijn en rose uit het wijnrek getrokken om toch even met de nieuwe alquitara te kunnen spelen. Even kijken hoe alles werkt en kijken wat ik er uit kan halen. begonnen met ongeveer 3,5 wijn.

ik heb een heel fijn gaspitje op de kop getikt waarmee de ketel snel op temperatuur komt. ik heb het wijn-drank mengsel behandeld als een mash en ben dus eerst een striprun gaan doen. Alhoewel, ik heb ook bij deze run het gas snel teruggedraaid toen hij ging lopen. Ook maar meteen oefenen met cuts maken dus het aanrecht stond vol met glazen bakjes. De ketel temp meter bleef lang rond de 90 graden hangen maar ik heb geprobeerd meer op de straal te letten. Is het een straal, iets gas terug etc. dan weer koelwater aanpassen en kijken wat er gebeurd πŸ™‚

Na de eerste run had ik ruim 900 ml aan alcohol van gemiddeld 55%. Ik begon de eerste paar 100 ml met 75% en ben gestopt met de laatste cut op 30%. Omdat ik nog een tweede ronde wilde doen heb ik alles bij elkaar gedaan. Terug verdund naar 35% en weer de ketel in. Bij de tweede run heb ik vanaf een graadje of 50 keteltemp het gas laag gezet en de rest van de stook laag gehouden. De temp meter bleef nu lang hangen rond de 90 graden. de eerste paar 100 ml waren nu 85% waar ik best tevreden over ben. Laatste cut was 20%. In totaal ongeveer 600 ml over gehouden nu incl voorloop en naloop. Tot zover het stoken... en nu?!

Moet de voorloop hiervan ook weg (geur lijkt niet anders dan de andere cuts na tweede stook )?Β  Er zit nog wel smaak en geur aan de alcohol, iemand tips wat er van te maken?

Super leuk om zo een middagje bezig te zijn. Volgende week is mijn eerste mash wel klaar zijn dus dan gaan we daar mee aan de gang πŸ™‚

Beantwoorden
6 reacties
Berichten: 15
 HS
Topic starter
(@hs)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Het antwoord op de vraag over de voorloop kan komen te vervallen. Hoewel de geuren allemaal redelijk gelijk leken is de smaak heeeel anders. De voorloop gaat dus sowieso weg. Eigenlijk heb ik nu al een redelijk drinkbare alcohol met veel smaak en geur nog. Iemand nog een tip wat ik er anders van kan maken?

Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Van wijn maak je cognac. Mss alleen op drinksterkte brengen en enkele weken te huwen.

Probeer eens een beetje te oxideren voor weghalen scherpe randjes en te verdunnen naar 35 Γ  40 %. Eventueel klein stukje hout (ff gekookt en op 175graden verwarmt) erin voor toevoegen extra smaak.

Voorloop in fracties opvangen en zodra de "oplosmiddelachtige reuk" niet meer aanwezig is zijn de fractie drinkbaar.

Beantwoorden
Berichten: 15
 HS
Topic starter
(@hs)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb de voor en naloop weg gedaan en heb nu 400ml op 70% staan waar veel smaak en geur aan zit. Het zou maar zo eens kunnen dat het op 35/40% een prima drankje is. Ik heb nog wel wat hout dus ik kan wel wat proberen. De vangst zit nu in een fles bij te komen van mijn avontuur. Heel benieuwd wat een tijdje luchten nog met de drank doet. Ondanks de 70% vond ik het verbazingwekkend zacht nu al.

Beantwoorden
Berichten: 1828
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vele van ons zijn begonnen door eerst een paar pakken wijn te verstoken(ik ook). En daar kan verrassend genoeg een leuke eau de vie uit voort komen. Probeer in het begin eens de basic drank te proeven, gewoon aanlengen naar 40% en drinken. Daarna kun je dingen gaan toevoegen zoals hout. Maar misschien blijf je wel bij deze pure drank.

Beantwoorden
Berichten: 15
 HS
Topic starter
(@hs)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dank voor de tip, ik heb er wat hout bij gedaan voor iets meer body en vooral kleur. De kleur komt er al mooi in. Deze week maar eens verdunnen en proeven.

Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Als je verdunt met water, ff koken/koelen zodat de mix mooi helder blijft. Of demi water toevoegen.

Beantwoorden
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?