Meldingen
Alles wissen

Mn rogge ontmaagding


Berichten: 41
Topic starter
(@geen-onruststoker)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik wil n stookje gaan doen met rogge (zie afbeelding). Het is geen mout. Moet dit ook eerst door de moutmolen, verstijfselen of mag het zo in de maischketel met ik dacht n mix van 50% pilsmout.

1727637605-d56539d219e2c306843c7056eeed37d313e28df5_2_750x1000.jpeg
Beantwoorden
11 reacties
11 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@geen-onruststoker

Rogge zegt men dat lastig of moeilijk maar is vrij simpel maischen   eigen simpel beginners werk. 

eerst rogge schroten.

Het beste kun je op 5 delen rogge ten minste 1 deel diastatisch mout toevoegen.  Bijv pilsmout.  (Of  he kunt zelf wat gerts mouten en op lage temperatuur af eesten )

Omdat rogge  even als haver hoog in eiwitten zit en meer gomstoffen bevat dan andere granen is het beter om een iets uitgebreider maisch schema te gebruiken.

3,2 liter warm water per kg stort. 

Stap  1   41 -45 graden 

Stap 2   51-55 graden .

 stap 3   65-67 graden

Stap 4  72 graden.

Op 80 graden spoelen.

bij SG van 1060 - 1070 gist toevoegen.

Eventueel als SG wat laag is kun je ook inkoken 

 

Beantwoorden
(@concha)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 154

@robbert En hoelang duurt elke stap?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@concha  basis  is 

45 graden 20 min , 51 - 55  graden 30 min + eiwit rust ook 15 min extra .

65-67 graden 60 min.

72 graden , 20 tot 30 min.

80 graden spoelen hangt af hoe je filtert

 

 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 624

@robbert wat is et verschil tussen tarwe, rogge en mais?

en dan bedoel ik de smaak van het eind product

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@rinus55 rogge is een volle warme smaak. Die ook lang blijft hangen en bij juiste bereiding krijg je ook wat kruidig met pit .

tarwe is een lichtere smaak . Meer brood - grassig 

mais is wat scherper , vol en heeft een suggestie van zoet

 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 624

@robbert is duidelijk, toch ook maar eens met rogge aan de gang gaan, maakt het nog uit of je zelf schroot of kan ik geplette rogge vlokken nemen? komt wel bij een molen vandaan

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 624

@robbert ben met rogge bezig geweest, geen idee wat ik fout heb gedaan maar de mash lijkt wel dikke stijfsel en meurt, 2e emmer was goed maar vrij scherp van smaak.

heb geen suiker of dergelijke gedaan, alleen rogge en dia mout voor de omzetting en die test was goed en de ph ook iets aangepast naar het nivo wat hier op het forum stond

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@rinus55 wat was de verhouding rogge en de diastase mout ?  

Heb je voldoende water gebruikt? 

Mais stappen??

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 624

@robbert ik heb 3,2 liter water gebruikt

5kilo rogge en 1kilo mout

en het schema hier boven gebruikt

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@rinus55 wat voor mout ? Je heb met rogge en haver veel diastatisch vermogen nodig  . Als je slecht 1 kilo roggemout hebt gebruikt kom je tekort.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 624

@robbert dan is dat fout gegaan, ik meende dat 1 kilo genoeg was, verklaart waarom de 2e emmer het beter heeft gedaan daar zat maar 3kilo rogge in met een kilo mout. volgende keer 1op 3 denk ik

bedankt voor je antwoord

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?