Meldingen
Alles wissen

Naloop


Berichten: 2
Topic starter
(@gerbenb)
New Member
Deelgenomen: 3 weken geleden

Hallo,

Misschien voor jullie een "domme" vraag, maar als beginner in het stoken komen veel vragen naar boven. Onderhand hebben we nu 2 keer gedestilleerd en veel hebben we al wel ontdekt en gevonden. Het is duidelijk dat de we de voor hoofd en na scheiden.

Maar mijn vraag is: is de naloop ook schadelijk? Of zou je daar eventueel nog wat mee kunnen maken?

Beantwoorden
23 reacties
10 Reacties
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1218

@gerbenb 

ik gooi de naloop altijd weg, ik weet niet of het schadelijk is maar vind het niet lekker ruiken, beetje muffe lucht.

groet, @ndré😎🥃

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10647

@gerbenb is naloop schadelijk ? Nee en ja  . Afhankelijk van wat je destilleert en wat jou temperatuur Grenzen zijn .  Bij hogere temperaturen komen meer stoffen mee ook weer andere alcoholen en stoffen die zich makkelijker binden en meeliften . 

Er zijn ook dranken waarbij de naloop ( fijns) weer opnieuw worden gebruikt in volgende stook denk aan de continu stills en b.v. Armagnac. 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 649

@gerbenb ik gebruik een gedeelte van de naloop, als ik stook en ik heb het hart en de naloop is nog boven de 30% dan vang ik de naloop en bewaar die tot ik weer het zelfde stook en stook dat mee.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10647

@rinus55 je kunt niet naloop onbeperkt maar gebruiken.  Je gebruikt en stapelt ook de vervuiling op  . Let op je carbonzuren  !

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 649

@robbert ik gebruik niet de hele naloop, alleen als er nog veel alco inzit en ik het niet in of bij het hart wil hebben en niet onder de 30%.

kun je die carbonzuren meten?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10647

@rinus55 carbonzuren ontstaan uit oxydatie van alcoholen en uit gisting en verwarming en vormen Esters wanneer ze weer binden aan alcohol. 

Carbonzuren is verzamel naam van verschillende zuren .   de meest voorkomende zijn de azijn zuren  en boterzuur.   Reuk en smaak herkenning is voornaamste.  In stooknat en naloop  door oplopende temp vind je ze en komen ze meer mee .  Als er meer en meer zuren aanwezig zijn zullen deze dus ook door temperatuur verhoging makkelijker binden aan de alcohol  .ester vorming kan zorgen voor aroma maar ook te hoog  acetaat wat te nadeel is aan smaak .  Bij rijping zal je daar meer en meer last van kunnen krijgen. 

Ja je kunt ze ook meten  maar dan heb je lab apparatuur nodig . 

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2119

@gerbenb welkom op het forum. ik weet niet welke drank je maakt, maar als ik geen heldere alcohol maak gebruik ik altijd het begin van de naloop om meer smaak te krijgen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10647

@rumo   het hangt ook af waar je de scheiding tussen hart en naloop maakt  wat begin naloop is  of eind hart . 

De definitie van naloop is in principe het deel wat nog alcohol bevat maar wat je niet meeneemt in totale opvang van de overhaal.  

 

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2119

@robbert ik bedoelde eigenlijk dat ik bij een heldere alcohol wat eerder stop met het hart en bij whisky wat langer door ga. Maar hoe lang je door gaat is best wel moeilijk, want dat bepaalt toch voor een deel de smaak van de uiteindelijke drank.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10647

@rumo bij puur alcohol heb je tot ruim rond 90%  van de opvang over is gekomen hoog percentage 88 -95 % al na gelang kunnen ketel . Zodra dit instort stoppen . Dat kan dus nog ruim  boven 50% zijn  omdat je ook met hoog percentage wil eindigen dus lager percentage zou dus ook verdunnen  . Maar bij dergelijke destillaten gebruik he andere ketel en manier van destilleren  dat is in naloop  hoeveelheid op een 50 liter stook nog geen 150 mil dus als dat nog tussen 50 en 80% in naloop us is ook maar max 75 mil alcohol 

Bij whiskey gebruik je ander type ketel en  andere manier van destilleren en is de uitstroom langer en lager percentage dus zal percentage instorten ook trager zijn en kan naloop later beginnen .

Beantwoorden
Berichten: 2
Topic starter
(@gerbenb)
New Member
Deelgenomen: 3 weken geleden

Allen hartelijk dank! Ik ben een stuk wijzer geworden. Volgende week zal ik hiermee aan de slag gaan en hoop dat er een mooi en lekker product over blijft.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1301
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik spaar voor- en naloop op in aparte flessen. Als ik genoeg heb, stook ik ze tot zo hoog mogelijk percentage. Het voordeel van voorlopen is, dat ze geen naloop hebben en andersom. Zo heb ik laatst van verzamelde naloop een bijna zuivere 92 % gemaakt.

Als je series stookt, kun je beide ook een beetje gebruiken voor de volgende stook. Maar dat doe ik eigenlijk niet zo vaak meer.

Beantwoorden
9 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10647

@kees22  92 % zuiver ?  Voorloop en naloop zitten diverse alcoholen en acetaten in  .  Deze zijn ook lichter dan water dus als je een standaard alcohol meter gebruikt die ziet geen verschil tussen de verschillende stoffen en  jou 92 % meeting waarbij je uitgaat van dat je ethyl staat te meten kan ook een vervuilde meeting zijn van mengsel van meerdere lichte vloeistoffen. 

Bij verzamelen van voorlopen en nalopen  stapel je acetaten en alcoholen op .

Bij continue systemen worden fijns inderdaad opnieuw gebruikt maar ook delen gescheiden en ook verwijderd.  

In de grotere hoeveelheden moet je nauwkeuriger apparatuur gebruiken dan een standaard alcohol metertje . 

Bij een normale 25 , 50 of 150 liter heb je maar enkele mililiters tot centiliters voor en naloop van onder een aannemelijk percentage  . Eer je voldoende hebt voor een volledige stook heb je dus een gelijk of groter deel vervuiling waar dus ook het aandeel dat jou alcoholmeter niet kan onderscheiden van ethyl aanwezig is .

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1301

@robbert Je hebt gelijk dat mijn dobber geen onderscheid zal maken tussen ethyl- en butylalcohol, en in de verzamelde nalopen zal best wat foezel zitten. En vast ook nog wel methyl. Maar amper voorloopvuiligheid, want die was er al uit bij de originele stook.

Ik stookte met drie vaten (ketel en twee opeenvolgende lege bijvaten) en dan nog mijn langnek: een 15 mm buis van 3 meter. De thermometer op de top daarvan bleef akelig lang stabiel op 78 gr C en vanaf het moment dat de temperatuur ging stijgen, ben ik gestopt met product opvangen.

Dus je hebt gelijk: zekerheid heb ik niet. Maar het spul stinkt niet, is (na verdunnen) smaakloos en ik vertrouw het wel.

Voor de verzamelde voorlopen ligt dat anders: die bleven nog heel lang stinken, dus die heb ik gebruikt om te poetsen.

Overigens deel ik de hint van Psycat wel, maar ook jouw aarzeling om op jouw kosten te gaan meten. Kun je een schatting maken van de kosten van een meting? Of wordt dat te ingewikkeld.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10647

@kees22  het gaat nuet alleen om de ethyl en methyl .

Er is legio van stoffen die ook in een of andere ester of binding aanwezig kunnen  zijn in voorloop  .

Enkele zijn :

Propionaldehyde 48gr

Aceton - propanal 56,5 graden.

Ethylacetaat -77,1 gr 

Ethyl 78,37 .

Acetaldehyde/ ethanal 20,2

Methyl 64,7

Waterstofcyanide 25,6 gr.

Niet alles wordt ervaren als dat het stinkt soms kunnen geuren zoet fruitig aandoen.

Ik kan nu niet zeggen wat kosten van meeting zou zijn . Hangt vooral  af hoeveel mensen zouden meedoen .

Ik gebruik het apparaat zelf nagenoeg niet meer omdat ik door de jaren heen zoveel metingen heb gedaan en mijn ervaring  met hoe ik zelf werk geeft altijd zelfde resultaat dus is het voor mij overbodig.

Als het om Een simpele aanwezigheid test van methyl gaat kun je vrij goedkoop zelf doen met paar chemicaliën .   ( Deze testen heb ik in verleden hier geplaats.) maar dat geeft alleen aanwezig aan niet exacte hoeveelheid.

Voordeel met gaschromatograaf dat je ook aanwezigheid van lood , CuO en Cu2O koperoxyde ,zwavels en ook Cr203 ( chroom oxide uit rvs ) maar het is tijd rovend en niet echt een goedkoop apparaat in gebruik. 

Met meten gebruik ik 3 stuurgassen  van 1 heb ik een eigen fles  deze is zo goed als leeg . Vulling daarvan is €57 . Andere flessen zou ik moeten huren en inhoud betalen. Dus actief meten moet ik voor investeren.  Omdat het niet voor mijzelf is zou ik daarom toch koste bijdrage moeten krijgen als ik het ga doen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10647

Cyanide test 

in test buisje 50cc vloeistof.

Toevoegen

1 mililiter ammonium sulfaat .

laat het verdampen tot het bijna droge stof is .

Voeg roeren 10 mil gedistilleerd water toe na afkoelen flink schudden of doorroeren .

laat dit bezinken . .

filter .

Neem ijzerchloride oplossen en voeg een wat toe .

je krijgt nu een rood tot dieprode kleur al na gelang hoeveelheid aanwezige cyanide.

Werk met ventilatie en PBM 's

 Cyanide gehalte kan worden verlaagd / afgebroken o.a. d.m.v. fotochemische oxidatie met UV , met waterstof peroxide , gebonden aan jodium.

Sulfree - foodgrade waterstof peroxide wordr ook in wijn bereiding gebruikt . Het zet sulfiet om in sulfaten . 

Een simpeleMethyl test

een test om te bepalen of er methanol ( methylalcohol) in uw alcohol zit .

Neem van uw alcohol 5 ml verdunning van 10% alcohol . 

voeg 3ml oplossing kalium-permaganaat toe .(kalium permagnaat 3,16 g in 100ml oplossing ) 

Voeg nu 2ml fosforzuur 25% toe.

laat dit 15 min staan . er ontstaat een bruine aanslag . voeg nu 2ml oxaalzuur toe. ( oxaalzuur 6,3mg op 100ml oplossing )

 verwarm het flesje in heet water tot oplossing kleurloos is . 

 voeg1ml zwavelzuur 96% toe en daarna 3 ml fuchsine oplossing.

 na 30 min moet de vloeistof nog kleurloos zijn . is de vloeistof rose of paars bevat deze methanol.

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10647

Simpeler is gebruikt gezond verstand en flikker afval als voorloop en naloop gewoon weg  !  Zorg dat ketel schoon is voor gebruik. 

Vermijd zoveel mogelijk pitten in beslag  en bij fruit beslag even kook over het fruit hierbij Breekt het methyl afstotend enzym af  of doe een voorstook .En je voorkomt gewoon rompslomp.

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1301

@robbert Die titratietest voor methanol ken ik en heb ik ook wel een paar keer gedaan. Maar er kwam inderdaad steeds ongeveer hetzelfde uit en vaak beter dan in de winkel aangeschafte drank. Dus daar ben ik net als jij mee gestopt.

Wat betreft die pitten: ik heb me een tijdje geleden eens ingelezen over ethylcarbamaat, dat makkelijk zou ontstaan uit cyanide en ethanol of ureum en ethanol. Uit al die literatuur concludeerde ik:

het ontstaan is bijna niet te voorkomen. Naast cyanide en ureum is ook een stikstofrijk aminozuur een bron, en die komt in granen voor. Als de reacties eenmaal op gang zijn, lopen ze altijd af tot het einde. Dat duurt een week of twee, maximaal.

Bij het destilleren blijft vrijwel alle ethylcarbamaat in de ketel achter. Ongeveer 5 % komt slechts over en daarvan het grootste deel in de naloop.

Dus wat doe ik dan? Ik laat de ruwstook 2 weken in de zon staan en doe dan een rustige fijnstook. De spoeling daarvan spoel ik weg.

 

Dat je die heisa voor de gaschromatograaf niet echt aan wilt gaan, snap ik. Zou ik ook niet doen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10647

@kees22 klopt niet helemaal zoals jij zegt betreft ethylcarbamaat .  Net als  Wanneer je in de zon zou zitten in de tuin wordt je bruin  . Zit je achter glas duurt het zeer lang voor je bruin wordt. Dit komt omdat glas het licht spectrum breekt  . Dus zet je een glazen fles afgesloten in zon heeft 2 weken totaal geen zin  .  Wil je het echt afbreken moet je waterstof peroxide toe voegen.  Vanwege de halfwaardetijd hiervan verdwijnt waterstof peroxide ook weer uit jou destilaat. Of je moet het in openbak in zon zetten maar dat verdampt de rest ook snel.

En wanneer je destilleren gaat met een vloeistof bestaande uit voornamelijk water zou ethylcarbamide in ketel grotendeels achter blijven dat klopt .  Heb je daaraan tegen een destilaat met alcohol zal het heel makkelijk meeliften op de alcohol. 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1301

@robbert Nou ja: ik concludeerde het uit rapporten van onderzoeksinstituten met de waarschuwing om het destillaat in donkere flessen te bewaren. Daar werd bij gezet, dat de reactie onstuitbaar afloopt als zij eenmaal begonnen is. Het kleinste sprankje licht zou dus al genoeg zijn.

De bedoeling van het wachten is dan ook om te zorgen dat alle ethylcarbamaat gevormd wordt. Dat het meeste daarvan in de ketel achterblijft bleek uit metingen van destillaties.

Het kan best zijn dat ik het fout heb, maar dan lieg ik in commissie, want ik praat ook maar na wat ik lees in serieus uitziende rapportjes. Als ik me goed herinner is het kookpunt van ethylcarbamaat hoger dan 200 graden.

Maar het kan best zijn dat het meelift, dat doet methanol immers ook.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10647

@kees22 kook temp van ethylcarbamaat is 185 gr  .  Je zou dus denken dat het niet overkomt maar net als andere alcoholen bind het zeker omdat het al ethyl moleculen bevat aan ethyl.  Het lift mee  .  

Nee je liegt absoluut niet jou info is niet compleet. 

Maar veel is beschreven uit theorie maar praktijk meting blijkt toch anders . 

Het gaat niet om zonlicht maar om uv  en ir  spectrum. 

Glas breekt dit. Tenzij je glas gebruikt wat uv door laat. Gewoon glas zal uv breken. Het is dus zinloos om daarin te verwachten dat het elke vorm van cyanide afbreekt.  Alleen gebruik van waterstof peroxide zal dan nog enige invloed geven.  

Of je zal het in open containers moeten zetten.  Maar ook dan zal je alcohol percentage afnemen. 

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 627
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Shalom Robbert

Ik doe hetzelfde als Kees22.  In een grote mandfles gaan alle naloop, grootste deel voorloop, al mijn mislukte experimenten, probeersels die verkeerd uitdraaien van smaak, de occasionele fles drank die ik koop en die ik niet zo lekker vind, etc. 

Eens per jaar stook ik het uit met zo hoog mogelijk alcohol percentage.  De voor- en naloop hiervan gaat in flessen om te poetsen.  Het hart proef ik.  Indien lekker gebruik ik het als wodka indien niet :  opnieuw de ketel in en opnieuw zo hoog mogelijk stoken.  Tot het neutraal met bijsmaak oplevert.

Het zou leuk zijn dat je die gaschromatograaf van je eens zou opstarten en we eens die nalopen zouden kunnen testen.  (hint)  🙂

Prettige dag

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10647

@psycat ik maak wel eens gebruikt van charantaise opstelling voor gelijke cognac, "  metaxa " ,  of calvados  dan gebruik ik wel de feints in smaak vorming  . Verder ben ik niet een zuinige krent.  Ik gooi voorloop en naloop gewoon weg  .  Voor dat beetje goede alcohol wat dat bevat is het de moeite niet . En waarom risico nemen je drank te verknallen.  Het is immers ook de moeite niet om met wat mout en graan goede alcohol te maken . Wat ook sneller is dan je " afval " goed te scheiden.

In een van mijn filmpjes over druiven stoken zie je ook met een simpele voorbeeld testje dat er methyl .  Meestal is het verwaarloosbare hoeveelheid maar zoals ik eerder zei als je alleen voorlopen verzameld dan heb je ook verhoogde methyl erin aanwezig. je alcohol metertje ziet het verschil niet tussen verschillende alcoholen aan verwante acetaten.

Ik wil best als mensen een vergoeding geven  de gaschromatograaf " opstarten"  . De stuurgassen zijn tegenwoordig niet goedkoop . 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?