Meldingen
Alles wissen

Nare lucht destillaten


Berichten: 8
Topic starter
(@vaaliebalie)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo iedereen,

Ik heb me sinds vandaag aangemeld bij het Stookforum. Inmiddels ben ik 1,5 jaar bezig met destilleren door middel van een 5,5 liter enkelwandige koperen ketel. Ik ben begonnen met gin destilleren, maar inmiddels ik heb eau de vie (wodka, zo neutraal mogelijk) gemaakt van 100% appels, London Dry Gin, op Rode wijnvat gelagerde korenwijn (60 procent moutwijn), moutwijn en absint gemaakt.

Een aantal destillaten zijn verpest door een wat muffe en minder prettige lucht, namelijk de absint en diverse gin. Deze zijn met de kruiden in de ketel gezamenlijk gedestilleerd. Toch zou ik de geur niet beschrijven als verbrand, maar meer verrot.

Leest dit bekend voor iemand? Alvast bedankt.Β 

Beantwoorden
10 reacties
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Tails waarschijnlijk, die hebben een aanzienlijk vieze geur.

Eventueel gist, dat mee verstookt geweest is

Β 

Voorstellen kan je hier doen http://www.stookforum.nl/thread/stel-je-even-voor/19/ Β πŸ˜‰Β 

Beantwoorden
Berichten: 8
Topic starter
(@vaaliebalie)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Van gist was er in beide gevallen geen sprake. Basis alcohol was vodka gemaakt van appels, waarbij het niet van toepassing is.

Verder is de lucht in alle lopen gelijk. Er is zeer langzaam gestookt, dus dat is het ook niet..

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dus de wodka van appels had je niet zelf gemaakt? Smaakte die mischien al een beetje vreemd voordat je ging macereren? Als je die wel zelf gemaakt hebt is een smaak van meeverstookte gist toch zeker wel mogelijk.

Beantwoorden
Berichten: 8
Topic starter
(@vaaliebalie)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nee die is erg lekker, die heb ik gewoon puur bewaard.Β 

Ik heb laatste dus absint gemaakt met de volgende ingredienten:

Dit laten macereren:

  • 2,5 liter zelfgestookte appelvodka (deze heb ik nog, heel mooi na 2 keer gefilterd over actieve kool) van 40% alcohol
  • 30 gram alsum
  • 8,5 gram hyssop
  • 2 gram Kalmoes
  • 6 gram Melisse
  • 30 gram anijszaad
  • 25 gram venkelzaad
  • 10 gram steranijs

Hier zat de lucht toen nog niet aan. Dit heb ik vervolgens gedistilleerd. De absinth tussen 85% en 55% opgevangen en de rest weggegooid. TOEN PAS zat dat nare luchtje eraan (wat ik dus eerder ook heb ervaren met de mijn gins).

Dit heb ik nog laten trekken met munt, melisse, alsem, citroenschil en zoethout. Maar die muffe lucht domineert dit enorm.

Dus het moet zijn ontstaan tijdens het destilleren. Ik heb ook een deel als experiment gekoolfilterd, maar dat bracht weinig verschil in de geur.

Β 

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Misschien is het beter als je het maceraat eerst zeeft en dus zonder de botanicals oftewel de groente tuin distilleert,kan zijn dat door het koken van de gemacereerde toevoegingen nare luchtjes produceren,zoals we dat al gewend zijn van onze dagelijkse groenten....bloemkool,spruitjes....Β Β  het is maar een theo-riet-je...

Als je goed gemacereerd hebt heeft de kruiden tuin zijn werk al gedaan en heeft het meestoken geen toegevoegde waarde.Β Β Β Β Β Β Β Β Β  mbm

grt DB

Β 

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat zou inderdaad de reden kunnen zijn, de oplossing is wellicht nogmaals distilleren zonder toevoegingen en daarna weer aanlengen naar drinksterkte. De smaken zouden goed behouden moeten blijven wanneer je in een koperen alambiek stookt hoor.

Beantwoorden
Scoozy
Berichten: 190
(@scoozy)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik zou het ook een 2de stook geven en kijken wat het geeft.

Β 

Mvg Scoozy

Β 

Β 

Beantwoorden
Berichten: 8
Topic starter
(@vaaliebalie)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hi DoubleBarrel! Dat zou inderdaad kunnen, gezien het elke keer voor is gekomen toen ik heb gedestilleerd met de botanicals in de ketel.

Echter is het toch zo dat bij veel gin de destillaten ook wordt gedestilleerd in de ketel? Heeft iemand hier ervaring mee?

Stel de botanicals zijn verbrand op de bodem, wat voor geur geeft dit aan het destillaat?

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Echter is het toch zo dat bij veel gin de destillaten ook wordt gedestilleerd in de ketel? Heeft iemand hier ervaring mee?

Klopt, maar dan worden de botanicals meestal gebundeld in hop kookzakjes (of een panty) en boven de te verstoken vloeistof gehangen. Als je een ketel hebt met een kolommetje erboven dan kan het daar in (niet te verwarren met een reflux kolom!)

Dan stoom je als het ware de smaak mee naar het eindproduct.

Beantwoorden
Scoozy
Berichten: 190
(@scoozy)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik zou de kruiden in een kruidenzakje steken en in de colon vastmaken of leggen en de stoom de smaken laten meenemen zou kun je nooit verbrande kruiden hebben.

Β 

Beantwoorden
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?