Meldingen
Alles wissen

*nieuw* stook installatie getrokken fruit????


bas7726
Berichten: 24
Topic starter
(@bas7726)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Beste stokers, 

Ik wil getrokken fruit gaan verstoken nu ga ik ook mijn eigen installatie bouwen en heb ik verschillende ideeën op gedaan op het internet en youtube. Nu kom ik zoveel tegen waardoor ik de bomen door het bos niet meer zie en waarschijnlijk kunnen jullie mij helpen. Een andere forum gebruiker heeft mij gezegd dat ik misschien een installatie moet hebben zonder kolom. Ik vond het fijn dat ze wat zeiden daarmee ben ik verder gaan zoeken maar ik kom er niet echt uit. Een van jullie die mij hierin kan bijstaan? 

 

ik zal hieronder een paar foto’s sturen wat ik zoal ben tegen gekomen 

 

Bas

Beantwoorden
23 reacties
5 Reacties
bas7726
(@bas7726)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

hierbij wat foto’s en inderdaad ze zijn ook van dit forum maar het gaat om verschilde ideeën ik wil niets na apen 

Beantwoorden
bas7726
(@bas7726)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

..

1670605179-ED962E46-B1EE-40BB-B2FA-2ACA88D72565.jpeg
Beantwoorden
bas7726
(@bas7726)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

  ..

1670605202-FC2B73C9-05A2-43FE-A0C1-065B120E2E1C.jpeg
Beantwoorden
bas7726
(@bas7726)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

..

1670605232-3607EAAF-F849-4EE6-B8BB-B28BF0B95B23.jpeg
Beantwoorden
bas7726
(@bas7726)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

..

1670605341-77A75BB2-4BC4-484B-8FE1-6FB327D86072.jpeg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10022
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik stook met eigenbouw , charantaise en thuis met een semi charantaise uit zelfbouw , alquitara en soms ook met een oude potstill  fruit dranken/ eau de vie / brandy .

Voor ultieme fruit smaak overbrengen is de charantaise het beste wat er is . 

Maar ook potstill is mits juist gebruikt perfect om een prima drank te maken  .

Voorbeeld 

1670612806-IMG_20221209_195931351.jpg
Beantwoorden
12 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

Nog een .

1670613024-IMG_20210207_174624042.jpg
Beantwoorden
bas7726
(@bas7726)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@robbert dan wil ik je bedanken, hier kan ik wel wat mee 👍🏽 wat is een mooi fruit om het mee te proberen volgens jullie?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@bas7726 lychee , vijgen , banaan en druif zijn goed om mee te starten en beetje ervaring op te doen.

  1.  
Beantwoorden
 Mana
(@mana)
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 29

@robbert 

Mag ik vragen wat de functie is van het stuk tussen vat en koeler, en hoe het van binnen is opgebouwd.

op het oog lijkt het gemakkelijk te maken, en ik vraag mij af of ik het kan toepassen bij mijn ketel.

Groet Mark 

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@mana daar zit een filter korf in van 200 micron monel gaas met soda en silicium korrels . Kan ook actief kool in . Moet wel overdruk ontlasting op ketel bij gebruik ! Druk in ketel zal hoger liggen .

Dus Opletten dat filter voldoende doorlaat heeft. Dus filter mag niet te compact zijn.

Hangt af wat je gaat stoken en wat je wil verwijderen uit de damp / smaak of je het kunt gebruiken bij jou ketel .

Beantwoorden
 Mana
(@mana)
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 29

@robbert 

Dank voor je antwoord. 
Buitenkant lijkt makkelijk te maken, binnenin word lastiger. 
Voor nu denk ik dat het boven mijn ervaring en kennis niveau gaat. 
Aankomende tijd staat fruit op het programma hier wil ik zo min mogelijk smaak uit filteren. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@mana meeste mensen denken altijd dat iets tussen een ketel en koeler altijd een thumper is maar er zijn verschillende vormen van tussen " stations" met verschillende functies.

Bij sommige fruitsoorten of stok wijnen op basis  van fruit kan het zijn dat de ketels bepaalde zuren teveel doorlaten of dat je zelf in het smaak palet Bepaal smaken wil afvangen dan kun je dat met een dergelijke filter doen.

Voor juist echt volle smaken zijn ketels als alquitara vaak perfect.  Wil je echt het ultieme uit fruit halen is de charantaise de beste keuze ( ook een soortgelijke configuratie is in zelfbouw te maken. Als je ketels op meerdere manieren kunt koppelen)

Beantwoorden
 Mana
(@mana)
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 29

@robbert Aan de wijze waarop de leidingen gemonteerd zijn had ik al een idee dat het geen “thumper” zou zijn.

Mijn eigen ervaring in het stoken van fruit is dat daar lekkere drankjes van komen. 
Deze zouden misschien best verbeterd kunnen worden, maar hoe en waarmee.

Ik vind het lastig om te bepalen wat ik uit mijn drank zou moeten filteren en waarmee ik dat zou moeten doen.
 
Door dit forum heb ik ontzettend veel informatie gekregen om een beter product te maken. 

Maar als het om dit soort technieken gaat mis ik dan toch een leermeester.

Misschien dat in de toekomst dit nog veranderd, voorlopig eerst nog maar meer ervaring opdoen.

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@mana om mensen wat op weg te helpen heb ik ook de demo en tiny filmpjes gemaakt die op site hier staan en een paar workshopjes gegeven.

Ik ben blij dat je het filter inderdaad weet te onderscheiden van de thumper. 

Iedereen kijkt toch nog te veel naar programma's als moonshiners en slechte Amerikaanse YouTube moonshine filmpjes .

De techniek en meeste kennis betreft destileren komt niet van Amerika daar wordt het alleen geromantiseerd.

Nog steeds promoten ze daar zwaar achterhaalde  schuurtjes kneierij.

Kippen voer , oud brood ,  nog steeds ook muckpit's  bij maken van Rum. Je zal bij geen een echte destilleerder dit terug vinden.

Vorige week nog iemand hier op forum die een vervelende schimmel gisting had die zeer ongezond is en niet bij gewoon destilleren uit product verdwijnt. 

De verschillende stoffen toevoegen of uitfilteren is soms wat lastig en uit boekjes of op forum is smaak herkennen wat lastig vaak omdat omschrijving in text voor een makkelijker is dan voor andere daarom is net als met koken in praktijk dingen ervaren met uitleg van andere " leermeester " soms wel nuttig.

Wonderlijk Nog steeds zijn er mensen die geen verschil proeven in drank ambachtelijk gestookt uit fruit vergisting en alcohol uit suiker gestook met smaak toevoeging . Of fruit Maceraat in alcohol uit suiker .

 

 

Beantwoorden
 Mana
(@mana)
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 29

@robbert Ik lees nu al wat jaartjes mee op het forum. Sinds ik dit forum ontdekt heb heb ik nooit meer naar de Amerikaanse sites of filmpjes gekeken. 

ik heb jouw filmpjes gezien en meerdere recepten gemaakt. Waarvoor dank. 

Natuurlijke en kwalitatief goede materialen geeft mooie smaken die niet bij een slijter te halen zijn.

thuis word meestal eigengemaakt gedronken.

 

 

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@mana er komt weer een nieuw kort filmpje aan  . Simpel van druif naar brandy .

 

Beantwoorden
 Mana
(@mana)
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 29

@robbert ik heb de voorbereiding meegekregen. Ik ben erg benieuwd. 
Voor mij zijn de Tiny’s erg waardevol.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 564
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hi

Welkom Bas.

Volgens mijn adagium "keep it simple"  kan je best beginnen met een eenvoudige suikerwash.

Gewoon 3kg suiker vergisten met water, bakkersgist en een of andere voeding in de vorm van gekookt fruit.  Welk fruit je ook goedkoop kan vinden.  (appelen, peren .....)  probeer echter sterk schuimend fruit zoals appelsienen te vermijden

Schaf je een dobber aan en meet de SG voor de vergisting.

Waterslot kan je kopen of zelf maken.

Het allermoeilijkste voor een beginneling bij het maken van een wash is GEDULD hebben en niet te snel willen stoken.  🙂

Oh en start aub niet met turbogisten en zo van die dingen.

Over de ketel kan ik moeilijk iets zinnigs zeggen aangezien het afhankelijk is van je budget, de ruimte die je hebt, het eindproduct dat je beoogt, en de veriesten ivm veelzijdigheid die je zou hebben.

Eenmaal je op gang bent zal je langzaam een beter beeld krijgen van hetgeen je wenst te doen.

 

 

 

Beantwoorden
2 Reacties
bas7726
(@bas7726)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@psycat hey, bedankt voor jou mening hierover, hier kan ik ook wat mee. Nou de ruimt e wat betreft de ketel is geen probleem woon mooi buiten af en ruimte genoeg, het gaat mij op de basis die ik goed wil hebben ik hoef niet gelijk een ketel van 200 liter bij wijze van spreken het gaat mij erom dat ik het kan leren en t gevoel er voor te krijgen. Uitbreiden kan altijd nog. 

 

bas

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 564

@bas7726 

Hi Bas, hou er rekening mee dat dit gewoon mijn mening is, gebaseerd op absoluut fijn gebakken lucht (en ook wel meer dan 1 decennium ervaring)  🙂

Indien je een ruimte hebt waar permanente opstelling mogelijk is moet je eerst beslissen :

 

- welke energiebron

- hoeveel liter in je ketel gaat

- welk type ketel.

 

Wil je gas (flessen) of ga je electrisch verwarmen. 

Voor GAS moet je in een goed ventileerbare ruimte werken.  MOET !   Het is flexibel, goedkoop en modulair.  Maw naarmate je verschillende ketels hebt kan je je verwarmingselement gewoon blijven gebruiken.  Electrisch is goedkoper, moeilijker maar veiliger.

Stoom komt wellicht niet in aanmerking.

Als beginneling is een 30 liter ketel de maximum.  Ik zou eerder naar een ketel van 20l zoeken.

Hou er rekening mee dat je je ketel doorgaans maar op 3/4 van zijn capaciteit mag vullen. 

Vaten van 20 l zijn nog handelbaar.  Das ongeveer 25 kg gewicht dus veilig hanteerbaar zonder machines.

Last Welk type ?  Geen Boka of Reflux maar een koperen kolom die je naar willeeur kan verlengen.  Of een klassieke alambiek.

Eenvoudig beginnen met degelijke grondstoffen (denk eraan trash in = trash out) geen gedoe met filteren achteraf, turbo yeasts, moeilijke giststammen,  langdurig lageren of moeilijke smaakcombinaties.

Een suikerwash met fruit, eventueel een beetje anijszaad bij, tweemaal distilleren en klaar. 

(en op drinksterkte brengen he!)

Luk dat dan kan je alnaargelang je budget en tijd, meer gesofisticeerde installaties kopen.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 564
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als ik zeg ketel van 20l dan bedoel ik van MAXIMUM 20l

Beantwoorden
1 Beantwoorden
bas7726
(@bas7726)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@psycat bedankt vind het fijn om zo ieder zijn gedachte gang hier over te horen brengt mij ook ideeën en dingen om over na te denken 

 

bas

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?