Hallo,
Ik heb inmiddels al een paar kratten appels en peren geplukt en een tijdje laten staan om nu te gaan verwerken.
Maar ik heb nog een paar vragen, dus doe weer een beroep op de ervaren stokers die hier meelezen.
Ik heb een shredder, een appelboor, een fruitpers, een 30 liter pan, gistemmers en een t500 alambiek.
Wat werkt volgens jullie als beste volgorde?
Heeft het zin om het fruit te persen? Als ik hier zo rondkijk werken de meesten met licht aangekookt fruit. Of gewoon geshred fruit.
Ik heb een slechte appeloogst. Veel appeltjes zijn niet groter dan een tomaat. Ik dacht die in hun geheel te wassen en dan te persen. Idee? of alternatief idee?
Doordat ik de peren al even heb liggen komen er ook wat rotte plekken er in. Snijden jullie die er uit of helpt dat juist gisten?
En nu ik toch bezig ben... mijn pruimen gaan straks eindelijk de ketel in. heeft het zin om het drijvende fruit in de sapcentrifuge of fruitpers te gooien in plaats van direct de ketel in (al dan niet met kookzak)?
Alvast dank voor het meedenken! Ben erg benieuwd. Ik heb al gemerkt dat ieder zijn eigen ervaringen heeft maar ik zie het net als koken. inspireren en experimenteren maar met wel de goede basis.
Groet!