Meldingen
Alles wissen

Oeps welke ketel?


Berichten: 4
Topic starter
(@enekesmadar)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Sorry mensen, weer een beginner met de geijkte vraag weer.

Ik ben al een paar maanden aan het napluizen op het forum, beginners handleiding gelezen en youtube filmpjes bekeken. Graag zou ik Palinka willen gaan stoken. Als ik de handleiding goed heb gelezen heb ik daar een potstill voor nodig zodat de smaak van het fruit nog in het distilaat blijft hangen.

Nu zie ik diverse modellen in de stookwinkel staan.

- 10 liter - pro distilleerketel die ook eventueel met een kolom is uit te breiden.

- 12 liter - kolom distilleerketel (zit deze kolom vast of eventueel ook afhaalbaar)

- 15 liter - whiskey alambiek distilleerketel

Zit er grote verschillen in deze ketels? zijn allemaal potstill ketels, op de eerste 2 na die eventueel meer mogelijk heden heeft om met kruiden en dergelijke te kunnen werken. 

Of zit er glad naast met mijn gedachte dat de koloms alleen extra mogelijk heden bied voor kruiden en dergelijke?

 

 

 

Beantwoorden
8 reacties
8 Reacties
(@kapisjon)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 570

@enekesmadar

 

mijn eerste ketel was een 12 liter ( had ik nooit weg moeten doen) 

 

dat is in mijn ogen ook de ketel waar je de meeste kanten mee op kan. 

de kolom kan je los halen. Waardoor het stuk (pijp) verdwijnt. 

Plaats je deze er tussen kan je kruiden of iets dergelijks in de kolom plaatsen waardoor je weer meer soorten drank kunt maken.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9970

@enekesmadar nadenken over  de keuze van een ketel is belangrijk .

Er zijn geen ketels die echt universeel zijn.

Wil je echt in de toekomst voornamelijk fruit en dergelijke stoken en ook drank uit pulp kunnen stoken is te overweging een  alembiek , een alquitara  of potstill

De alembiek is een kolom bij te verkrijgen . Dat maakt ook iets meer flexibiliteit om ook brandewijn voor likeuren te stoken .

Een alquitara is qua aroma meesterlijk maar is wel iets zinniger in gebruik .

Overweeg je te beperken tot voornamelijk hoge alcoholen te stoken voor mengen en roeren van alcohol en essances . Of  maceraten kun je een iets als t500 overwegen .

Een whiskey ketel kun je ook gebruiken voor brandy'S en b.v. eau de vie .

Voor klazieke volle aroma's en fragiele smaken zou je kunnen kiezen voor de charantaise .

Betreft inhoud is in overweging mee te nemen wat voor basis  je  gebruikt .. 

Koop niet te klein .  (Een kleintje voor exclusieve dingen is niet duur en erbij te nemen )

Beantwoorden
(@kapisjon)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 570

@robbert amen!

Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@robbert Mooi antwoord hier kan ik als beginner zeker wat mee, je hebt mij op het goede spoor gebracht Robbert, veel dank daar voor. Ook ik zat met welke ketel moet ik aanschaffen.

Beantwoorden
(@enekesmadar)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

New Member
Berichten: 4

@robbert     dank je wel voor de uitleg. Met je terugkoppeling kan ik weer verder gaan denken en overdenken 😀 . Ja de t500 is niet mijn keuze om hoge puur alcohol te gaan stoken. Maar om de hobby op te starten wil ik niet al te groot gaan, maar heb wel begrepen dat bij 10 liter stook je maar een paar liter echt heerlijke drank aan kan overhouden, dus een keteltje van 1 a 5 liter is toch wel wat te klein om een flesje aan over te houden.

Maar wat bedoel je dat de alquitara iets zinniger is in gebruik?

De charantaise als opstart van de hobby vind ik net iets te, wil eerst de kennis van stoken opbouwen voor ik zo iets kan bedienen. ziet er wel mooi uit.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9970

@enekesmadar . Ketel grote is altijd iets lastig in begin .

Ik heb zelf momenteel 8 van verschillende grote allen met een ander doel. En meetdere mogelijkheden te combineren .

Een alquitara is heel veelzijdig maar in koeling wat zinnig . Je moet wat sturen met koelwater temperatuur omdat de koelbak ook gelijk op helm zit .

Dit is wat wennen  .

Maar eenmaal gewend krijg je prachtige resultaten .

Zowel met fruit likeuren maar ook met een Whiskey of gin stook .

Het zit in gebruik je kouder koelwater is  minder aroma hoger alcohol en door koelwater warmer te gebruiken zal je meer aroma krijgen maar dan moet je wel voldoende koeling hebben om terug te koelen .  Dat is even het spel wat moet wennen.

Beantwoorden
(@enekesmadar)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

New Member
Berichten: 4

@robbert heel duidelijk, maar in praktijk denk ik iets weer barstiger in gebruik.

stook je in de winter dan is de kraan water koeler dan in de zomer. dus je moet om alles in de vingers te krijgen met diverse variabelen even door denken en uitproberen.

En elke ketel heeft zijn eigen karakter en mogelijkheden, pffff en dat, om palinka te stoken 🤣 , tja in de winter met de jachtmaten lusten we ook graag kruiden drankjes weer een ander benadering en aanpak. word even puzelen. tussen de alquitara (verfijnde aroma, fruit wijnen distaleren) of de ambeliek met een kolom waar ook kruiden in kunnen of de korrels om de alcohol percentage te kunnen verhogen

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9970

@enekesmadar je koelt toch niet rechtstreeks uit de kraan maar uit een emmer of vat waaruit circuleert..

De alquitara heeft standaard roosters voor kruiden zowel boven de vloestof als in de helm .

Oom daar kunnen kralen op .

Met alquitara is hoger komen in percentage zelfs makkelijker dan een alembiek juist vanwege de bak koeler . Je kunt er ijsblokken in doen en daar water langs stromen .

Voor palinka is ook alquitara beter in aroma winnen dan alembiek.

Ja elke ketel heeft eigen karakter dat klopt masr het blijft een stuk gereedschap . Het is de vaardigheid van  man ,vrouw ( of gendere neutrale ) wat er mee kan allemaal .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?