Meldingen
Alles wissen

Ongemout graan


Berichten: 188
Topic starter
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo,

 

Ik gebruik regelmatig ongemout graan (tarwe en gerst) voor whisky en jenever.  Ik kook het eerst voor ik het maisch, maar is dit altijd nodig?  

 1 of 2 kilo is nog wel te doen maar als je 6kg+ moet voorkoken is het een heel gedoe. Je moet er flink water aan toevoegen om te voorkomen dat het een dikke brei wordt.

Alvast bedankt 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
7 reacties
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10011

@johnny mais voorkoken is vaak wel handiger hoewel even kiemen laten nog makkelijker is.

Haver en rogge maakt het ook iets handiger maar met goed maischen is het even als gerst en tarwe niet nodig.

 

Beantwoorden
(@johnny)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 188

@robbert ah dankjewel daar ben ik blij mee. Dan ga ik de volgende keer proberen zonder te koken.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10011

@johnny gemiddelde vanaf opzetten van pan en een standaard maisch proces ( zoals ook in het filmpje 'whiskey beslag maken") tot en met pan afwassen 2 u 35 min dan staat het beslag aftekoelen in gistton . 

Beantwoorden
(@johnny)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 188

@robbert, ja dat vroeg ik me ook nog af. Zou het niet beter zijn om langere stappen te maken zoals 1h 55C 1,5h 63C en 0,5h 72C.  Of eventueel nog langer…?  Als het zetmeel omgezet is is het goed natuurlijk. Maar qua smaak zal het misschien meer naar graan gaan smaken?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10011

@johnny aantal stappen en tijdsduur daarvan hangt af van graan / mout wat je gebruikt en ook of je bepaalde accenten die in uit smaak wil stimuleren.

Beantwoorden
Berichten: 188
Topic starter
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Is dit met meel een ander geval?  Ik lees in het topic over graanjenever ( wat ik zeer waardeer, de jenever en het topic) dat je het meel wel doet koken.

Jenever is heel simpel te maken
Hier standaard oud Nederlands recept:
Zelf Even terug rekenen .

Voor 100 liter .
100 kg roggemeel
44 kg tarwe meel
80 kg gerstemout .
Het meel doorkoken en afkoelen naar 70 gr .

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10011

@johnny er zijn diverse methoden van werken met diverse smaak uitkomsten. 

In dit recept wordt gekookt en daarna met slecht 1 temperatuur gemaischt . Dat wil zeggen dat je ook minder ester vorming krijgt en een drogere smaak 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?