Meldingen
Alles wissen

Oude wijn recupereren ( stoken)

Pagina 1 / 2

dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

Terwijl mijne eerste suiker wijn aan het gisten was heb ik in mijne kelder liggen rommelen en heb ik een heel deel oude wijn ( witte, rode, rose), flessen dat je van den ene en den andere gekregen hebt, en omdat je er maar 1 fles van hebt niet niet kunt openen op feesten, in de kelder verzeilt geraakt en vergeten, goedkope tafelwijn dat ik gekregen had en niet in de smaak gevallen was,  enz...

Ik dacht als we sap, suiker vergisten om te stoken kan ik toch ook al die oude wijn verstoken zo gezegd zo gedaan, ik heb 3 ketels van 11 liter verstookt, ik had 3 liter per ketel ruwstook 30 % over.

Daarna een fijnstook gedaan van alle ruwstook ik had 4 liter alcool over van 64 % en 1,5 liter naloop voor later nog eens mee te verstoken.

Ik heb ook voor alle zekerheid n'en ruime voorloop appart gehouden om dat ik de wijn niet zelf gemaakt had en ik toch brandalcool nodig had.

Na aanlengen van mijne alcool tot een drinkbaar 40 % is de smaak goed tot  zelfs erg lekker.

IK heb toch enkele twijfels omtrendt de drank dat ik gemaakt heb niet voor de methanol maar omdat het wijn is dat ik niet ken. wat gebeurdt er met de bewaarmidelen en andere rommel die ze in de fabriekswijnen toevoegen ( als die er inzitten) blijven die achter in de dunder van mijn stooksel? kan dat kwaad voor mijne alcool te drinken omdat ik gedacht had van n'en 3 de stook te doen met de kolom voor n'en neutrale zuivere alcool te stoken, maar ik zou hem liever houden om te drinken als schnapps.

heeft hier iemand ervaringen mee.

MVG 

dumo

Beantwoorden
29 reacties
Berichten: 185
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb dit laatst ook gedaan, ook ik heb de voorloop 2x heel ruim genomen. Maar het ruikt nog steeds heel sterk.. Best wel een goede vraag van je, ben benieuwd wat eruit komt!

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb je de naloop appart gehouden, want bij mij rook die heel sterk, en proefde ook niet te fameus.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In wijn zit sulfiet wat niet gevaarlijk is voor mensen.

Ik zou wel na mijn tweede stook alles met water verdunnen en nog een derde keer stoken.

Mij viel de opbrengst behoorlijk tegen en dus niet interessant voor herhaling.

Je kunt oude wijn ook gebruiken voor het afblussen van jus, voor het inmaken van zuurkool of om er wijnazijn met kruiden van te maken.

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoe maak je wijnazijn, ik zou wel eens een flesje willen maken.

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik had van 33 liter wijn 4 liter van 64 % + 1,5 liter naloop voor herstook.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je kunt zelf heel makkelijk een wijnazijn maken met restjes wijn die overblijven (niet de droesem; dit is het laagje onder in de fles).
Je kunt zowel witte als rode wijnazijn maken.
Doe hiervoor een klein laagje wijnazijn in een kruik of een donkere fles.
Het is belangrijk, dat er geen direct zonlicht bijkomt.
Giet er de restjes van de wijn in.
Sluit dit zeker NIET af met een kurk, maar wel met een stukje stof en elastiek  zodat er lucht bij kan komen.
Als je een grote weckpot gebruikt kun je een neteldoek gebruiken.
Door de azijnzuur-bacteriën en de zuurstof  in de lucht wordt de alcohol omgezet  in azijnzuur en krijgt het  mengsel de zure smaak.
Ook kun je ook van champagne, sherry, port en andere zogenaamd “laag-alcoholische” dranken azijn maken.

Velen maken wijnazijn door wijn  (of de resten ervan) over beukenhoutsnippers te gieten en te laten rijpen (verzuren) door bloot te stellen aan de lucht.
Men gebruikt meestal een oude wijnazijnfles of giet er een scheutje zuivere en nog werkzame wijnazijn bij om het proces te versnellen.
De kwaliteit van de azijn is ook afhankelijk  van de soort wijn die gebruikt wordt om de azijn aan te maken. Maar men  maakt tenslotte géén azijn van  topwijnen ….. dat zou pas echte zonde zijn….!!!

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Betweter ik heb wel eens gehoord dat sulfiet kanker verwekkend zou zijn ,zal wel in grote hoeveelheid zijn,maar ook dat je er hoofdpijn van krijgt,dus ik weet niet of je het zou moeten stoken,van daar mischien de geur en de smaak.gr.?Chris.v

Beantwoorden
Berichten: 33
(@jepebe)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb dit destilleren van goedkope wijn ook geprobeerd...

Wat een bocht levert dat me op zeg! Ik krijg t niet drinkbaar, een of twee x stoken, brrrrr....stinken!

 

ook t spul dat achterblijft, je snapt niet dat de combinatie ooit drinkbaar is

 

Denk dat ik dit experimentje als mislukt afsluit...

 

tips over verbetering welkom.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ChrisV, sulfiet zit niet alleen in alle wijnen, maar overal in, b.v. in het verpakte stukje vlees bij de slager of in de supermarkt, waardoor het vlees mooi rood blijft en niet verkleurt.

Als je er kanker van zou krijgen, dan was het allang verboden om het te gebruiken.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik weet niet hoe je het gestookt hebt maar ik heb van 16,5 liter zeer slechte wijn een prima brandy gestookt. Eerst een spirit run en vervolgens terug verdund. Een tweede keer gestookt en cuts gemaakt. E.e.a. geblend, laten rijpen met getoast eiken en zo gekomen tot een zeer lekkere brandy.

Beantwoorden
Berichten: 33
(@jepebe)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik kocht liebfaumilch van de aldi....misschien nog s t x stoken.  T ruikt afschuwelijk...

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Liebfraumilch is een zoete wijn. Zou het kunnen dat de suikers aangebrand zijn?

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Den dunder rook ook niet al te goed maar ik had alle wijn bijeen gekapt spaanse, franse, oude, jonge, tafelwijn enz...

eerst n'en ketel rooie, dan n'en ketel witte, dan n'en ketel rood + wit + rose, den alcool van den rode smaakte veel scherper als van den witte.

Dan alle drie aangelengd en in een ketel gekapt voor den tweede stook.

Maar den alcool aangelengd naar 40 % smaakt heel goed.

het is daarom dat ik den topic opgestart heb om hem zo te drinken, omdat ik ervan uitging van n'en zuivere alccol te stoken van + 80 % en te zuiveren met n'en koolstof filter.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

veel zoete wijn zat er bij mij nu niet tussen

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?