Beste allen, mijn suikerwash (25L) is bijna uitgegist en nu vraag ik mij af wat jullie voor methodes gebruiken om de resterende zuurstof uit de suikerwash te krijgen.
Alvast bedankt, Casper
Beste Casper, volgens mij zit er aan het einde van de vergisting geen zuurstof meer in je suikerwash, immers doe je bij het begin van de vergisting toch het waterslot erop.
De gist zal eerst zich vermeerderen door alle zuurstof op te gebruiken en als de zuurstof op is gaan ze de suiker omzetten in alcohol en CO2.
Daarom is het van belang dat de kuip gesloten blijft, immers zit het waterslot er niet voor niets op.
Top, bedankt.
Ben je van plan klaringsmiddel te gebruiken? In dat geval moet je ontgassen, bedoel je dat? Dat houdt in dat je alles even doorroert zodat alle co2 belletjes uit je wash verdwijnen. Anders kan het klaringsmiddel zijn werk niet goed doen.
Jan bedankt, dat bedoelde ik inderdaad .
Wel "gentle" roeren, nice and slow. Bodem niet raken. Anders komt het residu, het bodem bezinksel door je hele ton heen en dat wou je nu juist niet...
Met het hevelen verdwijnt er voor zover nog aanwezig al veel CO2 uit de stookwijn.
Daarna roer ik de stookwijn in mijn T500 altijd nog even door.
Klopt, als je gebruik wilt maken van klaringsmiddel is het handig om 2 emmers te hebben. Bij het overhevelen ben je dan je 1e bezinksel al kwijt en inderdaad veel co2 belletjes zijn al weg. Ook een eventuele slepende gisting stopt na het overhevelen meestal wel. Dat is een gisting die nooit lijkt te stoppen. 1 belletje per minuut en dat kan weken duren. Daarna kun je turbo clear gebruiken als je dat wilt en is het in 24 uur kraakhelder.
Goeie tips, bedankt, staat nu nog lekker te gisten, maar wanneer dat klaar is hevel ik het inderdaad over in een andere emmer.
Als ik de Turbo clear ( klaringsmiddel )heb toegevoegd, wat is dan een goede temperatuur voor die komende 24 uur ?
Turboclear werkt sowieso wel, maar klaren gaat het beste op een lage temperatuur. Je zou hem een nachtje buiten kunnen zetten met het klaringsmiddel er in. Maar je kunt hem het beste niet meer vervoeren als je hem helder wilt hebben. Je schudt anders weer bezinksel door je wash. Dus buiten zetten op een hoog punt, klaringsmiddel erbij en buiten laten staan. Dan kun je de volgende dag met een hevelslangetje aftappen naar je ketel die je op een lager punt zet.
Begrijp ik het goed dat er geen zuurstof tijdens je vergisting van de suikerwash mag komen? Maar op de gistzakjes staat dat je geen waterslot mag gebruiken. Gebruiken jullie dan een volledig afgesloten emmer?
Ik doe een gooi ondanks ik het “gebod “ op het zakje niet ken.
Waarschijnlijk houdt het niet gebruiken van een waterslot verband met iets anders; een heftige opbouw van CO2 tijdens het gisten, die in combinatie met schuim ervoor kan zorgen dat de inhoud van het gistvat eruit spuit! Het laat zich raden wat een volledig afgesloten emmer zal gaan doen!
Het effect van zuurstof op de gistende massa is dat gist een andere fase in gaat. Aerobe vermenigvuldiging. Dan deelt de gist zich voornamelijk en maakt ie stoffen aan die je liever niet wil. Tevens kan zuurstof ervoor zorgen dat andere micro-organismen mee gaan doen en de boel kunnen besmetten.
De CO2 beschermt tijdens het gisten de stookwijn in wording. CO2 is zwaarder dan lucht en blijft hier op hangen. Het teveel van gas ontsnapt door de druk via het waterslot. Je zult zien dat er in het begin erg veel van wordt gevormd. Je kan dan overwegen om een theedoek over het gistvat te spannen en de deksel hier overheen te leggen. Daarna (na drie dagen) kan je prima overschakelen op een waterslot.
groeten Catnip
Bedankt beide voor deze antwoorden.
Als ik bij witte wijn de co2 er wil uithalen trek ik mijn vat gewoon vacuum, alles is er meteen uit 😀
Bij een suikerwash zie ik er het nut niet van in, gewoon met dit weer buiten zetten, zal wel klaren zo.