Meldingen
Alles wissen

Overig zuurstof uit suikerwash halen


Govda
Berichten: 522
Topic starter
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Beste allen, mijn suikerwash (25L) is bijna uitgegist en nu vraag ik mij af wat jullie voor methodes gebruiken om de resterende zuurstof uit de suikerwash te krijgen.

Alvast bedankt, Casper

Beantwoorden
16 reacties
Piet
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Beste Casper, volgens mij zit er aan het einde van de vergisting geen zuurstof meer in je suikerwash, immers doe je bij het begin van de vergisting toch het waterslot erop.

De gist zal eerst zich vermeerderen door alle zuurstof op te gebruiken en als de zuurstof op is gaan ze de suiker omzetten in alcohol en CO2.

Daarom is het van belang dat de kuip gesloten blijft, immers zit het waterslot er niet voor niets op.

Beantwoorden
Govda
Berichten: 522
Topic starter
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Top, bedankt.

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6700
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

Ben je van plan klaringsmiddel te gebruiken? In dat geval moet je ontgassen, bedoel je dat? Dat houdt in dat je alles even doorroert zodat alle co2 belletjes uit je wash verdwijnen. Anders kan het klaringsmiddel zijn werk niet goed doen.

Beantwoorden
Govda
Berichten: 522
Topic starter
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Jan bedankt, dat bedoelde ik inderdaad .

Beantwoorden
Nimrax
Berichten: 3546
(@nimrax)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Wel "gentle" roeren, nice and slow. Bodem niet raken. Anders komt het residu, het bodem bezinksel door je hele ton heen en dat wou je nu juist niet...

 

Beantwoorden
Piet
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Met het hevelen verdwijnt er voor zover nog aanwezig al veel CO2 uit de stookwijn.

Daarna roer ik de stookwijn in mijn T500 altijd nog even door.

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6700
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

Klopt, als je gebruik wilt maken van klaringsmiddel is het handig om 2 emmers te hebben. Bij het overhevelen ben je dan je 1e bezinksel al kwijt en inderdaad veel co2 belletjes zijn al weg. Ook een eventuele slepende gisting stopt na het overhevelen meestal wel. Dat is een gisting die nooit lijkt te stoppen. 1 belletje per minuut en dat kan weken duren. Daarna kun je turbo clear gebruiken als je dat wilt en is het in 24 uur kraakhelder.

Beantwoorden
Govda
Berichten: 522
Topic starter
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Goeie tips, bedankt, staat nu nog lekker te gisten, maar wanneer dat klaar is hevel ik het inderdaad over in een andere emmer.

Als ik de Turbo clear  ( klaringsmiddel )heb toegevoegd, wat is dan een goede temperatuur voor die komende 24 uur ?

 

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6700
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

Turboclear werkt sowieso wel, maar klaren gaat het beste op een lage temperatuur. Je zou hem een nachtje buiten kunnen zetten met het klaringsmiddel er in. Maar je kunt hem het beste niet meer vervoeren als je hem helder wilt hebben. Je schudt anders weer bezinksel door je wash. Dus buiten zetten op een hoog punt, klaringsmiddel erbij en buiten laten staan. Dan kun je de volgende dag met een hevelslangetje aftappen naar je ketel die je op een lager punt zet.

Beantwoorden
Brûs-stokertje
Berichten: 74
(@brusstokertje)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Begrijp ik het goed dat er geen zuurstof tijdens je vergisting van de suikerwash mag komen? Maar op de gistzakjes staat dat je geen waterslot mag gebruiken. Gebruiken jullie dan een volledig afgesloten emmer?

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8683

@dbogert wanneer vergisting opgang is mag je er moet in roeren zodat er weer zuurstof inkomt.

Tijdens gisten vormt et een "deken "van co2 over oppervlakte .deze verdringt de zuurstof . Zolang  gist actief is is er opstijgend co2 dat zuurstof verdrijft .

Je moet een deksel of een doek over gistende materiaal hebben tegen invallen van vuil.

Omdat bij vergisten nogal veel co2 vrijkomt kun je een ketel niet afsluiten daarom een ontluchter of waterslotje . 

Waterslot is net als onder gootsteen zittende stank afsluitertje .

Waterslot is wel handig dat ze wel borrelen . Je ziet dan dat er wat gebeurt maar waterslot is geen indicator betreft voortgang gisting.

Zelf gebruik ik of een vochtige thee doek over ketel of een dergelijk klepje van rvs . 

 

1610485247-IMG_20210112_215531751.jpg
Beantwoorden
eneR
 eneR
(@ener)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Estimable Member
Berichten: 105

@dbogert

Met zuurstof krijg je gistvermeerdering. Zodra de zuurstof verbruikt is begint de aanmaak van alcohol. Tijdens aanmaak alcohol ontstaat CO2. Die moet eruit kunnen, dus geen 100% sluiting maar beste is een watersport.

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Ik doe een gooi ondanks ik het “gebod “ op het zakje niet ken.

Waarschijnlijk houdt het niet gebruiken van een waterslot verband met iets anders; een heftige opbouw van CO2 tijdens het gisten, die in combinatie met schuim ervoor kan zorgen dat de inhoud van het gistvat eruit spuit! Het laat zich raden wat een volledig afgesloten emmer zal gaan doen! 

Het effect van zuurstof op de gistende massa is dat gist een andere fase in gaat. Aerobe vermenigvuldiging. Dan deelt de gist zich voornamelijk en maakt ie stoffen aan die je liever niet wil. Tevens kan zuurstof ervoor zorgen dat andere micro-organismen mee gaan doen en de boel kunnen besmetten.

De CO2 beschermt tijdens het gisten de stookwijn in wording. CO2 is zwaarder dan lucht en blijft hier op hangen. Het teveel van gas ontsnapt door de druk via het waterslot. Je zult zien dat er in het begin erg veel van wordt gevormd. Je kan dan overwegen om een theedoek over het gistvat te spannen en de deksel hier overheen te leggen. Daarna (na drie dagen) kan je prima overschakelen op een waterslot.

groeten Catnip

 

 

Beantwoorden
Brûs-stokertje
Berichten: 74
(@brusstokertje)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Bedankt beide voor deze antwoorden. 

Beantwoorden
jeroendv
Berichten: 107
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Als ik bij witte wijn de co2 er wil uithalen trek ik mijn vat gewoon vacuum, alles is er meteen uit 😀 

Bij een suikerwash zie ik er het nut niet van in, gewoon met dit weer buiten zetten, zal wel klaren zo.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8683

  koud zetten is juist de manier om co2 vast te houden .  I

Koud klaren langdurig  is meer een bierbrouwers noodzaak of wanneer de functionaliteit van een ketel niet optimaal is en daarom perse en uitsluitend met heldere vloeistoffen kan gevuld.

Zeker als het slechts eensuikerbeslagje is zou normaal na einde gisting overhevelen met achterlaten van laagje dode cellen gewoon de stookwijn kunnen verwerkt . Bij normaal rustig op temperatuur komen verdwijnen de laatste resten co2 door de warme alvorens het destilaat overkomt .

Elke goed werkende en ingerichte ketel zou dat nooit een probleem mogen geven .

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?